Kan alla lära sig sjunga?

Tycker du om att sjunga, men gör det helst när ingen annan hör? Vi är nog många som tillhör den skaran. Men kan verkligen alla lära sig sjunga och förbättra sin sångröst? Ja, visst går det!  

En tjej med hörlurar sjunger i en mikrofon

Vi kan inte alla vara nästa Mariah Carey, men med rätt träning går det att bli en bättre sångare. Självklart har vi alla olika grundförutsättningar där vissa har det lättare än andra, men alla kan träna och förbättra sin sångröst. Även om du är osäker på hur bra din sångröst är, fortsätt sjung och öva på din teknik så kommer du se skillnad! 

Hitta din sångkurs

Tänk på det här när du sjunger 🎤

När du sjunger involverar du följande kroppsdelar:  

  • Lungorna – med lungorna styr du styrkan på sången och hur hårt du kan blåsa ut luft genom munnen. 

  • Stämbanden – med stämbanden kan du kontrollera tonhöjden så att det kan bli en melodi. Stämbanden är små muskler i halsen som spänns för att skapa höga toner och slappnar av för att för att skapa låga toner.

  • Munnen och tungan – med munnen och tungan kan du skapa ord, även kallat för artikulation.

Att andas rätt och använda sitt magstöd är viktigt när du sjunger. ”Att andas med magen” innebär att du hämtar kraft från magen när du sjunger. Du kan öva på din andning genom att lägga en hand på magen och en hand på bröstet. När du andas ska magen röra sig och inte bröstet. Det kan låta svårt, men med lite övning kommer det till slut komma naturligt när du börjar sjunga. 

Värm upp din röst
Innan du börjar sjunga fullt ut är det viktigt att värma upp rösten. När du värmer upp rösten aktiverar du musklerna försiktigt, speciellt stämbanden som är små och känsliga. Hur länge du behöver värma upp beror på hur stor erfarenhet du har av att sjunga och vad du ska sjunga för något, men en generell rekommendation är mellan 10-20 minuters uppvärmning.  

Det finns olika sätt att värma upp rösten på. Du kan till exempel få i gång blodcirkulationen i käkarna genom att massera nacke och käkar och rulla med axlarna. Ett annat tips är att ljuda på en konsonant som en melodi, till exempel ”rrr” eller ”vvv”. Det gör att du inte överanstränger rösten. Du kan även mjuka upp rösten genom att utropa ord som ”Hej!” eller ”Wow!” i ett bekvämt, men lite högre röstläge. Prova sedan att sjunga ordet längre, som ett ”Heeeej”. Variera tonarten från lågt till högt.  

Hur ska man då rent konkret öva på sin sångröst? Här kommer några tips!  

5 tips – så övar du upp din sångröst 🎵

1. Våga sjung ut 
Använd volym i din sång och håll inte tillbaka när du sjunger. Det är lättare att kontrollera sången om du sjunger med stark volym. 

2. Öppna munnen
Genom att öppna munnen ordentligt får du mer volym i sången. 

3. Använd stödet
Tänk på att öppna bröstkorgen och känn dig bred i axlar och rygg. Använd magstödet! 

4. Det ska kännas bra
Du behöver inte gå till en sångexpert som avgör om du är bra eller dålig på att sjunga. Det viktigaste är att det känns bra för dig när du sjunger. 

5. Sjung mycket
”Övning ger färdighet” som ordspråket lyder. 

Om du vill få professionell hjälp att öva på din sångteknik finns det många kurser du kan ta. På kurser.se finns sånglektioner på olika nivåer, för både nybörjare och vana sångare. 

Ta en sånglektion

Fakta – det betyder orden 💡

Gehör  förmågan att förstå musikens toner och spela melodier utan hjälp av noter.

Dur – durtonarter inom musik låter positiva känslor komma fram och låter "glatt".

Moll – moll är motsatsen till dur och låter mer melankoliskt och "ledsamt".

"Skarv" – när rösten hoppar till när man sjunger, även kallat registerbrott. Händer ofta i målbrottet, men kan förekomma senare och går att träna bort. 

Källor: studieframjandet.se, svenska.yle.fi, vocalcoach.se

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på kurser.se. Hon älskar att det alltid går att lära sig något nytt och att nästa kurs bara är ett klick bort. Josephine har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Hon tycker om att skriva och att leda olika projekt. På fritiden hittar du henne antingen på gymmet eller i köket där hon gärna testar nya recept. Senaste kursen hon gick var en klättringskurs för att ta grönt kort. Näst på tur är antingen en kurs i spanska eller i kreativt skrivande. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på kurser.se. Hon älskar att det alltid går att lära sig något nytt och att nästa kurs bara är ett klick bort. Josephine har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Hon tycker om att skriva och att leda olika projekt. På fritiden hittar du henne antingen på gymmet eller i köket där hon gärna testar nya recept. Senaste kursen hon gick var en klättringskurs för att ta grönt kort. Näst på tur är antingen en kurs i spanska eller i kreativt skrivande.

Annonser