Så frön och odla på våren – 5 enkla steg

Vill du odla egna grönsaker, blommor eller andra grödor? I den här guiden får du fem enkla tips på hur du kommer igång med att så frön och börja odla på våren!

Odling

Lästid: ca 2,5 minuter

På våren börjar många fundera på att så blommor, odla grönsaker och andra grödor. Att köpa frön och jord går ganska fort och enkelt för de flesta. Men hur gör man när man odlar eller sår frön? I den här guiden får du hjälp med hur du kommer igång med din trädgård på våren och hur du får den att leva vidare under sommarsäsongen.

Jag vill gå en odlingskurs

1. Börja odla

Ett första steg till att komma igång med din odling är att köpa rätt sorts jord för just dina frön och plantor. Såjord för frön och blomjord för växter! Fråga din lokala trädgårdshandlare om råd om du är osäker. En fröpåse är billigt och jorden räcker till odlingar för hela våren. Vill du börja med något som inte kräver så stora kunskaper om odling? Det finns frön och plantor som passar utmärkt för nybörjare. Även här kan du få bra tips och råd från en trädgårdshandlare.

Här är några exempel på grönsaker som är lämpliga för en nybörjare:

  • Sockerärter
  • Olika slags sallad
  • Brytbönor
  • Potatis
  • Dill eller andra örter och kryddor
  • Tomater
  • Grönkål/svartkål

2. Att så dina frön

När du ska så dina frön är det viktigt att du följer anvisningarna på förpackningen. Titta efter hur långt ner i jorden fröet ska placeras, vilket avstånd det ska vara mellan alla frön och så vidare. Ett tips innan du börjar så är att ta reda på vilken månad respektive frö är bäst att börja så. En del frön behöver förgros inomhus innan de sätts i jorden, medan andra frön kan stoppas direkt i jorden där de börjar gro. Problemet är oftast att du börjar för tidigt när inte ljuset räcker till.

3. En bra placering

Har du tillgång till trädgård eller till en odlingslott går det utmärkt att odla i pallkragar. Annars kan du placera dina växter i fönster med mycket ljus eller i ett litet växthus på en balkong. Det går också att täcka över dem med plast – tänk bara på att de inte får torka ut. En del växter mår bäst av att stå utomhus, speciellt under sommaren. Se därför till att kolla upp vad som gäller för det frö som du har tänkt odla.

4. Tänk på väder och vind

När du sår frön ska du se till att de står i rätt temperatur. Det här kan vara lite knepigt då temperaturen på våren och sommaren kan växla hastigt. Att tänka på är att fröna ska luftas emellanåt och torka ska undvikas. Vissa frön kan behöva en kallare period för att gro men de flesta gror bäst mellan 20–24 grader. Kolla upp om vad som gäller för de frön du vill plantera och anpassa odlingen efter det!

5. Plantera om ibland

När det du planterat börjar gro och växa kommer det efter ett tag behöva mer plats, om du sått dina frön i krukor. Då är det dags att flytta över plantan till en större kruka med ny jord som är mer näringsrik. Ta en kruka med plats så den får rum att växa. Detta görs förslagsvis ett par gånger beroende på hur den växer. En viktig sak som inte får glömmas är att vattna regelbundet. Ett knep är att stoppa ner fingret och känna på jorden, är den torr behöver plantan oftast mer vatten.

Nu när du lärt dig några enkla steg är det bara att sätta igång! Vill du fördjupa dina kunskaper? Gå en kurs i odling.

Lär dig mer på en odlingskurs


Annonser