Munharmonikans magi – 5 anledningar till att spela munspel

Munspel, även känt som munharmonika, är perfekt för dig som vill lära dig spela ett nytt instrument. I den här artikeln ger vi dig fem anledningar till att lära dig spela munspel. 

Munspel, eller munharmonika, är ett instrument som förtrollat musiker i generationer. Det lilla, men kraftfulla instrumentet, har en naturlig plats i många musikaliska sammanhang och är perfekt för dig som vill lära dig spela ett nytt instrument.

Att lära sig att spela ett instrument kan vara en rolig och berikande upplevelse, som inte bara ger dig möjlighet att uttrycka dig själv genom musik utan som faktiskt också har flera hälsofördelar. Munspelet, som man tror uppfanns redan under 1800-talet, är ett instrument som nått stor framgång mycket tack vare att det är tämligen enkelt att lära sig att spela det.

Munspelet kan, på grund av sin ganska enkla utformning, vara ett instrument som många ser förbi när de letar efter ett nytt instrument att lära sig. Men faktum är att munspelet ger dig möjlighet att spela allt från blues till folkmusik. Utöver det listar vi här nedan fem anledningar till varför du borde överväga munspel som din nästa musikaliska utmaning.

1. Det är lätt att komma i gång med

Munspel är faktiskt ett av de mest användarvänliga instrumenten som finns. Fördelen med munspel är att du inte behöver lära dig komplicerade fingerpositioner eller noter för att kunna spela några enkla melodier. Det innebär att du med lite övning snabbt kan lära dig spela enklare låtar och känna att du gör framsteg.

2. Du kan ta med dig det överallt

En av de största fördelarna med munspel är att det är väldigt portabelt. Det kan enkelt få plats i din ficka eller väska vilket gör det till det perfekta instrumentet att ta med sig överallt. Det innebär att oavsett om du är på resande fot eller bara vill kunna spela lite musik utomhus, är munspelet alltid redo att spelas på.

3. Terapeutisk effekt

Att spela munspel kan ha en avslappnande och terapeutisk effekt på ditt sinne. Munspel kräver nämligen att du är avslappnad samtidigt som du bibehåller ett visst fokus. Något som i sin tur hjälper dig att koppla av och fokusera på något annat en stund. Eftersom munspel är ett andningsinstrument och inte ett blåsinstrument får du dessutom öva på din andning och förbättra din lungkapacitet, vilket även det kan påverka din sinnesstämning och allmänna hälsa.

4. Passar många olika musikstilar

Trots sin lilla storlek erbjuder munspel en bred ljudvariation. Med munspel kan du spela allt från glada och livliga melodier, till mer sorgsna och bluesiga toner. Det gör munspelet till ett mångsidigt instrument som kan passa dig, oavsett musikstil.

5. Gemenskap

En annan fördel är att munspel ger dig stora möjligheter att spela tillsammans med andra musiker. Du kan till exempel spela med vänner, eller varför inte gå med i ett band? Möjligheterna för vad du kan göra med din nya kunskap är många.

Kanske kan det vara så att du känner att du behöver lite hjälp att komma i gång och att du vill lära dig tekniken rätt från början? Eller så har du redan lärt dig grunderna och vill ta ditt munspelande till nästa nivå? Oavsett vilket finns det flera olika kurser inom munspel som du kan välja mellan. Lycka till med din musikaliska resa!

Hitta munspelskurser här

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på kurser.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera fler att lära sig något nytt på fritiden. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. På fritiden gillar hon att sticka och hon har själv gått på flera drejkurser. Om hon fick välja att gå en kurs hade hon valt en matlagningskurs. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på kurser.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera fler att lära sig något nytt på fritiden. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. På fritiden gillar hon att sticka och hon har själv gått på flera drejkurser. Om hon fick välja att gå en kurs hade hon valt en matlagningskurs.

Annonser