Mindfulness meditation för nybörjare

House of Healthy, distans
Längd
5 tillfällen á 60 min, 1 tillfälle/vecka över 5 veckor
Pris
500 SEK inkl. moms
Nästa kurstillfälle
2 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
5 tillfällen á 60 min, 1 tillfälle/vecka över 5 veckor
Pris
500 SEK inkl. moms
Nästa kurstillfälle
2 oktober, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Från 500 SEK inkl. moms / person

Kursbeskrivning

Introduktion till Mindfulness

Intro

Nybörjarkurs i Mindfulness som mixar teori med praktiska övningar. Ett möte i veckan á 60 min över fem veckor. Målsättningen är att varje deltagare efter avslutad kurs ska ha goda förutsättningar att fortsatta "inforskandet" med Mindfulness på egen hand.

För vem?

Denna kurs vänder sig till dig som är intresserad av Mindfulness meditation och som vill ha en teoretisk grund att stå på. Kanske har du testat vid ett eller ett par tillfällen och upptäckt att ditt medvetande bokstavligen svämmar över av tankar som är helt oregerliga. Andra vanliga upptäckter är att det är tråkigt, lätt att somna och/eller omöjligt att hålla sig från att sväva iväg i fantasin. Var lugn, det finns metoder för att bemöta dessa utmaningar.

Det finns en mängd olika sätt att meditera på, denna kurs kommer att gå igenom några från grunden, därför är tidigare erfarenheter inget krav. Det kan till och med vara en fördel att vara fri från förväntningar.

Kortfattat om kursen

Introduktionskursen är utformad med intentionen att göra meditation både lättillgängligt och inspirerande för nybörjaren.
Under kursen inforskar vi grundläggande koncept så som medvetenhet om:

  • sensationer
  • andetaget 
  • tankar
  • känslor

Vi testar olika meditationer så som RAIN och Metta.

Tydliga riktlinjer för trygg och säker kommunikation tillåter oss att gemensamt utforska och dela erfarenheter inom gruppen. Att bli medveten om hur vi lyssnar när andra pratar och också erfara hur det är att bli lyssnad på på detta sätt brukar så frön till djupa insikter som vi får glädje av.

Mål

Stärkt med kunskap, erfarenheter, inspiration och motivation är målsättningen att varje deltagare ska känna sig trygg med den egna förmågan att fortsätta praktisera Mindfulness. Efter avslutad kurs ska deltagaren ha god kännedom om vanliga fallgropar samt vara rustad med praktiska övningar för att överkomma dem. Deltagaren ska ha en god förståelse för mindfulness som konstform och kännedom om de etapper som utövaren behöver ta sig förbi på resan mot högre medvetandenivåer och insikter.

Målgrupp

Denna kurs är främst utformad för dig med ingen eller begränsad erfarenhet av Mindfulness meditation, därmed sagt kan även den med många år av praktiserande finna glädje i ett deltagande. Vem helst som är villig att dela denna tid med andra och som är villig att leva upp till kursens umgängesriktlinjer som är till för att säkerställa en trygg, inbjudande och respektfull atmosfär i gruppen.

Kursinnehåll

Kursinnehåll 

Genom fem möten är du inbjuden att utforska Mindfulness från grunden. Vi går igenom koncept som sensationer, ankare, fokuserad/perifer uppmärksamhet, känslor och tankar. Hemövningar mellan varje möte stimulerar eget utforskande vilket ofta väcker frågor som vi senare kan dela i grupp. Delande av erfarenheter inom gruppen är en central aspekt av kursen då delande bjuder in intressanta samtal och ofta ögonöppnande insikter. Kursens utformning anpassas efter våra samtal.

Struktur

5 möten fördelat över 5 veckor
Varje möte är planerat att pågå i 60 min (risk för att möten drar över tid)
Samma dag och samma tid varje vecka (byte av grupp är ej möjligt efter kursstart)

Inplanerade kursstarter:
- 2 oktober måndagar kl 19.00-20.00, (2a, 9e, 16e, 23e & 30e okt)

Möte 1
Vad är meditation?

