Hantverk med textil – en guide i olika tekniker!

Knyppling, virkning, stickning och broderi – är dessa ord du känner dig bekant med men vill lära dig mer om? Då har du hittat rätt!

En sykurs ger dig grundläggande kunskap om material, tekniker och olika hjälpmedel. Hur håller du bäst en virknål och hur går det till när du ska börja brodera? Det kan handla om att skapa något från grunden eller att lära dig ta hand om kläder och textilier för att ge dem en längre livstid. En kurs inom textilhantverk kan alltså vara rolig, lärorik och bra för miljön! Känslan när du klär på dig din egenstickade halsduk eller packar ner dina saker i väskan du sytt är fantastisk. 

Som du redan förstått är textilhantverk en bred kategori med många olika typer av tekniker och inriktningar. I denna guide kommer vi att lära dig mer om följande:

Tekniker inom textilhantverk

Att sy är något som människor gjort långt tillbaka i historien. Nuförtiden är det få människor som syr sina egna kläder, gardiner och gosedjur för att man “måste”. Idag är det en kreativ syssla som dessutom är ett tillfälle för socialt umgänge. Har du en hemlig dröm om att dra igång en “syjunta”? Eller har du länge velat lära dig att brodera men kommer inte igång? Inga problem, det löser vi!

Självklart finns det hantverkskurser inom textil på både grundläggande nivå samt för dig som redan kommit en bit på vägen. Om du är osäker på vilken kurs som passar dig kan du alltid skicka en intresseanmälan för att få mer information från arrangören. 

Broderi

Att brodera innebär att du med hjälp av garn eller tråd syr i dekorativt syfte. Ett klassiskt broderi är initialer som du kan se på äldre kökshanddukar, linneservetter och kuddar. För att ta nästa steg kan du även trä på pärlor och paljetter i ditt mönster. Det finns även många vackra broderier som ramas in och blir en tavla.

Broderi är ett gammalt hantverk som utövades redan för 6000 år sedan. Tekniken kräver tålamod och precision och en av de vanligaste varianterna är korsstygn. Då broderar du med en trubbig nål i ett rutmönster och därför krävs ett tyg med tydliga hål där du för igenom garnet. Om du istället vill utöva fritt broderi använder du istället en spetsig nål som enklare tränger igenom tyget. Stygn som du kan använda dig av är kedjestygn, stjälkstygn och efterstygn.

Som nybörjare är det fördelaktigt att introduceras till korsstygn och använda ett grövre tyg. När du känner dig bekväm i den tekniken kan du ta nästa steg och utforska det fria broderiet. 

Broderikurser

Knyppling

Tycker du skira spetsar är otroligt vackert och drömmer om att kunna skapa det själv? Då är knyppling något för dig! Knyppling är en teknik som använts i Sverige i minst 400 år och kan liknas vid avancerad flätning. Detta handarbete består av två grundrörelser som kan varieras i oändlighet. Dessa kallas korsning och vridning och kombinationer av dessa kan vara enkelslag, vävslag och dubbelslag. Med hjälp av nålar skapas hålrum och en form växer fram. Denna teknik ger spetsen sitt vackra och unika mönster. 

Vadstenaknyppling är den vanligaste varianten på knyppling i Sverige och du har då en knyppeldyna med en rulle till hjälp. På denna fäster du ett uppstucket mönster och med hjälp av pinnar kan du linda upp tråden och allt hålls fast med knappnålar. 

Du kan använda många olika sorters trådar när du knypplar, traditionellt är lintråd mest förekommande i Sverige. För mer exklusiva spetsar kan silver- eller guldtråd användas men du kan lika gärna använda bomull, ull eller metalltråd. Bara tråden går att böja så går det att knyppla.

Kurser inom knyppling 

Mönsterkonstruktion

Om du vill lära dig sy eller jobba inom moderelaterade yrken kan det vara en god idé att lära dig mer om mönsterkonstruktion. När kläder produceras finns tre viktiga funktioner som måste fyllas: designer, den som syr samt mönsterkonstruktör. Att skapa mönster innebär alltså att du genom en skiss tar fram ett mönster till ett plagg och utifrån denna kan sedan provplagg skapas. Mönsterkonstruktör kan även kallas dessinatör eller mönsterritare. Förutom att ha goda kunskaper om passform och måttagning krävs en del matematiska beräkningar för att allt ska bli korrekt. För att skapa mönster kan du använda linjal och penna eller datorprogram. 

Om du inte alls vill jobba med detta professionellt men älskar att sy dina egna kläder så är det en god idé att gå en kurs i mönsterkonstruktion. Du kan självklart testa mönsterkonstruktion hemma och förslagsvis kan du då börja i mindre skala för att förändra och testa dig fram. Genom övning och återigen övning lär du dig hur mönstret påverkas av små förändringar och hur du ska arbeta för att nå önskat resultat. 

