Vävkurs

Kreativ formgivning med ett traditionellt hantverk

På en vävkurs lär du dig skapa moderna föremål av ett gammalt hantverk. Lär dig vävtekniker för att kunna skapa dukar, väskor eller kläder av ditt egenvävda tyg. Hitta kurser för nybörjare och erfarna där bara fantasin sätter gränserna.
Visar 1-20 av 52 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 52 träffar
1
2
3

Vävning som en hobby

Vävning är någonting som har funnits och praktiserats sedan tideräkningens begynnelse. De flesta klädesplaggens tyg har någon gång gått igenom vävningsmaskinen. Lär dig mer om vävning, vad du får lära dig på en vävkurs och vilken betydande vävningen har haft för textilindustrin. 

Historien bakom hantverksformen vävning

Vävning innebär att sätta ihop trådar genom olika tekniker. Att skapa snören är därför en typ av vävning och har funnits sedan urminnes tider. Tillverkning av linnetyger har pågått sedan gamla Egyptens tid och vävd ull och bomull har påträffats i Europa så långt tillbaka som på Stenåldern. Under 1300-talet började vävning bli ett populärt handarbete i hemmet och förekom mest i bondesamhället som ofta stod för hela tygproduktionen. Sveriges första mekaniserade vävfabrik trädde i kraft år 1834. Det innebar att mycket av produktionen som tidigare skett i hemmen, nu togs över av fabriken. Idag är vävning mer en hobby än ett heltidsarbete. Vävning har mer status som ett konsthantverk, snarare än någonting som brukas i det vardagliga livet.   

Hur vävning går till

När du väver skapas antingen ett snöre eller ett tyg. Du flätar helt enkelt samman två vinkelräta trådsystem för att skapa ett tyg. Vävningen sker för hand, genom en vävstol eller en vävmaskin. Genom olika val av placeringen av trådar i olika färger kan du få fram differentierade mönster i tyget eller vävnaden. En spännande teknik som du kan lära dig i en kurs i vävning och som idag används av många designers och konstnärer.  

Olika vävtekniker

Det finns flera olika vävtekniker. Grundbindningarna kallas tuskaft, kypert och satin, och utifrån dem har många nya varianter sedan växt fram. Exempel på sådana vävtekniker är Gåsögon, Rosengång, Gubbaväv, Munkabälte, Plattväv, Rips och Damast. Med en kurs i vävning får du möjlighet att prova på och lära dig behärska någon eller flera av dessa vävtekniker.

Kurs i vävning

Du hittar kurser i vävning på flera orter runt om i Sverige. Såväl på grundläggande nivå, för dig som inte tidigare provat på vävning och på fortsättningsnivå, för dig som redan är van vid hantverket. Under kursens gång kommer du bland annat att få lära dig mer om teknik, material och kvalité och hur de tillsammans skapar vävens speciella yta.

En vävkurs kan även lära dig hur du sätter upp och skapar enkla vävnader såsom kuddar eller löpare. Du lär dig bland annat att förstå vävbeskrivningar, att göra rutor och ränder.

Jämför kurser