Så fixar du taktkänsla och lär dig spela trummor

Är du sugen på att lära dig spela trummor? Det förstår vi! Trummor är ett roligt instrument att lära sig, men för att lyckas måste du ha den viktigaste komponenten: taktkänsla.

Taktkänsla är en grundläggande men ändå avgörande aspekt av trumspelandet. Det handlar inte bara om att du ska kunna hålla en stabil takt när du spelar utan du ska också kunna känna pulsen i musiken och anpassa dig efter den. Här nedan ger vi exempel på några steg och enklare tekniker du kan använda dig av för att fixa din taktkänsla och komma i gång med trummandet.

Svårt att komma i gång? Hitta en kurs här!

🤙🏼 Förstå vikten av taktkänsla

Att ha taktkänsla är inte bara viktigt för dig som framtida trummis, det är viktigt för i stort sett alla musiker. Taktkänsla är grunden för att kunna spela tillsammans med andra och för att musiken ska låta sammanhängande. För att förstå vikten av taktkänsla kan du börja med att lyssna på olika musikgenrer och försöka fokusera specifikt på trummorna. Notera då hur trummorna håller takten och samspelar med de andra instrumenten. Det ger dig en grundläggande förståelse för hur taktkänsla används och varför den är så viktig.

Visste du att…
bland annat vissa fåglar, valar, sjölejon och apor kan uppvisa taktkänsla. Enligt amerikanska forskare kan till exempel dvärgschimpanser plocka upp tempot från musik i en viss takt och börja trumma i takt 🥁

🧭 Använd en metronom

En metronom är en maskin som spelar en stadig puls för att hjälpa dig öva på din timing. Den hjälper dig att hålla en jämn rytm och du kan börja med att sätta den på lågt tempo för att komma i gång. Genom att träna regelbundet med en metronom kommer du gradvis kunna öka takten och blir mer stabil i ditt spelande. Du kan köpa en metronom att ha hemma men det finns också digitala metronomer som du kan använda dig av.

🙏🏼 Öva utan trummor

Oavsett om du vill lära dig spela trummor helt på egen hand eller om du planerar att ta lektioner kommer du behöva träna på ditt spelande – med eller utan trummor. Du kan till exempel spela i luften eller mot dina lår. Det finns också bra trumset att köpa som inte låter så mycket om du skulle vilja investera i det längre fram.

🙆🏼‍♀️ Finslipa din koordination

Att ha bra koordination är också viktigt för att du ska kunna bli en duktig trummis. Att spela trummor innebär att du kommer använda både dina händer och fötter samtidigt – något som kräver en ganska hög grad av motorisk kontroll. Du kan börja med att göra enklare övningar som att till exempel röra din högra hand i cirklar på magen samtidigt som du klappar dig på huvudet med din vänstra hand. Byt plats på händerna efter att tag.

🎧 Prova olika övningar för att hitta vad som passar dig bäst

Det finns en mängd olika övningar och tekniker som är speciellt utformade för att du ska lära dig att spela trummor från grunden. Genom att experimentera med olika övningar och tekniker kan du utmana dig själv och framför allt utveckla din taktkänsla på ett effektivt sätt. Tycker du att det känns svårt att komma i gång på egen hand kan det vara en bra idé att gå en kurs i trummor. Det finns många olika kurser att välja mellan beroende på vad du har för behov.

Hitta en kurs i trummor

Källa: musicca.com, Sveriges Radio, svt.se

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på kurser.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera fler att lära sig något nytt på fritiden. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. På fritiden gillar hon att sticka och hon har själv gått på flera drejkurser. Om hon fick välja att gå en kurs hade hon valt en matlagningskurs. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på kurser.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera fler att lära sig något nytt på fritiden. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. På fritiden gillar hon att sticka och hon har själv gått på flera drejkurser. Om hon fick välja att gå en kurs hade hon valt en matlagningskurs.

Annonser