- Presentation: Riktlinjer för etablerande av en trygg samtalsmiljö för gemensamt utforskande.
- Check-in: Alla får en möjlighet att presentera sig.
- Föredrag: Vikten av omtanke.
- Guidad meditation: Grundning och självkärlek.
- Frågestund
- Hemuppgift: Grundande meditation minst 5min/dag

Fokus under detta möte är att främja en trevlig atmosfär och sammanhållning inom gruppen. Det är viktigt att alla känner sig inbjudna och inkluderade. Vi introduceras till kultiverandet av compassion, eller omtanke, om oss själva och andra vilket är en fundamental aspekt av mindfulness meditation.

Möte 2
Kroppsliga sensationer & ankaret

- Välkomnande. Grundad kommunikation och lyssnande.
- Check-in: Delande av erfarenheter från den gångna veckans hemuppgift.
- Föredrag: Sätta ner fötterna på jorden och släppa taget.
- Meditation: Kroppsscanning och etablera ankaret.
- Frågestund
- Hemuppgift: Hitta ankaret i din vardag. Meditera 10min/dag

Till vår hjälp i utforskandet av medvetandet har vi kroppsliga sensationer som vi kan förnimma och beskriva. Vi övar på att släppa taget och sätta ner fötterna på jorden vilket vi har nytta av i vardagen.

Möte 3
Medvetenhet om känslor & tankar

- Välkomnande.
- Check-in: Delande av erfarenheter från den gångna veckans hemuppgift.
- Föredrag: Vilja att möta livssituationen som den som är.
- Meditation: RAIN
- Frågestund
- Hemuppgift: Pause-Relax-Open och RAIN.

Känslor kan också iakttas och beskrivas, samt visar sig ofta vara relaterade till kroppsliga sensationer. Vissa av dessa sensationer och känslor vill vi helst slippa eftersom de väcker obehag. Då är Omtanke, Pause-Relax-Open och RAIN bra verktyg för att undersöka varför.

Möte 4
Uppsamling & Metta

- Välkomnande.
- Check-in: Dela erfarenheter från de gångna veckorna.
- Föredrag: Metta eller loving-kindness och meditationshinder.
- Meditation: Släppa taget och återvända till ankaret.
- Frågestund
- Hemuppgift: Meditera 15min/dag

Detta möte är tänkt som en uppsamlingspunkt för att koppla ihop våra erfarenheter i gruppen och få en överblick över det vi gått igenom i kursen. Vid det här laget brukar det vara läge att prata om de utmaningar som håller oss från att meditera och tips på hur vi kan möta dessa så skickligt som möjligt.

Möte 5
Bjud in mer glädje i livet
- Välkomnande.
- Check-in: Dela erfarenheter från den gångna veckan.
- Föredrag: 4 nobla sanningarna eller lidandets natur.
- Meditation: Släppa taget och återvända till ankaret.
- Frågestund.

Under det sista mötet för introduktionskursen tar vi en titt på Buddhas fyra nobla sanningar om lidandets natur och upphörande. Vid det här laget hoppas jag att du har god kännedom om mindfulness både i teori och praktik samt att du känner dig rustad för fortsatt utforskande på egen hand.

Kursledare

Sebastian Brander som är cirkelledare för denna kurs kommer med erfarenhet från många års eget praktiserande av Mindfulness och Buddhism. Han har ett brinnande intresse för inre utforskande och självförverkligande samt pratar gladeligen mycket och länge om detta med vem helst som visar ett ömsesidigt intresse. Sebastian är certifierad Mindfulness-instruktör med specialisering gentemot facilitering av diversifierade, jämställda, inkluderande och tillgängliga gruppsamtal.

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Mindfulness meditation för nybörjare och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 3,9

Baseras på 11 recensioner
Skriv en recension
4/5
Maria
08 okt 2022

Det var toppen att undervisningen var så pass fokuserad på oss som är nybörjare. Allting var bra förklarat och lätt att följa med. Ibland fick jag kämpa för att fokusera för du ...

Visa hela
4/5
Vedat
04 okt 2022

Bra kurs. Uppskattar öppenheten och omtänksamheten hos dig som lärare. Tar med mig många fina minnen

4/5
Petra
01 okt 2022

Jag uppskattar all information och stöd som du gav mig mellan mötena, och för inspelningarna som du gav mig.