28 nov 2022

Skaffa höns – allt du behöver veta

Funderar du på att skaffa höns? Inte konstigt! Hönsintresset växer som aldrig förr och det är både ekosmart och roligt. Vi guidar dig så du får koll på allt du behöver veta för att skaffa höns!

Att det finns ett växande intresse för höns beror förmodligen på att allt fler har fått upp ögonen för självhushållande och blivit mer medvetna om hur vi bidrar till en mer hållbar miljö. Genom att ha höns får du närodlade ägg som har producerats på ett bra sätt. Sen är det självklart kul att ha höns – och det kan vara enklare än du tror. Här besvarar vi några vanliga frågor som kan uppstå hos dig som går i hönstankar. 

1. Var finns höns och hur många får jag ha?
Du köper höns via en uppfödare. Ett annat alternativ är att köpa höns av andra hönsägare. Bor du på landet behövs inget tillstånd för att skaffa höns. Däremot uppmanas du att prata med dina grannar för att behålla den goda grannsämjan. 

När det kommer till hur många höns du får ha bör du anpassa antalet beroende på trädgårdens yta. Ett bra mått att förhålla dig till är att räkna en halv kvadratmeter per höna. 

2. Får jag ha höns i stan?
Inte får man väl skaffa höns i stan? Jo minsann! Det är många som har höns i trädgården i ett villaområde eller på bakgården utanför hyreshuset. Däremot finns det vissa regler du behöver förhålla dig till som kan variera beroende på vilken kommun du bor i.

De flesta kommuner tillåter dig att ha mellan 2-7 höns utan tillstånd, men i andra fall krävs det att du har ett speciellt tillstånd. Andra kommuner tillåter dig ha höns så länge grannarna godkänner det. Kolla upp vilka regler som gäller för din kommun innan du skaffar höns i trädgården. Du kan även läsa mer om tillstånd och registrering av fjäderfän på jordbruksverket.se. 


3. Vad ska jag välja för hönsras?
Det finns två saker att ta hänsyn till när det kommer till att välja hönsras. Först och främst behöver du välja ras utifrån ditt utrymme. Större höns behöver såklart mer plats och passar dig som helt enkelt har ett större utrymme, medan mindre höns inte kräver lika stor yta. Andra saken att ha i åtanke är hur många ägg hönorna värper. Olika hönsraser värper olika många ägg.

4. Hur bygger jag ett hönshus?
För att ha höns behöver du inte nödvändigtvis bygga ett hönshus. Om du redan har ett befintligt skjul eller lekstuga går det lika bra. Det viktiga är att inga farliga rovdjur kan ta sig in. 

Behöver du bygga ett hönshus ska huset stå torrt och ha fönster. I ett hönshus måste det finnas sittpinnar för det är där hönsen sover. Det ska också finnas reden där hönsen kan värpa ägg, vattenautomat och golvet ska vara täckt med strö. 

Utöver hönshuset behöver du även ordna en hönsgård. Hönor trivs som bäst när de har tillgång till utevistelse. För att undvika att hönorna utsätts för lovligt byte av rovdjur behöver du göra hönsgården väl säkrad. Det gör du genom en inhägnad av nät, både väggar och tak. På så vis har de möjlighet att vistas ute samtidigt som de håller sig borta från rävar och rovfåglar.
 

5. Vad äter höns?
Hönor behöver rent vatten och nytt foder dagligen. De äter säd, grönfoder och krossade snäckskal. Snäckskal gör att äggskalen blir hårda. Grus är också viktigt då det får matsmältningen att fungera. Detta pickar hönsen i sig automatiskt om de går fritt utomhus. Är de däremot inhägnade i sin hönsgård behöver du se till att ha grus i olika grovlekar.

Utöver det älskar hönor matrester. Det kan till exempel vara bröd, kokt potatis eller riven ost. Testa dig fram för att se vad dina höns tycker om. 

6. Hur många ägg får jag?
Antalet ägg per dag kan variera från noll till två och i bästa fall upp till tre ägg. Det beror helt på hönsens foder, tillgång till naturen och som tidigare nämnt vilken ras. Andra faktorer är också vilken tid på året det är då höns värper färre ägg på vintern. 

Ett tips är att bevara äggen i kylen i en äggkartong med den trubbiga änden uppåt. Då kan äggen klara sig i flera månader. Du kan kolla ifall äggen är färska genom att lägga dem i vatten. Om de sjunker är äggen färska.

Hitta hönskurser här

Senast uppdaterad: 28 nov 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-01-25

Allt du behöver veta om litterära genrer

Vad är epik, lyrik och dramatik? Vad skiljer en roman från ett drama? De frågorna får du svar på i den här korta guiden till de litterära genrerna. Du får också veta vad som kännetecknar en haiku och att musiken får lyriken att svänga.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-03

Så brygger du din egen öl – den ultimata ölbryggningsguiden

Mäska, laka, koka, kyla, jäsa, lagra. Svårare än så är det inte att brygga sin egen öl. Visst kan det ta lite tid och bli stökigt i köket. Men när du tar den första klunken av din alldeles egna kreation. Då är det värt det. Har du någon gång smakat på en halvljummen Heineken och tänkt, det där kan jag göra bättre? Då är det här helt rätt guide för dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-04-14

Så får du syn på 5 ovanliga fåglar i Sverige

Utforska Sveriges fågelfauna genom fågelskådning! Om du älskar att vistas i naturen och fascineras av fåglar finns det en hel värld att upptäcka. Sverige har en stor variation av fågelarter i sina skogar och marker, och med lite tur kan du få chansen att se någon av de mer sällsynta arterna.

Läs mer
Glöm inte bort din fritid
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så ser vi till att påminna dig. Få kurstips och inspiration direkt i mejlinkorgen ☀️