Visar 1-20 av 1776 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 1776 träffar
1
2
3
4
...
89

Vad ska du göra i sommar?

Även om solen skiner så finns det ingen anledning att pausa sin hobby eller den fritidsaktivitet som man tycker bäst om. Det kan även vara så att det är just på sommaren man har tid att gå den där kursen som man så länge varit sugen på. En sommarkurs kan dessutom ge möjlighet att skapa nya bekantskaper, som man annars inte skulle lära känna.

Vad kännetecknar en sommarkurs?

En sommarkurs hålls oftast under perioden juni, juli och augusti, och kan handla om allt från konst till sport.  Vissa kurser är kortare men håller ett högre tempo under en intensivare period. Till exempel erbjuder många folkhögskolor sommarkurser, då bor man oftast på internat där kursen ges tillsammans med andra kursdeltagare. Folkhögskolan uppstod på 1800-talet från tanken om folkbildning genom det "levande ordet". Folkbildningstanken är att alla ska kunna bilda sig på folkhögskolor och studieförbund. Undervisningen är i vissa tillfällen avgiftsfri, det du då betalar för är kost, logi och materialkostnader. I tillägg till kursen du är anmäld till så kan det även finnas möjlighet för att testa andra aktiviteter samt gemensamma utflykter och liknande.

Här hittar du kurser i sommar som ges på folkhögskola

Gemenskapen

Gemenskapen på en sommarkurs är viktigt och du får lära känna många nya människor. Här utbyts kunskaper och erfarenheter flitigt mellan deltagarna och man lär sig hela tiden av varandra. Längden på en kurs varierar och kan stäcka sig från några kvällar på helgen till en full vecka. På folkhögskolor ingår ofta kost och logi i kurspriset då övernattning är en förutsättning för att du ska tillgodose dig kursen till fullo. Under en sommarkurs finns alltid utrymma för egen tid och reflektion och du har möjligheten att utforska en ny miljö i närområdet.

Lär dig fotografera 

Vill du fotografera i naturen och samtidigt lära dig mer om hur du hanterar din kamera? En fotokurs i sommar ger dig rätt förutsättningar för att lyckas med dina semesterbilder. Under sommaren hittar du även de bästa motiven att foto och du kan foto sent inpå kvällen eftersom solen är uppe mycket längre. Lär dig fotografera i de olika stadier som ljuset går i - soluppgång, zenit och solnedgång - och lära dig vilka inställningar som bäst återskapar ditt perspektiv på bild. Du får chans att leka med ljuset och dela dina nyvunna kunskaper med andra kursdeltagare. Under en sommarkurs i foto görs ofta många utflykter och du får besöka vackra platser i naturen som är fantastiska att fånga på bild. Glöm inte att ta med din egen digitalkamera.

Varför inte börja skriva en egen bok

Att skriva ute i naturen väcker både inspirationen och lusten till att skriva. Under sommarkurs i skrivandets hantverk samlas liksannade för att under några dagar lära sig nya skrivtekniker och fatta pennan i en kreativ miljö. En skrivarkurs kan innehålla moment som storytelling, kreativt skrivande, uppbyggnad av meningar samt en hel del tips och trix för lyckas med ditt skrivande. Att skriva är en konst och det är inte alltid så lätt att återspegla det man vill berätta i ord. En skrivarkurs i ger känslan av att texten flyter på, både för dig som skriver och för den som läser din text. En fullspäckad dag med kreativt skrivande avslutas med en gemensam middag där erfarenheter delas bland kursdeltagarna. Du kanske även får läsa upp ett stycke som du har skrivit inför andra för att få konstruktiv och värdefull kritik.

Arbeta kreativt inom olika hantverk

För dig som vill jobba med händerna och skapa saker kan en sommarkurs på folkhögskola var just det som du eftersöker. Här får du arbeta i en kreativ miljö och tempot är oftast inte lika högt som under halvåret. Fokus ligger på eget skapande och att lära sig genom att göra. Här får du tid till att utöva det hantverk som intresserar dig. I vanligt förekommande sommarkurser inom hantverk har du möjligheten att arbeta med keramik, silverlera, glasfusing, drejning, smyckestillverkning, träslöjd och smide. Kurserna varierar i längd och kan till exempel löpa under en helg, några kvällar i veckan eller på dagtid fem dagar i sträck. 

Låt penseln flöda

För dig som gillar att måla finns bäst möjligheter till att måla utomhus och hitta vackra motiv under sommaren. Här kan du utveckla din målarteknik och hitta inspirationen till att fortsätta måla under hösten. Det finns olika inriktningar av målarkurser under beroende på om du vill måla akvarell, oljemålning, akryl, teckna eller måla kroki. Sommarkurser i måleri är oftast öppen för alla och kräver inga förkunskaper. I och med att du får individuell handledning så anpassas kursen efter din nivå. Syftet är att utvecklingen ska vara lika stor för och att deltagarna ska lära sig och inspireras av andra. Du kan gå en kurs på någon av Sveriges 150 folkhögskolor eller välja en mindre lokal arrangör.

Ge dig ut till sjöss i sommar 

Har du rätt kunskaper på sjön? Saknar du Förarintyg/Båtkörkort eller är du redo för att ta nästa steget i din båtlivsutbildning? På sommaren har du möjligheten att verkligen njuta av en sommarkurs på sjön. De praktiska momenten i till exempel en kurs som ger Förarintyg, Kustskepparintyg eller Fartygsbefälexamen blir så mycket roligare när solen skiner. Förutom att komplettera med nya märken/intyg kan du lära dig att segla och njuta av att vara ute på sjön. Det finns seglarskolor och båtskolor med kurser som är godkända av Nämnden För Båtlivsutbildning som har kursverksamheten öppen under större delen av sommaren.

Lär dig sy dina egna kläder 

Gå en sykurs i sommar och lär dig att sy med gamla och/eller moderna tekniker. Mode har under de senaste åren blivit viktigare för många människor och i en sykurs där du får sy dina egna kläder har du chansen att skapat något som inte finns att köpa i affärerna. Idag är det inte lätt att klä sig originellt och om du inte vill köpa dina kläder på second hand så är det bästa alternativet att sy dina egna kläder. När man börjar sy så kan det vara en bra idé att starta från grunden och även lära sig de klassiska teknikerna, som till exempel brodering, vävning och stickning, då dessa kan bli återkommande moment i ditt eget skapande av kläder. Det gör att du breddar dina vingar och skapar ett komplement till symaskinen.

Jämför kurser
SEO-kurser
Läs mer