Knypplingkurs

Skapa vacker spets

Knyppling är ett traditionellt hantverk som används för att tillverka spets, dukar och band. På en knypplingkurs får du lära dig använda spolar, knyppelpinnar och knyppeldyna. Filtrera och hitta din knypplingkurs här.
Visar 1-20 av 25 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 25 träffar
1
2

Mer om knypplingskurser

Vill du lära dig att skapa vacker spets? Knyppling är ett traditionellt hantverk där du kan skapa vackra spetsdetaljer, dukar och band. Genom att gå en kurs i knyppling får du lära dig hur man arbetar med spolar, knyppelpinnar och knyppeldyna. 

Vad är knyppling?

Knyppling är en teknik som använts i Sverige i minst 400 år, men tekniken är mycket äldre än så då knypplingen har sitt ursprung i 1400-talets Italien. Tekniken kan liknas vid en slags avancerad flätning där två grundrörelser, korsning och vridning, varieras. Bland annat genom enkelslag, vävslag och dubbelslag, för att ge spetsen sitt vackra och unika mönster. Vadstenaknyppling är den vanligaste metoden av knyppling som används i Sverige. I Vadstenaknyppling har du en knyppeldyna med en rulle som hjälpmedel för att knyppla efter ett uppstucket mönster. Med hjälp av nålar skapar du hålrum och spetsens form.

Vem kan gå en knypplingskurs?

Kurser i knyppling passar dig som har ett intresse för sömnad och traditionella textilhantverk. Knypplingskurser finns för både nybörjare och dig som redan kan grunderna och vill utveckla din teknik. För att få veta mer om förkunskaper samt nivå kan du läsa mer om varje kurs i listan ovan. Har du ytterligare frågor kan du alltid kontakta kursarrangören för respektive kurs innan du anmäler dig.

Det här får du lära dig på en kurs i knyppling

På en knypplingkurs får du lära dig att använda spolar, knyppelpinnar och knyppeldyna för att skapa vacker spets. Du får lära dig om mönster, material och själva hantverket för att på egen hand kunna knyppla vidare. De flesta kursarrangörer lär idag ut både traditionell knyppling och nyare former av knyppling.

Vilket material behövs för att gå en knypplingskurs?

Förr knypplades mestadels vita och raka spetsar och traditionellt har lintråd varit vanligt förekommande, såväl som bomull- och ulltråd. Idag används flera olika sorters tråd, mönster, material och färger. Så länge tråden går att böja går den att användas till knyppling! Förutom tråd behöver du knyppeldyna, pinnar, knappnålar och mönster. I vissa kurser ingår material, i andra inte. Stäm av med kursarrangören innan första kurstillfället för att få reda på vilket material du behöver för att tillgodogöra dig kursen.

Jämför kurser