Visa kurser.se som: Mobil

Vi gör just nu en uppföljande undersökning gällande hur COVID-19 har påverkat och fortsätter att påverka hur och om du väljer att gå en kurs. Vi är så tacksamma om du vill svara på våra frågor. Gå till undersökningen!

Visar 1-20 av 50 träffar

Vävning som en hobby

Vävning är någonting som har funnits och praktiserats sedan tideräkningens begynnelse. De flesta klädesplaggens tyg har någon gång gått igenom vävningsmaskinen. Lär dig mer om vävning och vilken betydande roll den har haft för textilindustrin. 

Historien bakom hantverksformen vävning

Vävning innebär att sätta ihop trådar genom olika tekniker. Att skapa snören är därför en typ av vävning och har funnits sedan tidernas begynnelse. Tillverkning av linnetyger har pågått från gamla Egypten och vävd ull och bomull har påträffats i Europa på Stenåldern. Under 1300-talet började vävning bli ett populärt handarbete i hemmet och förekom mest i bondesamhället som ofta stod för hela tygproduktionen. Sveriges första mekaniserade vävfabrik uppstod år 1834, vilket övertog mycket av produktionen som skedde i hemmet. Idag är vävning mer en hobby än ett heltidsarbete. Idag har vävning mer status av ett konsthantverk än någonting som brukas i det vardagliga livet.   

Hur vävning går till

När du väver så skapas antingen ett snöre eller ett tyg. Du flätar helt enkelt samman två vinkelräta trådsystem för att skapa ett tyg. Vävningen sker för hand, genom en vävstol eller en vävmaskin. Genom olika val av placeringen av trådar i olika färger kan du få fram differentierade mönster i tyget eller vävnaden. En spännande teknik som används av många designers och konstnärer.  

Jämför kurser