Broderi i Göteborg

Vill du lära dig brodera?

Drömmer du om att lära dig brodera? På en broderikurs lär du dig grunderna och olika tekniker. Du kan följa färdiga broderimönster eller rita dina egna mönster. Hitta din kurs i broderi i Göteborg.
Visar 1-3 av 3 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-3 av 3 träffar
 

Mer om broderi i Göteborg

Är du en kreativ person som älskar att skapa med händerna? Då kan broderi vara något för dig! Det finns broderikurser som passar både dig som är nybörjare eller har erfarenhet av textilhantverk. I Göteborg finns det flera kurser inom broderi. 

Vad är broderi?

Broderi har sitt ursprung ca 6000 år tillbaka. I Norden har man gjort broderifynd från Bronsåldern och detta hantverk lever kvar än idag. Genom att du använder en nål med tråd eller garn skapar du dekorativa mönster. Om du vill dekorera lite extra kan du använda pärlor och paljetter. Ett klassiskt broderi är initialer som ofta återfinns på dukar, kuddfodral, kökshanddukar och gardiner. Om du handlar på loppis eller ärver textilier kan du säkerligen hitta sådana initialer. Broderier finns ofta även på bonader som pryder väggar och ibland har de vackra budskap i text. 

Broderi för nybörjare

Om du aldrig tidigare testat att brodera kan det vara klokt att välja en grövre väv och inleda med korsstygn. När du övat in tekniken kan du prova nästa nivå och ge dig på fritt broderi. Vissa av kurserna du hittar i Göteborg är breda medan andra är riktar in sig på en viss typ av broderi. 

Olika typer av broderi

Noggrannhet och tålamod är två viktiga egenskaper för dig som ska brodera. Oavsett vilken broderiteknik du använder är det vanligt att ha ett mönster att utgå från. De två vanligaste varianterna av broderi är:

  • Korsstygnsbroderi
  • Fritt broderi

Korsstygn

Ett bundet broderi där du broderar i ett rutmönster kallas korsstygn. Innan du sätter igång är det viktigt att mäta noggrant samt räkna antal stygn som behövs för att skapa det tänkta mönstret. Väven (eller tyget) som används har tydliga hål där du enkelt för igenom tråden och detta hjälper dig hålla koll på antal stygn samt storlek. Dessa stygn görs med trubbig nål och mönstret kan du med fördel rita på rutigt papper.

Fritt broderi

När du behärskar bundet broderi kan du testa fritt broderi där du använder tätare typ och en spetsig nål. Med hjälp av den spetsiga nålen är det enkelt att tränga igenom tyget och skapa det broderi du önskar. Denna teknik innefattar hundratals olika stygn som ger dig stora möjligheter att skapa just det du vill. Exempel på stygn är kedjestygn, stjälkstygn och efterstygn. När du ritar mönstret kan du använda ett vanligt vitt papper som du sedan för över på tyget du ska brodera.

Jämför kurser