Sömnad

Vill du vara kreativ med textil formgivning?

En kurs i sömnad passar både dig som aldrig använt en symaskin förut och dig som vill utveckla dina befintliga kunskaper. Gå en kurs för nybörjare eller en fördjupningskurs!
Visar 1-20 av 102 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 102 träffar
1
2
3
4
...
6

Vad är sömnad? 

Sömnad är enkelt förklarat ett annat ord för att sy och för konsten att sammanfoga textilier eller skinn med varandra. Oavsett om du syr för hand eller med maskin, om du syr ett förkläde eller haute couture så är det gemensamma ordet för det du gör sömnad. 

Sömnad är en kunskap som funnits lika länge som människans behov att sy kläder. Tidigare var det mer vanligt att man lärde sig att sy hemma och att kunskapen ärvdes genom generationer. Det var också mer vanligt att man själv lagade och sydde sina egna kläder, förkläden och andra vardagliga ting. Idag förekommer det inte lika ofta att man lär sig att sy hemma, men däremot har man i skolan fortsatt lära ut enklare sömnad i syslöjden. 

Däremot behöver sömnad inte bara vara ett praktiskt ämne som du lär dig för att kunna laga ett par trasiga jeans. Sömnad har, framförallt inom den kreativa sfären, vuxit till en helt egen värld för sig själv. 

Vad kan jag göra med mina kunskaper inom sömnad? 

Möjligheterna för vad du kan skapa när du lärt dig att sy är oändliga. Många väljer att gå kurser i sömnad för att lära sig sy för privat bruk, men det finns även flera yrkesmöjligheter om du väljer att gå en längre utbildning. Idag finns det ett stort intresse av att arbeta inom design och mode, och då är kunskaper inom sömnad oftast en grundförutsättning för vidare arbete.

Utbildningar och kurser i sömnad 

Det finns många olika kurser och utbildningar inom sömnad. Du som är nybörjare och kanske inte har så mycket erfarenhet kan börja med en grundkurs. Under grundkursen lär du dig bland annat att hantera en symaskin. Trots att sömnad kan utföras både för hand och med hjälp av maskin används oftast teknikerna ihop, vilket innebär att du kommer behöva kunskaper i hur du hanterar en symaskin för att kunna fortsätta med sömnad. I många grundkurser ingår förutom sömnad kunskaper i vanliga tekniker, enklare måttagning, storleksorientering, materiallära och att sy efter färdiga mönster.  

På vissa kurser kan du ta med dig gamla plagg som är trasiga eller som du inte längre använder för att själv sy om. Att gå en kurs i sömnad är väldigt kreativt och fokus läggs ofta på att göra det till en rolig och inspirerande upplevelse. 

En kurs i sömnad kan också vara inriktad på mer specifika områden som exempelvis enbart dam eller herrkläder. Kanske vill du kunna sy kläder efter dina egna mönster? Då kan du gå en kurs i mönsterkonstruktion eller modeteckning som komplement till din kurs i sömnad.

Oavsett din ambitionsnivå eller dina förkunskaper inom sömnad är vi övertygade om att du kommer hitta en kurs som passar dig.

Jämför kurser