Att rädda ett hus

SV Skaraborg, i Skara
Längd
53 timmar på 5 tillfällen
Pris
6 750 SEK
Nästa kurstillfälle
25 juni, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
53 timmar på 5 tillfällen
Pris
6 750 SEK
Nästa kurstillfälle
25 juni, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

EN 6-DAGARS INTENSIVKURS I PRAKTISK BYGGNADSVÅRD MED INRIKTNING TIMMER, FASAD OCH FÖNSTER

Har du ett gammalt hus med stort renoveringsbehov? Kanske ett ödehus, en gård som förfallit eller ett torp som hade fler dolda fel än du från början trodde? Här är kursen för dig som vill lära dig renovera och restaurera en äldre byggnad på ett hållbart sätt och få ett helhetsgrepp om hur du ska bedöma, planera och utföra en lite mer omfattande renovering/restaurering. Kursen kräver inga förkunskaper och varje moment anpassas efter varje kursdeltagares förmåga och förutsättningar.

INNEHÅLL
Kursen utgår ifrån traditionella och bygnadsvårdsmässiga metoder där du under sex sammanhängande kursdagar får praktisk erfarenhet av timmerlagningar och enklare timmerbyten, fasadlagningar samt fönsterrenovering inklusive trälagning av båge och karm. Kursen är främst praktisk men innehåller även seminarium där vi går igenom konstruktionen i gamla hus, vanliga problem, lösningar och annat som är bra att ha med sig under sin husrenovering.

Efter kursen kommer du ha en övergripande förståelse för hur du undersöker, bedömer och reparerar skador i fasad, timmerstomme och karmar samt kunskap i fönsterrenovering. Du kommer även att ha förståelse för huskonstruktion samt förståelse för material, tillvägagångssätt och förhållningssätt när det kommer till renovering av ett äldre hus.

Seminarium - Huskonstruktion & byggnadsvård
Vi går igenom hur gamla hus vanligtvis är konstruerade med fokus på timmer- & regelstommar. Vi går igenom viktiga faktorer vad gäller fukt, vattenavrinning och isolering samt bedömning av skador & åtgärder. Seminariet tar även upp frågor kring upplägg och prioriteringar under en renovering.

Timmerlagningar
Vi arbetar på en faktisk rötskada i en timmervägg där du som kursdeltagare får vara med och bedöma skadan, förbereda för åtgärd samt praktiskt delta vid lagning & byte av timmer i husets stomme.

Fasadlagningar
En fasad behöver sällan bytas ut i sin helhet då det ofta bara är lokalt som skador uppstått. Vi går igenom vanliga orsaker till att problem och skador uppstår i fasader och hur detta åtgärdas. Du får vara med och göra bedömningar av skador och utvärdera åtgärd samt praktiskt ta del av reparation av en fasad.

Fönsterrenovering med trälagingar
Att besitta kunskapen om hur träfönster underhålls och renoveras är guld värt!
Under kursen får du lära dig både grundläggande underhåll, renovering och trälagningar av fönsterbåge och karm.

KURSENS SYFTE & INRIKTNING
Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskap vad gäller bedömning och åtgärd av skador i stomme, fasad och fönster på ett trähus samt ge en helhetsbild över hur gamla hus är konstruerade för att ge bättre kännedom om hur skador kan förebyggas & åtgärdas. Kursen riktar sig både till den som själv vill renovera sitt hus och vill få grundkunskap kring renoveringens olika moment men även till den som vill få bättre förförståelse för husets behov av åtgärder inför eventuellt uppdrag till snickare.

