15 enkla låtar att lära dig på gitarr

Vill du lära dig spela låtar på gitarr? Här har vi listat 15 låtar som är lätta att lära sig spela som ny gitarrist – från barnvisor till poplåtar.

En person spelar på en gitarr

Att kunna spela låtar eller kompa sång är både roligt och uppskattat bland vännerna på festen eller kalaset. Gitarr är ett socialt instrument som du enkelt kan ta med dig överallt. Det finns många låtar med enkla ackord som är enkla att lära sig om du är nybörjare på gitarr. Även om det såklart går att lära sig spela på egen hand, är det ofta roligare med någon som hjälper. Dessutom utvecklas du snabbare tillsammans en kunnig lärare. Det finns många olika kurser att välja bland – allt från kurser i elgitarr till akustisk gitarr och klaffgitarr.

Råd till nybörjare 🎵

Om du är helt ny på att spela gitarr bör du börja med att lära dig några grundläggande gitarrackord och kan med fördel studera lite musikteori. Det bästa sättet att lära sig spela en låt är att dela upp låten i sekvenser: först lär du dig en del av låten som du övar på om och om igen. När du känner dig bekväm med den delen kan du gå vidare till nästa del. Då lär du dig grundligt hur du spelar låten. Du kan till exempel dela upp låten i intro, vers, kör och solo. Det går fort när man har roligt, inte minst när det kommer till att lära sig nya saker. Om du tycker om låten du spelar kommer du att lära dig snabbare.  

Låtarna i listan nedan innehåller mellan två och sex ackord och passar de flesta nybörjare. Majoriteten av låtarna består av en introduktion, ett riff och ett avslut. 

15 låtar som är lätta att lära sig 🎸

 1. Cornelis Vreeswijk – Brev från kolonien 
  Ackord: C, G, E och F.  
 2. Astrid Lindgren – Idas sommarvisa 
  Ackord: D, G, Em, A7, Bm och F#m. 
 3. Veronica Maggio – Välkommen i
  Ackord: EmD och CG.  
 4. Lars Winnerbäck och Miss Li – Om du lämnade mig nu 
  Ackord:: D, E och A.  
 5. Oskar Linnros – Från och med du 
  Ackord: G, D, C och Am. 
 6. Tomas Ledin – Sommaren är kort 
  Ackord: G, D, C, E-moll och A-moll.  
 7. Tove Lo – Talking body 
  Ackord: Em, D, C och Am. 
 8. Zara Larsson – Uncover  
  Ackord: Em, C, G och Bm. 
 9. Hoffmaestro – Highway ma
  Ackord: Em, C, G och Bm.  
 10. Ted Gärdestad – Himlen är oskyldigt blå 
  Ackord: Bm, G, A och E. 
 11. Johnny Cash – Ring of Fire 
  Ackord: G, C och D.  
 12. James Pierpont – Jingle Bells 
  Ackord: G, C, D7, G7 och A7.  
 13. Barnvisa – Blinka lilla stjärna 
  Ackord: G, C och D7.  
 14. Barnvisa – Imse Vimse Spindel 
  Ackord: C, G7, Em och F.  
 15. Emmy Köhler - Nu tändas tusen juleljus 
  Ackord: D, A, G och A7.
Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på kurser.se. Hon älskar att det alltid går att lära sig något nytt och att nästa kurs bara är ett klick bort. Josephine har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Hon tycker om att skriva och att leda olika projekt. På fritiden hittar du henne antingen på gymmet eller i köket där hon gärna testar nya recept. Senaste kursen hon gick var en klättringskurs för att ta grönt kort. Näst på tur är antingen en kurs i spanska eller i kreativt skrivande. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på kurser.se. Hon älskar att det alltid går att lära sig något nytt och att nästa kurs bara är ett klick bort. Josephine har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Hon tycker om att skriva och att leda olika projekt. På fritiden hittar du henne antingen på gymmet eller i köket där hon gärna testar nya recept. Senaste kursen hon gick var en klättringskurs för att ta grönt kort. Näst på tur är antingen en kurs i spanska eller i kreativt skrivande.

Annonser