Sveriges största sjöar

I den här guiden får du en repetition och möjlighet att briljera nästa gång du spelar ett frågespel. Läs på om Sveriges tio största sjöar.

Under grundskoleåren får vi ofta lära oss om alla landskap, berg och Sveriges sjöar. Med tiden sinar tyvärr våra kunskaper kring vårt landskap, i den här guiden får du därför en repetition och möjlighet att briljera nästa gång du spelar ett frågespel. Nedan listar vi Sveriges tio största sjöar.

Vill du förutom att lära dig mer om sjöarna även lära dig hur du navigerar på dem? Här hittar du kurser inom båt och sjö för dig som vill lära dig segla eller ta ett förarintyg.

Kurser för sjön

Sveriges 10 största sjöar

1. Vänern

Visste du att Vänern inte bara är Sveriges största sjö utan också Europas tredje största insjö? Vänern ligger mellan landskapen Dalsland, Västergötland och Värmland. Med en yta på 5650 km2 och största djupet på 106 meter förstår du dess storhet.

2. Vättern

Vättern hittar vi i södra Sverige, i delar av Götaland, Östergötland och Västergötland. En lång smal djup insjö som är 1893 km2 stor. Denna sjö påminner i sin klimattyp om Atlantkusten, med det menas värmande vintertid och avkylande sommartid.

3. Mälaren

Ordet Mälaren betyder “grovt grus”. Det är en gammal sjö med början redan på 1300-talet. I storlek är sjön 1072 km2 stor. Den flyter även ut i Östersjön. Du hittar Mälaren i Västmanland, Södermanland och Uppland.

4. Hjälmaren

Denna sjö är runt 483 km2 stor och du hittar den i Svealand. Den är dock inte speciellt djup, endast 22 meter. Största staden runt Hjälmaren är Örebro. I Hjälmaren hittar du bland annat kräftor men också asp som är en hotad fiskart.

5. Storsjön

Storsjön med sina area på 464 km2 hittar du i Jämtland. I sjön finns uppåt 20 olika fiskarter och det djupaste partiet är 74 meter. Sjön beskrivs ibland som en oas i vildmarken och det sägs enligt folktron bo ett Storsjöodjur här. 

6. Torneträsk

En sjö som ligger i Kirunas kommun, i Lappland. Torneträsk är Sveriges största fjällsjö, men även den näst djupaste – med 168 meter. Torneträsk rinner ut i Torne älv och är under halva året täckt av is.

7. Siljan

Natursköna Siljan ligger 161 meter över havet i Dalarna och är 290 km2 stor. Siljan bildades då en meteorit slog ned för över 365 miljoner år sedan. Runt Siljan finns många vandrings- och cykelleder samt skidspår som brukar vara populära.

8. Hornavan

Denna sjö ligger också i Lappland, fast i Arjeplogs kommun. Vad är så speciellt med Hornavan? Jo, den är Sveriges djupaste insjö. Ytan är 262 km2 och ligger som Siljan högt över havet, 435 meter för att vara exakt. Här kan det fiskas mycket!

9. Akkajaure

Denna speciella “konstgjorda” sjö är faktiskt ett vattenmagasin. Vilket i praktiken innebär att man lagrat en stor mängd vatten för att använda till ett vattenkraftverk. Akkajaure ligger även den i Lappland, med en varierande yta på 94 och 242 km2.

10. Uddjaure

Denna sjö är också belägen i Arjeplogs kommun, i Lappland. Till ytan är Uddjaure i 240 km2 och ligger 420 meter över havet. Denna sjö utgör faktiskt också, tillsammans med Storavan, ett vattenkraftmagasin likt Akkajaure.

Bli en mästare på På spåret

Är du inne och läser på för att kunna klå alla dina vänner och släktingar på På spåret? Vi har samlat kurser inom geografi för dig som vill lära dig mer om städer, berg, länder och hav.

Geografi-kurser


Annonser