KURSLEDARE
Veckans kursmoment hålls av timmerhanverkarna Love Vidstige och Maria Grönberg samt Lin & Leras grundare Jennie-Ann Olsson.
Love och Maria är utbildade på Dacapo i Mariestad och arbetar till vardags främst med äldre timmerhus och skador på dessa, fönsterlagningar och inredningssnickerier.
Love arbetar idag som timmerman hos goteborgsbaserade Timmerkultur och har tidigare drivit egen firma, Vidstige byggnadsvård & hantverk.
Maria har specialiserat sig på timmerkonstrutioner och byten av bärande element och driver sedan 11 år tillbaka firman Aspen Kulturbygg.
Maria och Love har tidigare hållit kurser tillsammans under byggnadsvårdsföreningens byggnadsvårdsläger på Årås kvarn och har även hållit separata kurser i fönsterrenovering, timmerlagning och fasadlagningar bland annat hos Lin & Lera.
Jennie-Ann är länsombud för byggnadsvårdsföreningen och driver Lin & Lera Byggnadsvård. Hon är miljövetare och humanekolog i botten och har 7 års erfarenhet av husrenovering på hobbynivå. - "Jag drivs av att dela med mig av mina erfarenheter för att stötta, inspirera och underlätta arbetet för privatpersoner som vill vårda ett hus på ett hållbart sätt". Jennie-Ann håller kurser i fönsterrenovering, äggoljetempera, linoljefärg och odling samt arbetar stöttande under övriga kurser som hålls på gården.

NÄR, VAR, HUR
Datum:
Tisdag 25 Juni - söndag 30 Juni 2024

Tid:
Tisdag kl. 12-17
Onsd-fre kl. 8.30-17
Lörd & Sönd. kl. 9-17

​Avgift:
6750 kr
Boende ingår ej i kursavgiften.
Avbokning:
Notera att avanmälan senare än en vecka före start medför att halva deltagaravgiften ska betalas.
Se våra fullständiga anmälningsvillkor på https://www.sv.se/om-sv/svs-anmalningsvillkor/

MAT
I kursavgiften ingår fika samtliga dagar samt vegetarisk lunch onsd-sönd. Uppge ev. allergier i samband med kursanmälan.

BOENDE
​Kommer du långväga ifrån och vill bo kvar i närheten under kursveckan finns möjlighet att boka en plats i delat boende på underbara Vägs Ände.
Du betalar 2100 kr för boende under hela kursveckan (5 nätter). I huset som du delar med övriga kursdeltagare finns tillgång till delat badrum, kök, uterum och stor altan. Frukost ingår.
Huset rymmer 5 personer, det finns 2 st dubbelrum (ett med dubbelsäng & ett med två enkelsängar) samt ett enkelrum. På vägs ände finns även möjlighet att förbeställa middag på kvällen som serveras i deras trevliga bistro.
För bokning av boende kontakta Lin & Lera på tel 0762140805 alt e-post byggnadsvardlarv@gmail.com.

ARRANGÖRER
Kursen genomförs i samverkan med Slöjd & Byggnadsvård Västra Götalandsregionen, Lin & Lera Larv samt SV Skaraborg
www.slojdochbyggnadsvard.se >>

ÖVRIGT
Betalning sker via den kallelse/faktura du får i din epost.
Kostnader för studielitteratur och ev. material ingår ej i deltagaravgiften om inget annat anges.
Vid försenad betalning eller påminnelse av obetald avgift debiteras påminnelseavgift.

Vill du delbetala kursen kostnadsfritt?
Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala eller meddela detta om du anmäler dig per telefon.

INTYG kan erhållas efter kursens slut, i vissa fall till en självkostnad. Minst 70 % närvaro erfordras.

FÖRSÄKRING Alla deltagare är olycksfallsförsäkrade hos oss vid resa till och från samt under studiecirkeln.
Ev frågor kring detta ställs till SVs kundtjänst tel 010-6821090

Veckodag: Tisdag,Onsdag,Torsdag,Fredag,Lördag,Söndag
Tid: 14:00-19:00
Lokal: Västergården 7 Larv
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

25 juni, 2024

  • Kurs
  • Skara

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Att rädda ett hus och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
SV Skaraborg
Grönelundsgatan 4
521 35 Falköping

Studieförbundet Vuxenskolan Skaraborg 

Studieförbundet Vuxenskolans bildningssyn bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans med andra människor och med hänsyn till miljön. SV är den mest pådrivande och engagerade lokala kraften för utveckling av föreningsliv, kultur och samhälle. SV är mångfaldens studieförbund...

Läs mer och visa alla kurser med SV Skaraborg

Highlights