Att lära sig spela piano

Drömmer du om att lära dig spela piano? Börja från grunden och spela på dina villkor – det behöver inte vara svårare än så! 

Tjej som spelar piano med notställ

Att gå en pianokurs är det absolut enklaste och snabbaste sättet att lära sig att spela piano. Sedan hjälper det också såklart att öva hemma och känna sig fram mellan lektionerna. Om du går en pianokurs får du förutom kunskap även en lärare som ger dig feedback och tips så att du kan utvecklas i ditt musicerande.

Att tänka på när du ska börja spela piano

I början när du ska lära dig att spela piano är det viktigt att du lär dig tekniken från grunden. När du väl har lärt dig en melodi är det svårt att rätta till tekniska missar.

Precis i början är det bra att öva på fingerhållningen. För det första ska dina händer befinna sig i en så avslappnad position som möjligt. Slappna av i fingrar och handleder. När du trycker ner en tangent gör du det med den övre delen av fingret, men inte med fingertoppen. När ett eller flera fingrar trycks ner ska de andra lyftas upp. Det är då viktigt att alla dina fingrar är lika snabba och kan trycka med samma kraft. Ofta är pekfingret och långfingret snabbare och starkare än ringfingret och lillfingret. Att träna upp koordinationen i fingrarna gör det lättare för dig att lära dig att spela melodier.

Piano online

För dig som vill komma igång med pianospelandet, men kanske inte riktigt har tiden eller lusten att ta dig till ut till din lärare. Istället kan det då vara bra med ett distansalternativ. Spela på dina villkor!

Spela keyboard

Keyboard är det digitala pianot! Det är inte alla som har möjligheten att spela på ett riktigt piano. Ett piano tar mycket plats och är otympligt att flytta. Ett keyboard är mindre och kan programmeras till att spela flera olika ljud från orgel till synt. Eftersom ljudet är digitalt blir det en lite annan känsla, men endast råa finsmakare skulle klaga på kvaliteten i ljudet hos ett fint keyboard.

Du som inte har plats för ett piano bör överväga det enklare och billigare alternativet som är en keyboard är.

Hitta en keybordkurs

Att lära sig noter

Om du istället lär dig noter kan du spela nästan vilken melodi som helst bara genom att följa notbladen. Att lära sig noter tar tid men för att bli en duktig pianist och kanske till och med kunna arbeta med musik kan det vara väl investerad tid.

🎶 Musikens alfabet består av sju bokstäver: A–G, även om det oftast börjar på C. På så sätt blir musikens alfabet CDEFGAB och sedan C igen eftersom det börjar om. Intervallet från C till C eller A till A kallas för en oktav.

🎼 När man skriver ut noter placeras punkter på fem stycken horisontella linjer. Varje punkt representerar en not som får olika karaktär beroende på var den placeras på eller mellan strecken. Strecken och mellanrummen bildar vad man kan kalla en notstege. Ju högre upp en not hamnar på stegen desto högre ton representerar den.

🎵 Vilket streck som representerar vilken not bestäms av klaven. Om till exempel notraden börjar med en G-klav, ett snirkligt G, representerar alla noter som ligger på den raden där G:et börjar ett G. Hur länge tonen ska klinga bestäms av om noten är ihålig, har skaft och flaggor.

Att lära sig en melodi

När du ska lära dig att spela en melodi kan du göra det antingen genom gehör eller läsa noter. Vissa människor har ett gott gehör redan från början men det går också att träna upp genom olika övningar. Om du lär känna tonerna och lär dig olika rytmer kan du bygga ihop dem till de melodier du vill spela. Vill du bara lära dig enstaka melodier kan du memorera tangenterna du ska slå på.


Annonser