Från dansskola till Let's Dance-pokalen

Tio år i rad har dans varit ohotad etta bland kategorierna på kurser.se. Vi har träffat Cecilia Ehrling, fyrfaldig vinnare av den eftertraktade Let’s Dance-pokalen. Hon berättade om varför hon brinner för att dansa, vad som är hennes framgångsrecept som danslärare och vad som är viktigt vid valet av dansskola. 

Cecilia Ehrling från Let's Dance

Tio år i rad har dans varit ohotad etta bland kategorierna på kurser.se. Vi har träffat Cecilia Ehrling, fyrfaldig vinnare av den eftertraktade Let’s Dance-pokalen. Hon berättade om varför hon brinner för att dansa, vad som är hennes framgångsrecept som danslärare och vad som är viktigt vid valet av dansskola.

Det började med dansskola

Cecilia var ett utåtriktat barn som alltid dansade, sjöng och mimade. Det stora dansintresset började ta form när hennes mamma satte henne i dansskola som sexåring i uppväxtstaden Gävle. Hon startade med bugg och disco och hade en jämnårig tjej som danspartner. Vid åtta års ålder fick dansen ta mer plats i Cecilias liv då hon debuterade som tävlingsdansare. Tids nog flyttade hon från Gävle till Stockholm för att verkligen satsa på dansen och hon har nu vid 34 års ålder en flerårig internationell danskarriär bakom sig.

- Med dans kan jag inspirera! Det är ett personligt, passionerat och glädjefyllt sätt att få uttrycka sig på. Dansen ger även mycket socialt, men även fysiskt och mentalt. Det finns inom mig och jag kan inte vara utan det, säger Cecilia.

När Cecilia kom tillbaka till Sverige efter flera år utomlands hade Let’s Dance haft sin första säsong och hon blev erbjuden att själv få vara med av ingen mindre än Tony Irving. Cecilia har därefter varit med i Let’s Dance nio säsonger och vunnit fyra av dessa.

Let's Dance priser

Att inspirera och ha kul är viktigast hos en danslärare

Men vad är det som gör att just Cecilia tar så många av sina danspartners till prispallen i Let’s Dance? Cecilia skrattar och menar att allt handlar om tillit och att våga öppna upp sig för varandra. Det är ett team som bildas och det är otroligt viktigt att trivas och känna sig bekväm i varandras närvaro.

- Jag går alltid all in och inspirerar mina partners till att ha kul och känna sig trygga. Jag engagerar mig och pushar, men inte för hårt. Det tror jag är anledningen till min framgång och något som är viktigt hos alla danslärare. Jag är mig själv och bygger upp ett förtroende till mina meddansare och det har även gett mig vänner för livet, fortsätter Cecilia.

Alla kan dansa!

Cecilia menar att alla som vill börja dansa, oavsett ålder eller erfarenhet, bör sänka kraven och fokusera på att ha kul. Det kan vara skönt att börja med pardans, om du ska gå själv, då det är en social sport där du träffar många människor.

- Jag skulle rekommendera att testa på bugg eller foxtrot på grundnivå, då båda de danserna har tydlig musik och takt. Men vill du inte dansa pardans så kan jazz eller show på grundnivå vara en bra start.

Att tänka på vid val av dansskola

Att välja dansskola är ju inte alltid helt lätt. På kurser.se är det lätt att filtrera på ort och olika typer av danser, men trots det så kan utbudet ses som nästan oändligt. Cecilia anser att valet av dansskola beror helt på vad du gillar. Läs gärna om vad andra tycker om skolan. Hör dig för om hur lärarna är och vilken pedagogik de tillämpar. Men i början kan det vara skönt att bara välja en skola som ligger nära för att verkligen komma igång.  

Vill du börja dansa? Hitta din dansstil här!

3 snabba frågor till Cecilia

Vad gör du när Let's Dance inte är i full gång?
Jag håller i lite socialdanskurser, träningsevent, företagsevent, träningsresor och danskryssningar tillsammans med Tony Irving. Jag är också utbildad idrottslärare, som jag jobbat med lite emellanåt.


Vilken är din favoritdans?
Tidigare gillade jag dans med mycket uttryck, som latinamerikansk dans. Nu gillar jag bäst danser som vals, tango, quickstep och min absoluta favorit är slowfox, som är en utveckling av foxtrot.


Hur ser dina framtidsdrömmar ut?
Jag drömmer om att öppna en egen dansskola på Lidingö. Jag tror att det är en bra plats för socialdans och vill gärna testa att göra något helt eget.


Annonser