Visar 1-20 av 36 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-20 av 36 träffar
1
2

Vad innehåller en kurs i möbelhantverk?

Möbelhantverk är ett gammalt kunskapsområde som vi har sysslat med sen urminnestider. Förr i tiden handlade det om att kunna bygga praktiskt funktionella möbler som vi kan använda i vår vardag som säng, bord och stol. Idag är möbelhantverk mer en konstform än att endast syfta till att vara funktionell. Beroende på vilken typ av kurs i möbelhantverk om du väljer att gå lär du dig olika saker:

Möbelsnickeri

Möbelsnickeri kommer med en bred variation av ämnen, som spänner från praktiska färdigheter inom traditionellt snickeri till teoretiska studier om modern möbeldesign. För att verkligen fördjupa sig i möbelsnickeri, fokuserar dessa kurser vanligtvis på att låta deltagarna arbeta med egna projekt. Dessa projekt kan vara att skapa helt nya möbler från grunden med egen design eller att förbättra befintliga möbler genom möbelrestaurering och möbeltapetsering.

Möbeltapetsering

Möbeltapetsering är en teknik som har en särskild vikt i att bevara historiska föremål och möbler. Denna konstform har också förmågan att ge nytt liv åt gamla möbler och göra dem relevanta och funktionella i modern inredning. Möbelrenovering är en bredare term som ger dig möjligheten att återanvända möbler du har ärvt eller köpt för länge sedan, och det inkluderar möbeltapetsering som en av de metoderna för att förbättra och bevara dem.

Betongkurs - För dig som vill skapa i betong

Under en betongkurs lär du dig att skapa med betong. Möbler som passar att skapa i betong är olika slag av bord. Soffbord, sängbord men även lampor. Betong är ett tacksamt material som går att forma på alla möjliga sätt - bara din kreativitet sätter stopp!

Vanliga frågor

  • Vid möbeltapetsering tar du bort gammalt tyg från en möbel och ersätter det med nytt tyg.  Det görs vanligtvis för att förnya utseendet på en möbel eller för att reparera skador på tyget. En möbeltapetserare kan även förbättra sittkomforten genom att till exempel byta ut en stoppning. Som möbeltapetserare kan du arbeta med många olika typer av möbler, till exempel soffor, fåtöljer och köksstolar.

  • Som möbelsnickare arbetar du med att tillverka möbler och inredning efter specialbeställningar, egen design eller i mindre serier. En ganska vanlig uppgift är även att reparera gamla möbler. Möbelsnickare är ett hantverksyrke där du arbetar med verktyg och maskiner av olika slag. Som möbelsnickare måste du ha känsla för färg och form, vara kreativ och noggrann.

  • Arbetsförmedlingen (statistik från 2022) bedömer att det på ett års och fem års sikt finns mycket stora möjligheter till arbete för träarbetare och snickare.

Jämför kurser