Visa kurser.se som: Mobil
Kursinformation
Lund
8 tillfällen
2 295 SEK

Kursbeskrivning

Du lär dig använda enkla ord och fraser för konkreta vardagssituationer. Vid kursens slut kan du samtala om enklare ämnen med någon som talar långsamt och tydligt.

Hur påverkar COVID-19 denna kurs?

Vi på kurser.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många kurser ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en kurs påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Kursinnehåll:

Målgrupp
Kursen vänder sig till dig läst tre terminer latin på Folkuniversitetet eller har motsvarande förkunskaper.

Mål
Du lär dig hantera vardagliga situationer på ett mycket enkelt språk, som att presentera dig och din familj, handla samt att kunna fråga efter vägen. Du får inblick i språkets struktur och lär dig skriva korta fraser och enkla meningar.

Innehåll

 • Latinet talas inte längre men vissa vill göra latinet till ett gemensamt europeiskt språk inom EU. Det är ett indoeuropeiskt språk och moderspråk till alla romanska språken i Europa. Även i de germanska språken kan man spåra influenser från latinet.
 • Praktiska övningar
 • Grammatik och språkstruktur
 • Förkunskaper
  Tre terminer i latin.

  Studiematerial/Litteratur
  Kurslitteratur ingår inte i kursavgiften. Information om litteratur finns i kallelsen eller ges vid första kurstillfället.

  Kursintyg
  Vid begäran skriver vi gärna ett kursintyg för aktuell kurs vid 75 procents närvaro.

  Startgaranti
  Vi har startgaranti redan vid 4 deltagare

  Med anledning av Covid-19

  Välkommen till Folkuniversitetet. Här vistas du i en trygg och säker utbildningsmiljö. För att förebygga spridningen av covid-19 är verksamheten anpassad efter Folkhälsomyndighetens föreskrifter och rekommendationer.

  Vi har:

  • Minskat antal deltagare på kurserna samt ökat avståndet mellan sittplatserna i klassrummen för att kunna hålla ett säkert avstånd.
  • Tydligt skyltade lokaler för att undvika trängsel i entré, trapphus och korridorer.
  • Goda möjligheter till handtvätt med tvål och pappershanddukar.
  • Frekvent städning av lokaler, framför allt toaletter, bordsytor, dörrhandtag och räcken.

  Om Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring fysisk klassrumsundervisning ändras, går kursen över till onlineundervisning.

  Medverkande

  Andreas Dahlgren

  "Latinet gör det inom humanvetenskaperna som matematiken gör inom naturvetenskapen: att man känner sig hemma."

  Jag kommer från Skånes huvudstad Malmö. Men det har inte alltid varit så; mina tre första levnadsår tillbringade jag i Stockholm, så ur skånsk synvinkel är jag nästan en utlänning. 

  Mitt favoritspråk är latin och den tillhörigheten har jag genom min italienska mor. I Italien var det till för ett antal år sedan obligatoriskt redan i grundskolan att studera latin. Det var i sådana böcker, avpassade för högstadieelever och med en approach såsom om latin var en italiensk dialekt, som jag trädde in i de klassiska språkens värld, sedd ur en pojkes ögon. 

  I latinet finner man grammatiken som ”ren vetenskap”, förutom att alla grammatiska uttryck är av latinskt ursprung. Ja, många latinister skulle nog säga, att det enda nödvändiga språket är latin; med latinet som gemensamt europeiskt språk, som ju inte är något folks egna språk, minimeras riskerna att inte förstå varandra. 

  Uttalet är lätt och betoningsreglerna konsekventa. Latinet gör det inom humanvetenskaperna som matematiken gör inom naturvetenskapen: att man känner sig hemma.

  Folkuniversitetet är förberedelsestället för att träda in i de lärdes värld, antingen bildligt eller rent konkret genom att på sikt resa till ett latinseminarium. 

  VADE MECUM! (Gå med mig!)

  Har du frågor?

  Kontakta Kursverksamheten i Lund

  Folkuniversitetet Malmö och Lund

  På Folkuniversitetet i Malmö och Lund finns något för alla, oavsett om du vill gå en språkkurs inför semestern, byta riktning i karriären eller skaffa en ny hobby. Här finns hundratals kurser för dig som vill utvecklas tillsammans med andra....


  Läs mer och visa alla kurser med Folkuniversitetet Malmö och Lund

  Kontaktuppgifter till Folkuniversitetet Malmö och Lund

  Folkuniversitetet Malmö och Lund

  Regementsgatan 4
  211 42 Malmö

  Tel: 046-19 77 20 eller 040-690 83 20
  www.folkuniversitetet.se

  Recensioner
  Kursrecensioner
  Bli den första att recensera Latin A1 del 4!

  Arrangörsrecensioner
  (3,6)
  Baseras på 3 recensioner.
  Läs recensioner