Broderikurs

Vill du skapa genom kreativt handarbete?

Gå en broderikurs och lär dig tekniker för att brodera. Du kan utveckla din kreativitet då det finns kurser med utrymme för spontanitet och skapande efter egna idéer. Följ färdiga broderimönster eller rita dina egna mönster.
Visar 1-20 av 34 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 34 träffar
1
2

Mer om broderi

Är du nyfiken på att lära dig att brodera? Broderi är ett klassiskt textilhantverk och det finns en mängd kurser för dig som vill lära dig tekniken. Oavsett om du är nybörjare eller har broderat en del tidigare finns kursen för dig.


Vad betyder broderi?

Ordet broderi har sitt urspung i de germanska språken. Broderi är ett hantverk där man i huvudsak använder sig av garn eller vanlig tråd för att sy på tyg i dekorativt syfte. Förr var det vanligt att man broderade sina initialer på dukar, kuddar, lakan och gardiner, därför är det vanligt att man ser detta på loppisfynd eller ärvda textilier. Dekorativa broderier görs även på dukar och bonader. Med en nål för man garnet eller tråden genom förborrade hål. Ofta används pärlor, filt och paljetter som fästs i broderistygnen.

När uppfanns broderi?

Broderi är ett mycket gammalt textilt hantverk. Redan för 6000 år sedan var broderi ett väl använt hantverk i Orienten. I Norden har det hittats broderifynd från Bronsåldern.


Olika typer av broderi

Traditionellt broderar man för hand, vilket kräver noggrannhet och mycket tålamod då man ofta broderar efter ett bundet broderi, till exempel korsstygnsbroderi. I korsstygnsbroderiet broderar man i ett rutmönster och därför är det viktigt att mäta upp och räkna ut antal stygn som krävs för att skapa det tänkta mönstret. Det finns även andra stygn som kallas för fritt broderi. Oavsett teknik är det vanligt att man utgår ifrån en så kallad förlaga som är ett broderimönster.

Vad är korsstygn?

Korsstygn är en av de vanligaste broderiteknikerna och är ett så kallat bundet broderi. Korsstygn broderas på väv med tydliga hål för garnet eller tråden, eller på väv eller tyg där det är tydligt att följa antalet trådar och räkna hur många korsstygn som behövs för att skapa ett specifikt mönster. Bundet broderi görs med fördel med en trubbig nål.

Fritt broderi

I fritt broderi använder man flera olika stygn i ett tätare tyg eller väv, därför används till skillnad från bundet broderi helst en spetsig nål som enklare tränger genom tyget. Exempel på stygn som används inom fritt broderi är stjälkstygn, kedjestygn och efterstygn.

Broderi för nybörjare

Broderi kräver tålamod och noggrannhet, men det behöver inte vara svårt. Är du nybörjare kan det vara bra att börja med en grövre väv och bundet broderi där du kan brodera med korsstygn efter enklare broderimönster. När lärt dig tekniken kan du gå över till fritt broderi och lära dig fler stygn. Det finns flera broderikurser för nybörjare för de som vill lära sig broderiets grunder.

Jämför kurser