Tovningskurs

Arbeta med en mycket gammal hantverksteknik

Vill du ha en ny hobby som tillåter dig att vara kreativ med dina händer? Gå en tovningskurs! Förr var tovning en teknik för att skapa tyger i ull. Idag används tovning mer för att skapa vackra textila skapelser som pryder hemmet.
Visar 1-20 av 29 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 29 träffar
12

Mer om tovning

Gillar du att få ut din kreativitet genom hantverk? Då kan tovning vara något för dig! En uråldrig teknik som lever kvar än idag och tillhör kategorin textilhantverk. Det finns många kurser inom tovning där vissa är anpassade för nybörjare medan andra kräver lite mer erfarenhet. Läs gärna på om de olika kurserna inom tovning och välj den som passar dig bäst. 

Vad är tovning?

Tovning är ett gammalt textilt hantverk som utförs med kardad ull. Tovning används vanligtvis till skapa vantar, hattar, sockor, filtar och konstverk av filt. Ullfibrerna i ullen har något som kallas epidermisfjäll. Så länge epidermisfjällen ligger åt samma håll håller sig ullen separerad. När ullen bearbetas hakar fibrerna i ullen i varandra och skapar en tät ylle. 

Hur tovar man?

Beroende på vilken typ av får ullen kommeri från så får den olika egenskaper. Vissa sorter är svårare att tova och passar bättre att använda som exempelvis stoppningsull.

Det finns två sätt att tova ull på - våttovning och nåltovning. Våttovning är det äldsta och traditionella sättet och nåltovning är ett nyare sätt som uppkom under 50-talet. 

Våttovning

När man våttovar läggs den kardade ullen i lager och bearbetas samman för att fibrerna ska hamna i olika riktningar och haka i varandra. Ullen blöts och luften pressas ut för att all ull ska fuktas.  Traditionellt används varmt vatten och såpa som får ullens fibrer att öppnas. Ullen gnuggas ända tills den bildat en sammanhängande filt. När ullen är färdigtovad sköljs såpan ur och ullen läggs i kallt vatten för att fibrerna ska sluta sig igen.

Nåltovning

När man nåltovar används torr ull och en speciell tovningsnål som har små hakar vid nålspetsen. Nålen sticks genom ullen för att få fibrerna att haka i varandra. När man arbetar igenom ullen med nålen tovas den tillslut ihop. Den här tekniken ger en större kontroll över ullen än när man våttovar, därför är det vanligt att nåltovning används för att skapa konsthantverk av ull.

Sammanfattningsvis

Är du redo att gå en kurs i tovning? Hos oss finns kurser i olika orter samt på distans. Du kan läsa om de olika kurserna här ovanför och om du hittar en tovningskurs som är låter passande kan du göra en intresseanmälan.

Jämför kurser