5 olika dansstilar för dig som vill börja dansa

Vill du lära dig mer om dans? Hitta det som passar dig? Utbudet är stort, allt ifrån klassisk balett till skön jazzfunk. Vi listar 5 olika dansstilar för dig som vill börja dansa.

Det finns många dansstilar runt om i världen, allt ifrån klassisk balett till rytmisk dancehall. Danskurser finns för alla olika åldrar och på olika nivåer.

Balett

Mycket av den dans vi ser idag har ursprung i den klassiska baletten. När du dansar balett tränar du bland annat koordination och smidighet både vid en stång och på golvet. Eftersom balett är en bra träningsform så används den också som grundträning för många andra träningsformer. Genom att dansa balett får du ta del av den klassiska dansen och köra igenom hela kroppen.

Hitta en balettkurs

Showdans

Här har vi en fartfylld och rolig dans där du får uttrycka din energi. Showdans har sin grund i jazzdansen och den innehåller mycket dynamik och smidighet. Precis som namnet antyder handlar showdans mycket om show och scenframträdande vilket har ett stort fokus under showklasserna. Showdansen är den dans som du ser i TV-program och musikaler vilket gör den lätt att känna igen. Showdans utvecklas hela tiden men har historiskt inspirerats av andra danser som salsa, disco och balett.

Hitta en kurs i showdans

Dancehall

I dancehall får du arbeta med hela kroppen (särskilt höfterna) i en kraftfull och rytmisk dansstil. Dancehall kommer från Jamaica och har rötterna i traditionell reggae. Musiken dancehall är en dansvänlig mix av karibisk och latinamerikansk musik, ofta med inslag av pop och hiphop. Känsla och energi är viktigt i dancehall, att känna musiken i kroppen och släppa loss.

Hitta en kurs i dancehall

Jazzdans

Jazzdansen är sprungen ur den afrikanska och afroamerikanska kulturen och har influenser från den klassiska baletten. Man kan dansa jazzdans till många olika typer av musik, framförallt pop, men även rock, funk och såklart jazz. Fokus under dansen är att träna styrka, rytm, kondition och koordination.

Hitta en kurs i jazzdans

Hiphop / streetdance

Hiphop och streetdance är en blandning av flera dansstilar. Den växte fram på gator, fester och parker vilket gjorde det till en väletablerad dansstil över hela världen.  Något som är gemensamt för de flesta stilar inom hiphop och streetdance är att du dansar med låg tyngdpunkt i kroppen, gung i knäna och lätt framåtlutad. För att skapa den rätta dansstilen, kom i bylsiga kläder och sneakers. Släpp loss och gör din grej!

Hitta en kurs i hiphop / streetdance

Vill du lära dig mer om dans? 💃

I vår dansguide kan du läsa mer om dessa dansstilar och du får till och med lära dig steg till danserna. 

Ladda ner din dansguide härAnnonser