Hjälp – vilket förarintyg ska jag välja?

Räcker förarintyget eller ska du satsa på utsjöskepparintyg? Beroende på dina båtdrömmar ger vi dig tips på vilket intyg du ska välja.

Solnedgång på däck

Förarintyg, seglarintyg eller kustskepparintyg –  innan du ger dig ut på sjön behöver du ha de intyg och kunskaper som krävs för att framföra din båt på ett lagligt och säkert sätt, men vilket intyg ska du satsa på? 

Här går vi igenom olika intyg och matchar ihop dem med olika användningsområden – så att det blir lättare för dig att välja rätt.

Fritidsbåt med familj och vänner

Mål: Att cruisa runt med motorbåt i skärgården på somrarna
Satsa på: Förarintyg

Att glida runt i den svenska skärgården med några vänner eller familjen är en riktigt härlig sommaraktivitet. Förarintyget är ett bra val om du vill hålla dig inomskärs, det vill säga att du inte kommer ge dig ut på öppet hav. Med ett förarintyg får du köra fritidsbåtar på upp till tolv gånger fyra meter. Om du vill köra båtar som är större än så behöver du lägga till kustskepparintyget, som är en fortsättning och fördjupning på förarintyget.

Förarintyget, som även kan kallas förarbevis eller båtkörkort, är det vanligaste och mest grundläggande intyget för båt och sjöliv och ger dig kunskaper inom bland annat sjösäkerhet och navigation.

Hitta kurser för förarintyg

För dig som älskar fart och fläkt

Mål: Köra snabba båtar
Satsa på: Manöverintyg

Är du ute efter frihetskänslan av att dra iväg över vattnet i hög hastighet? Manöverintyg är ett intyg för fritidsbåt särskilt för dig med fokus på fart. Intyget riktar sig till dig som vill köra båtar som går fortare än 25 knop. Genom att gå en kurs för manöverintyg får du teoretiska och praktiska kunskaper för att hantera snabba båtar. För att få intyget behöver du skriva ett teoretiskt prov och göra en praktisk uppkörning.

Hitta kurser för manöverintyg

Att segla på internationellt vatten

Mål: Att segla över Atlanten
Satsa på: Utsjöskepparintyg, VHF-certifikat

För en riktig båtentusiast kan det vara en stor dröm eller rentav ett livsmål att segla över Atlanten. För att uppfylla din dröm om en seglats över ett världshav behöver se till att både du och din båt är väl rustade för en lång färd på öppet hav.

För längre resor på internationellt vatten är utsjöskepparintyget en utbildning att satsa på. 

Utsjöskepparintyg är den högsta nivån för fritidsbåt och kräver att du sedan innan har kustskepparintyg. Under utbildningen får du värdefull kunskap om bland annat tidvatten, vågor och väderlek. Om du ska ut på långa båtfärder är det också viktigt att du har en båtradio, så kallad VHF-apparat, ombord för att kunna kommunicera med andra. För att använda båtradion behöver du ha ett VHF-certifikat, även kallat SRC intyg eller Short Range Certificate.

Hitta kurser för utsjöskepparintyg

För dig som vill köra båt kommersiellt

Mål: Att köra taxibåt
Satsa på: Fartygsbefäl klass VIII

Kanske har du upptäckt att du älskar båtlivet på fritiden, och nu funderar på att fortsätta köra båt i arbetet? För att få framföra båt kommersiellt behöver du intyget fartygsbefäl klass 8. Intyget riktar sig alltså till dig som kör båt yrkesmässigt, till exempel bogserbåt, charterbåt eller – taxibåt. Fartygsbefäl klass 8 är en yrkesutbildning, under utbildningen lär du dig bland annat om passagerarsäkerhet, navigation, säkerhet ombord och ansvarsfrågor.

Hitta kurser för fartygsbefäl klass VIII

Källor: Transportstyrelsen, Nämnden för båtlivsutbildning (NFB )

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser