Kursbeskrivning
Varför säger vi att någon är het på gröten? Vad är en chipskostym? Hur länge har vi pratat om ketchupeffekten? Var ligger Gurkstan? Med utgångspunkt i den prisbelönta boken ”Maten i vårt språk” bjuder språkvetaren Carl Ahlstrand på en underhållande och informativ föreläsning om matens roll i svenska språket.
Mål
Målet är att ha en kul kväll och samtidigt lära sig något om matens och dryckens stora betydelse för vårt bildliga språkbruk.
Målgrupp
Alla som är intresserade av svenska språket eller av gastronomi.
Innehåll
En timmes föreläsning där deltagarna bjuds på ett otal exempel på hur mat och dryck kan användas i ordspråk, talesätt, slanguttryck, ordstäv och ordvitsar, samt lite kul fakta om den svenska mat- och dryckeskulturen.
Arbetssätt
Föreläsning.
Övrigt
Möjlighet att köpa signerade exemplar av boken ”Maten i vårt språk”, vinnare av ”Årets svenska måltidslitteratur 2022”.
Folkuniversitetet Göteborg

Allt började med en kurs. Folkuniversitetet är ett oberoende studieförbund som erbjuder folkbildning och vuxenutbildning i hela Sverige. Vi står för pedagogisk förnyelse, ett nära samarbete med universiteten och är fristående från politiska, religiösa och fackliga intressen. Hos oss väljer...