Latinkurser

Språk från det romerska riket

Det latinska språket används mest i skrift. Genom en latinkurs får du lära dig att läsa äldre skrifter i böcker och på gamla hus. Latin är ett fackspråk som används mycket i medicin, biologi och teknik. Hitta en kurs för dig!
Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar
 

Det latinska språket

Latin är språket som talades i det forna romarriket och det är även latin som är grunden till många moderna språk. Genom att gå en kurs i latin så lär du dig basen till de romanska språken som spanska, franska, italienska och portugisiska. Mer än hälften av engelska ord kommer från latin. Även ungefär hälften av svenska ord härstammar hos latin, både direkt tagna ord och indirekt tagna från andra språk som tyskan och franskan. Därför kan latin hjälpa dig att förstå många olika språk och ord, genom att lära dig vart många av orden har sitt ursprung.. Idag uppstår även nya ord med influenser från latin. Även fast det är ett språk som inte talas aktivt idag, så lever det vidare inom områden som utbildning, forskning, medicin, teknik, botanik och transport m.fl. En kurs i latin är perfekt för dig som vill hitta och förstå kopplingar mellan det förflutna och samtiden.

Hur ser latinkurser ut?

Kurser i latin är ofta uppbyggda så att du får lära dig den latinska kulturhistorien och språkläran. Du får gå igenom latinska texter för att hitta samband till moderna språk. Det kan ofta lämnas utrymme till att på egen hand läsa och tolka textens innebörd. Latin är inte ett sådant språk där du bara får lära dig massa ord och vad dem betyder, likt glosor, utan det är grunden till hur många språk ser ut idag. Istället får du  gräva djupare i hur människor tänkte, tyckte och kände för flera tusen år sedan fram tills för några hundra år sedan, när språket slutade talas. Det finns latinkurser både på grundläggande nivå och mer avancerade, så du kan hitta precis rätt språkkurs för dig.

Vad får du ut av en kurs i latin?

Latin är mer vanligt i det svenska språket än vad du kanske kan tro. Genom att lära dig latin så får du även en allmän kunskap om språk och dess uppbyggnad. Du får lättare att förstå andra språk, samtidigt som du fördjupar dig i ditt eget. Det handlar också om att skapa en närhet till de människor som levde för många år sedan och deras liv. Att lära dig latin kommer ge dig en annan upplevelse än om du skulle lära dig ett språk som talas i nutid. Du får hela historien och kan associera alla olika delar till den tid vi lever i nu, genom att få tillgång till var orden faktiskt kommer ifrån.

Vem kan lära sig latin?

Latin är till för alla som är intresserade av att lära sig språket och dess historia. Oavsett om du kan spanska, franska, har lärt dig lite på egen hand eller endast talar ditt egna moderspråk. Det finns kurser för olika kunskapsnivåer. Att läsa latin är perfekt både för dig som är intresserad av språk eller för dig som kanske inte är det, men som skulle uppskatta en genväg till de språk vi talar i nutid.

Jämför kurser