Visa kurser.se som: Mobil

Sveriges största sjöar

Topplista - Sveriges största sjöar!

Sveriges 10 största sjöar

Under grundskoleåren får vi ofta lära oss alla landskap, berg och Sveriges sjöar. Med tiden sinar tyvärr våra kunskaper kring vårt landskap så i den här guiden får du en repetition och möjlighet att briljera nästa gång du spelar ett frågespel. Läs på om Sveriges tio största sjöar nedan.

1. Vänern

Visste du att Vänern inte bara är Sveriges största sjö utan också är Europas tredje största insjö? Vänern ligger mellan landskapen Dalsland, Västergötland och Värmland. Med en yta på 5650 km och största djupet på 106 meter förstår man dess storlek.

2. Vättern

Vättern hittar vi i södra Sverige, i delar av Götaland, Östergötland och Västergötland. En lång smal djup insjö som är 1893 km stor. Denna sjö påminner i sin klimattyp om Atlantkusten och med det menas värmande vintertid och avkylande sommartid.

3. Mälaren

Ordet Mälaren betyder “grovt grus” och är en gammal sjö med början enda på 1300-talet. I storlek är sjön 1072 km stor och flyter ut i Östersjön. Du hittar Mälaren i Västmanland, Södermanland och Uppland.

4. Hjälmaren

Denna sjö hittar du i Svealand och är runt 483 km stor, men inte speciellt djup 22 meter. Största staden runt Hjälmaren är Örebro. I Hjälmaren hittar man bland annat kräftor men också asp som är en hotad fiskart.

5. Storsjön

Storsjön med sina area på 464 km hittar du i Jämtland. I sjön kan du hitta uppåt 20 olika fiskarter där de djupaste partiet är 74 meter. Sjön beskrivs ibland som oas i vildmarken och det sägs enligt folktron bo ett Storsjöodjuret här. 

Vill du inte bara lära dig mer om sjöarna, vill du även lära dig hur du navigerar på dem? Här hittar du kurser inom båt och sjö för dig som vill lära dig segla eller ta ett förarintyg.

Kurser för sjön

6. Torneträsk

En sjö som ligger i Kirunas kommun i Lappland. Torneträsk är Sveriges största fjällsjö och är också näst djupaste med 168 meter. Torneträsk rinner ut i Torne älv och är under halva året täckt av is.

7. Siljan

Natursköna Siljan ligger 161 meter över havet i Dalarna och är 290 km stor. Siljan bildades då en meteorit slog ner för över 365 år sedan. Runt Siljan finns många vandrings- och cykelleder samt skidspår som brukar vara populära.

8. Hornavan

Denna sjö ligger också i Lappland fast i Arjeplogs kommun. Vad är så speciellt med Hornavan? Jo, den är Sveriges djupaste insjö. Ytan är 262 km och ligger som Siljan högt över havet, 435 meter för att vara exakt. Här kan det fiskas mycket!

9. Akkajaure

Denna speciella “konstgjorda” sjö är faktiskt ett vattenmagasin. Vilket i praktiken innebär att man lagrat en stor mängd vatten för att använda till ett vattenkraftverk. Akkajaure ligger även den i Lappland med en varierande yta på 94 och 242 km.

10. Uddjaure

Även Uddjaure är belägen i Arjeplogs kommun i Lappland. Till ytan är sjön i storlek 240 km och ligger 420 meter över havet. Denna sjö utgör faktiskt också, tillsammans med Storavan, ett vattenkraftmagasin likt Akkajaure.

Bli en mästare på På spåret

Är du inne och läser på för att kunna klå alla dina vänner och släktingar på På spåret? Vi har samlat kurser inom geografi för dig som vill lära dig mer om städer, berg, länder och hav.

Geografi-kurser

Senast uppdaterad: 06 feb 2019

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.