Kurser inom mönsterkonstruktion

Stickning

Många har testat att sticka på syslöjden som barn. Kanske väcktes ett intresse redan då som du ännu inte tagit tag i? Nu är det dags! Det finns många olika kurser inom stickning – alltifrån nybörjarkurser till mer avancerade. För dig som ska ta dig an ditt första stickprojekt kan det vara klokt att använda en stickbeskrivning innan du stickar på fri hand. 

Till din hjälp har du två stickor samt valfritt garn. Steg ett, efter att du valt garn, är att lägga upp maskor och sen är det dags att träna på räta och aviga maskor. När du är klar avslutar du ditt verk med att maska av. Tekniken som innebär att du stickar alla maskor på varje varv kallas rätstickning och resultat ser då likadant ut på båda sidor. Med denna grund kan du skapa exempelvis halsduk, grytlapp, hårband eller handledsvärmare. 

Stickor finns i olika varianter som kan användas till olika ändamål. Till att börja med måste du välja tjocklek på stickorna och detta brukar förpackningen på garnet alternativt stickbeskrivningen hjälpa dig med. Vidare finns olika stickor beroende på vad du ska skapa:

  • Strumpstickor: korta stickor som är anpassade för att sticka strumpor och du använder 3–5 stickor samtidigt. 
  • Jumperstickor: används för att sticka fram och tillbaka och är perfekt när du ska komma igång med ditt stickintresse. Tack vare knoppen i ena änden så riskerar du inte att tappa maskorna mitt i din stickning.
  • Rundstickor: två stickor med en plastkabel emellan. Användningsområdet är exempelvis mössor eller andra runda arbeten. 

Stickningskurser

Sömnad

Vill du lära dig sy? Är det dags att ta ner den ärvda symaskinen från vinden och faktiskt låta den jobba lite? Genom att gå en kurs i sömnad får du lära dig grunderna i att sy. Oavsett om det är en hobby eller något du vill jobba med är det bra för att kunna laga textilier samt sy nya saker. 

En sömnadskurs innehåller även moment som måttagning, mallförändring och storleksorientering. Du får lära dig mer om olika textilier och hur du väljer rätt material till det du ska sy. 

Sömnadskurser

Tovning

Tovning är en uråldrig teknik för att skapa tyger i ull. Kanske har du besökt en vikingagård eller liknande som barn och fått se hur man tovade ull för länge sen. Idag används tovning även för att skapa vackra skapelser och dekorationer.

Det finns två olika sätt att tova där den sistnämnda är en nyare teknik:

  • Våttovning: Den kardade ullen läggs i lager och arbets samman så fibrerna hamnar i olika riktningar. Därefter blöter du ullen med varmt vatten och gnuggar den så den bildar en sammanhängade filt. Avsluta med att göra rent med kallt vatten så fibrerna sluts igen. 
  • Nåltovning: Med hjälp av en tovningsnål med små hakar kan du arbeta igenom ullen. Genom att sticka nålen genom ullen hakar fibrerna i varandra och den tovas ihop. Denna teknik ger större kontroll på slutresultatet.

Tovningskurser

Virkning

Detta textilhantverk tros ha sina rötter i 1600-talet och den användes då ofta till att skapa dukar. När du virkar har du en nål med en krok i ena änden som hjälper dig skapa öglor som sedan fästs i varandra. Med hjälp av olika maskor kan du skapa den textur eller det mönster som du önskar. Du kan välja om du vill att ditt verk ska vara kvadratiskt eller någon annan form genom att minska eller öka varv. Om du vill göra en cirkel ska du lära dig mer om rundvirkning. 

Virknålar finns i en rad olika storlekar och liksom i stickning kan du läsa på garnet vilken storlek som passar. När du är nybörjare är det enklare att börja med ett tunnt bomullsgarn som är lätthanterligt. 

Kurser inom virkning

Vävning

Vävning är ett steg i att producera tyg vilket innebär att alla textilier på något sätt har gått igenom vävning. Enkelt beskrivet flätas två vinkelräta trådsystem samman och skapar ett tyg. Detta kan antingen göras med hjälp av en vävmaskin, vävstol eller för hand. Tyget får sitt utseende och egenskaper beroende på hur trådarna placeras och vilka färger de har. 

Vävkurser

Dags att hitta din kurs inom textilhantverk

Sammanfattningsvis finns en stor bredd bland kurser inom textilhantverk. Jag hoppas denna guide har hjälpt dig välja vilken inriktning som du är mest nyfiken på. När du hittat en kurs som du vill veta mer om kan du skicka en intresseanmälan till arrangören. Lycka till bland virknålar, symaskiner och vävstolar!

Kurser inom textilhantverk

Sandra Callermo

Sandra Callermo

Marketing Project Manager (Visa mer)
Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare. (Mindre)

Om

Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare.

Annonser