Visar 1-20 av 20 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 20 träffar

Vad är egentligen programmering?

Programmering handlar i grunden om att lösa problem med hjälp av en dator. En dator kan egentligen inte förstå något annat än maskinkod, ett språk som människor har svårigheter att begripa. Människan har därför skapat olika programmeringsspråk som vi lättare kan läsa och skriva, och som kan översättas till datorns maskinkod. Det finns flera olika typer av programmeringsspråk, och dessa används för att få en dator att följa våra instruktioner. Exempel på vanliga programmeringsspråk är bland annat JavaScript och Python. Dessa fungerar olika bra beroende på vad du vill programmera eller koda. Är du sugen på att exempelvis lära dig att koda en hemsida, utveckla en app, eller skapa ett spel är ett visst programmeringsspråk troligtvis mer attraktivt för dig än ett annat.

Vad kan jag gå för olika kurser inom programmering? 

Här finns all information du behöver om du är intresserad av att gå kurser inom programmering. Eftersom det finns ett flertal olika programmeringsspråk som används för olika syften finns det många kurser att välja mellan. Här kan du hitta övergripande grundkurser för nybörjare, kurser med inriktning på ett visst programmeringsspråk, eller kurser som fokuserar på programmering inom områden som webbutveckling. För de som vill kunna vara mer flexibla går det även att hitta programmeringskurser på distans.

Oavsett om ditt val grundas på intresse, ambitionsnivå eller tidigare erfarenhet kan vi på kurser.se hjälpa till att hitta en programmeringskurs som passar dig. Nedan kan du läsa en beskrivning av olika typer av programmeringskurser och de vanligaste programmeringsspråken. För att få mer information om en utbildning du är intresserad av kan du göra en intresseanmälan på kursens sida.

Grundkurser i programmering 

Har du någonsin varit intresserad av hur elektroniken i din vardag fungerar? Kanske har du alltid velat pröva på att skapa din egen app? En grundkurs i programmering kan i så fall vara något för dig. Här får du en övergripande bild av vad programmering innebär, vilka typer av programmeringsspråk som finns och allmän kunskap om hur kodning går till i praktiken. Kursledare på programmeringskurser har bred kompetens inom området och har ofta lång erfarenhet av flera olika programspråk. Med deras vägledning kommer du som nybörjare lära dig att programmera på ett sätt som är både okomplicerat och roligt, genom att exempelvis få träna på att skapa enklare spel och animationer.

Även du med tidigare erfarenhet av kodning eller ett särskilt programmeringsspråk kommer att ha nytta av kursen, då grundkurser ofta ger dig möjlighet att få lära känna grunderna inom flera olika programmeringsspråk.

» Grundkurser i programmering 

Programmeringskurser i JavaScript

JavaScript är det programspråk som används mest på webben, och är ofta inkluderat som en del av innehållet i de flesta grundkurser inom programmering. Det finns även kurser som är speciellt inriktade på Java-programmering. Här får du grundläggande teoretisk och praktisk kunskap om hur olika program och applikationer kan kodas med Java. Du blir även introducerad till olika begrepp kopplade till Java som programmeringsspråk, och får kunskap om hur Java kan användas för att utveckla mjukvarurelaterade applikationer. Eftersom att basen i JavaScript är ganska lik andra programmeringsspråk så kommer du att kunna använda dig av det du lär dig även på andra programmeringskurser som du väljer att gå. 

Programmeringskurser i Python

Python är ett ganska nytt men effektivt programmeringsspråk som är enkelt att lära sig även om du saknar erfarenhet av programmering sedan tidigare. Om du är intresserad av att få baskunskap inom Python kan du välja att gå en grundkurs. Här lär du dig grundläggande koncept som förknippas med Python och får ta dig an programmeringsexempel och övningsuppgifter. Du får även öva dig i hur programmering med Python kan användas för olika former av problemlösning. Känner du att du vill utöka dina kunskaper i Python finns det också fördjupningskurser att söka.

Kurser i HTML & CSS

Till skillnad från JavaScript och Python så är HTML & CSS inga renodlade programmeringsspråk. Programmeringsspråk används främst för att få olika former av applikationer att utföra uppgifter. Både HTML och CSS definieras som beskrivande språk och kan alltså inte kallas för programmeringsspråk. HTML (även kallat märkspråk) och CSS (ett stilspråk) används för att kommunicera med din webbläsare för att hjälpa den få koll på och strukturera den information som syns på din skärm. Trots att de inte klassas som programspråk så har de mycket gemensamt med programmering, och för den som är intresserad av att lära sig om webbutveckling kan det vara givande att gå en programmeringskurs i HTML och CSS. Här får du bland annat lära dig om hur webbsidor är uppbyggda och designa egna hemsidor med hjälp av HTML och CSS.

Jämför kurser