Börja spela i band

Vill du hitta andra musikälskare att dela ditt intresse för musik med? I ett band får du lära känna likasinnade, samtidigt som ni kan utbyta erfarenheter och utvecklas tillsammans.

En sångerska och tre bandmedlemmar på scenen

Många som har spelat ett instrument ett tag på egen hand kan längta efter att få spela tillsammans med andra. Du behöver inte heller vara en stjärna på ditt instrument för att kunna spela i ett band, med en stor dos motivation och ambition att utveckla ditt spelande kommer du långt. Du och dina bandmedlemmar kommer få många tillfällen att öva och växa tillsammans. 

Börja spela i band

Är du självlärd på ditt instrument? Det kan vara en bra idé att ta några privatlektioner med en lärare för att finslipa kunskaperna innan du börjar i ett band. 👉 På kurser.se kan du hitta flera kurser inom ditt instrument.

Varför spela i band? 

För många som lär sig ett instrument på egen hand kan motivationen till slut börja tryta. Att dela sin musikglädje med andra brukar ta musicerandet till helt nya nivåer. I ett band kan ni lära av varandra samtidigt som du får reflektera över ditt eget spelande och musikaliska stil. Dessutom är det ett bra sätt att hitta nya vänner som även delar ditt intresse! 

Hitta ett band att spela i 

Det finns flera olika sätt att hitta ett band att spela i, bland annat genom att anmäla dig till en kurs med fokus på att spela i band. Under kursen får du prova på att spela i olika konstellationer med andra musiker och lära dig att lyssna och kommunicera med musik. Kursledaren sätter ofta ihop grupper utifrån intresse, instrument och erfarenhet. Om du tycker om en viss musikgenre finns det kurser som riktar in sig på en specifik genre, som till exempel blues, funk eller soul. Förkunskapskraven kan variera beroende på kurs, men det är ofta fördelaktigt om du känner dig bekväm med ditt instrument.  

Om du är nybörjare eller spelar på medelnivå kan du även på egen hand söka upp ett redan existerande band som repeterar regelbundet. Det finns ofta grupper på sociala medier där du kan hitta lokala band, och forum på internet som är till för att hitta nya bandmedlemmar. I många fall kan du behöva gå på en audition för att komma med i bandet, även om det är på amatörnivå. Till en audition är det såklart viktigt att komma förbered, ungefär som inför en arbetsintervju.

Tips till dig som vill spela i band 🎵

Känner du dig nervös inför att spela för ett band för första gången, speciellt om det är med nya människor, så är du inte ensam. De allra flesta kan uppleva det lite jobbigt innan man har vant sig, precis som att stå scenen och tala inför andra. Det är viktigt att du är ärlig med din nivå och kunskap, både för din egen skull och för bandet.  

När man spelar i ett band är det såklart viktigt att respektera varandra och alla medlemmars åsikter. Ni kommer föra dialoger om bland annat vilken musik som ska spelas, målsättningar och kanske kommande spelningar. Mellan era reptillfällen är det bra om du övar på egen hand hemma, speciellt om ni i bandet kommit överens om att öva in en låt till nästa rep. Du riskerar annars att hålla tillbaka de andra bandmedlemmarna, vilket inte är populärt i längden. Även om det är viktigt att vara professionell under repen för att utvecklas som band, så ska ni självklart också ha roligt tillsammans – musik är till för att delas!  

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på kurser.se. Hon älskar att det alltid går att lära sig något nytt och att nästa kurs bara är ett klick bort. Josephine har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Hon tycker om att skriva och att leda olika projekt. På fritiden hittar du henne antingen på gymmet eller i köket där hon gärna testar nya recept. Senaste kursen hon gick var en klättringskurs för att ta grönt kort. Näst på tur är antingen en kurs i spanska eller i kreativt skrivande. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på kurser.se. Hon älskar att det alltid går att lära sig något nytt och att nästa kurs bara är ett klick bort. Josephine har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Hon tycker om att skriva och att leda olika projekt. På fritiden hittar du henne antingen på gymmet eller i köket där hon gärna testar nya recept. Senaste kursen hon gick var en klättringskurs för att ta grönt kort. Näst på tur är antingen en kurs i spanska eller i kreativt skrivande.

Annonser