Allt du behöver veta om kustskepparintyg

Kustskepparintyg, eller kustskepparexamen, riktar sig till dig som vill ha fördjupade kunskaper inom bland annat sjöliv och navigation. Läs mer om vad intyget innebär och vad du får lära dig på en kurs här!

Skeppare ombord på båt

Har du redan ett förarintyg för båt och vill ha en vidareutbildning? Med ett kustskepparintyg får du fördjupade kunskaper om sjöliv och kan köra större fritidsbåtar. Här får du veta mer om vad kustskepparintyg innebär och hur du får det.

Kustskepparintyg, eller kustskepparexamen, riktar sig till dig som vill ha fördjupade kunskaper inom sjöliv och navigation. Kursen är en fortsättning på förarintyget och kräver att du har praktikintyg. För att få framföra en fritidsbåt som är mer än tolv meter lång och fyra meter bred är kustskepparintyg ett krav.

Hitta en kurs för kustskepparintyg

Vilka förkunskaper behöver jag?

För att gå en kurs för kustskepparintyg måste du ha fyllt 15 år och ha vissa förkunskaper:

Vad lär jag mig under kursen?

Genom att gå en kurs och skriva ett godkänt prov för kustskepparintyg får du framföra en större fritidsbåt, alltså större än tolv gånger fyra meter. Under en kurs får du lära dig mer om bland annat navigering, sjövägsregler och sjömanskap.

Kursupplägget och innehållet i kursen kan variera beroende på vilken kursarrangör du väljer. En del kurser innehåller även praktik så att du får tillämpa dina kunskaper i verkligheten. Det är vanligt att ta kustskepparintyget på en helg- eller intensivkurs under en till två dagar. Kursen ges i många olika städer i hela Sverige, du kan även hitta kursen på distans.

Hitta distanskurser för kustskepparintyg

Navigering

Under en kurs för kustskepparintyg får du kunskaper inom navigation för att kunna framföra din båt under olika förhållanden på ett säkert sätt. Det gäller navigering både inom- och utomskärs, till havs, i och utanför prickad farled, under ljus, mörker samt i nedsatt sikt. Du får också kunskap om principerna för GPS, radar och radiokommunikation. Du lär dig dessutom hur du använder sjökort, kompass och hur din båtfärd påverkas av olika väderförhållanden.

Lagar och regler

Den finns en rad olika sjövägsregler och lagar som du måste förhålla dig till när du är ute på sjön.  Under en kurs får du lära dig vilka lagar, regler, föreskrifter och råd som gäller för att klara provet för kustskepparintyget. Du får också kunskap om utmärkningssystem, sjövägmärken samt ljud- och ljussignaler som används för att varna och kommunicera.

Säkerhet ombord

Att ha god kännedom om säkerhet ombord är en självklarhet när du är ute till sjöss. Under en kurs lär du dig hur du larmar sjöräddningen, vilken säkerhetsutrustning du bör ha ombord och om olika nödsignaler. Du kan också få lära dig att lägga ankare och göra knopar för att förtöja båten säkert, samt kunskap om grundläggande sjukvård.

Examination och intyg

Examinationen för kustskepparintyget består av ett skriftligt prov och eventuellt muntligt förhör. Du har två timmar på dig att genomföra det skriftliga provet. Hos många kursarrangörer får du göra ett övningsprov innan du skriver det riktiga provet och det finns ofta möjlighet att skriva det riktiga provet på plats.

Du blir examinerad av en förhörsförrättare som är auktoriserad av Nämnden för båtlivsutbildning (NFB). Det kostar 625 kronor att skriva provet (2022). Efter ett godkänt resultat för förhörsförrättaren in ditt intyg i intygsboken. Ditt intyg gäller både nationellt och internationellt.

Vad är nästa steg?

Om du vill vidareutbilda dig efter ditt kustskepparintyg är nästa steg Utsjöskepparintyg. Utsjöskepparintyg är den högsta nivån för fritidsbåt och passar dig som vill göra längre resor på internationellt vatten. Om ditt mål är att till exempel segla över Atlanten är det Utsjöskepparintyg du ska sikta på.

Hitta kurser för utsjöskepparintyg

Kustskepparintyg eller skepparexamen?

Begreppet skepparexamen är egentligen ett gammalt intyg som numera är bortplockat av Transportstyrelsen. Idag är det kustskepparintyget som gäller för dig som vill köra fritidsbåt, och Fartygsbefäl klass 8 för dig som framför båt kommersiellt. Om du till exempel vill köra taxibåt är det Fartygsbefäl klass 8 du behöver. Men om ditt mål är att köra fritidsbåt är det främst kustskepparintyg, och eventuellt utsjöskepparintyg, som kommer vara relevant för dig.

Källor: Nämnden för båtlivsutbildning (NFB), Transportstyrelsen

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser