Hållbart hantverk: Fläta en trasmatta

SV Väst, i Hjälteby
Längd
16 timmar på 2 tillfällen
Pris
2 100 SEK
Längd
16 timmar på 2 tillfällen
Pris
2 100 SEK
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Skapa din egen trasmatta och ta vara på restmaterial!
På kursen lär vi oss tekniken inflätade trasmattor; ett finurligt och mycket vackert sätt att ta tillvara restmaterial på. Under två dagar samlas vi på Egnahemsfabriken och lär oss tillsammans att göra våra egna mattor.

Kursinnehåll
Mattorna flätas på ett sätt som liknar tuskaftsväv. Inflätningen görs i tidigare varv samtidigt som mattan flätas och växer på bredden (tekniken ska inte förväxlas med flätor som sys ihop). De enda redskap som behövs är en grövre virknål eller stoppnål samt sax. Resultatet blir en rund eller oval matta, bestående endast av mattrasor. Med tekniken är det även möjligt att fläta korgar och väskor.

Inga förberedelser behövs, vi gör trasorna på kursen. Under kursen påbörjar du en eller flera mattor som du enkelt gör färdigt hemma. Kursen passar både för nybörjare och den som provat tekniken förut. Samling vid Orangeriet inne på Egnahemsfabrikens område.

Workshopen äger rum 13-14 juli kl 10-16. Från 16 år.

Ledare
Lena Håkanson arbetar som textildesigner och har varit verksam drygt 25 år. Hon arbetar med olika trycktekniker, broderi, mattflätning och mönsterdesign. Hållbarhetstänkande genomsyrar alla delar av hennes verksamhet. Lena arbetar även deltid som lektor i design på Linnéuniversitetet. Läs mer på www.nonstopdesign.se

Material och kurskompendium
Du tar med sig material till mattrasor, vilket kan vara olika typer av utslitna bomullstextilier som t ex lakan. Kursledare erbjuder ett 32-sidigt instruktionshäfte som kan köpas på plats för 75 kronor eller lånas under kursen. Det kommer även att finnas ett begränsat utbud av material att köpa till rimliga priser på plats.

Bra att veta
Egen lunch medtages, utrustat kök finns på plats. Kaffe/te/fikabröd finnes till självkostnadspris. Anmäl ev fika-allergi eller specialkost till annika@egnahemsfabriken.se

Anmälningsinformation
Observera att vi regelrätt inte skickar någon bekräftelse på anmälan via e-post direkt efter anmälan, annat än det autosvar du får om att din anmälan är skickad. Vi skickar kallelse/faktura 1-2 veckor innan kursstart.

Cirkeln arrangeras i samarbete med
Egnahemsfabriken
Veckodag: Lördag,Söndag
Tid: 12:00-18:00
Lokal: Rödgårdarnas väg 9
SV Väst
Junogatan 7
45142 Uddevalla

Studieförbundet Vuxenskolan Väst

Studieförbundet Vuxenskolans vision är ett samhälle där varje människa växer genom kunskap, insikt och delaktighet. Studieförbundet Vuxenskolan är en idéburen organisation med bred folkbildningsverksamhet över hela landet. Vår värdegrund hävdar principen om människors lika värde baserat på de grundläggande mänskliga...

Läs mer och visa alla kurser med SV Väst

Highlights