Kurser i luffarslöjd

Tvinna, snurra och fläta

Bara din fantasi sätter stopp för vad du kan skapa för föremål med endast en metalltråd. På en kurs i luffarslöjd får du lära dig olika tekniker hur du kan göra ett fat, en korg eller andra dekorationer.
Visar 1-2 av 2 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-2 av 2 träffar

Vad är luffarslöjd?

Luffarslöjd har många namn, du kanske känner igen det vid benämningen trådarbete, trådslöjd eller som trådtjack. Under många år ansågs luffarslöjd som skräp snarare än ett hantverk. Luffarslöjd är ett billigt och lättillgängligt hantverk som alla kan lära sig! Här krävs det inte massor med verktyg, det kan räcka med endast metalltråd och dina händer.

Vanligt innehåll på en kurs i luffarslöjd

Vanligt att du får lära dig på en kurs i luffarslöjd är olika tekniker i hur du kan tvinna, snurra och fläta metalltråden för att kunna skapa olika inredningsdetaljer, smycken eller andra föremål. Vanliga föremål som brukar skapas är äggkorgar, ljusstakar, vispar, skålar och armband. Med luffarslöjd kan du smycka både dig själv och ditt hem.

Vilka verktyg brukar användas?

  • Metalltråd
  • Metalltrådsrätare
  • Avbitartång
  • Rundtång
  • Linjal

Luffarslöjd för nybörjare

Om du vill lära dig luffarslöjd från grunden finns det många kurser för dig som är nybörjare. Du får börja utgå från en mall och sedan tvinna, snurra och fläta tråden tills du har ett färdigt föremål som du kan ta med dig hem och ställa i bokhyllan eller använda som smycke.

Luffarslöjd för barn

Luffarslöjd är en perfekt aktivitet för kreativa barn som vill skapa med händerna. Under en kurs får barnen skapa enklare föremål och ta med hem. Det kan även vara en rolig familjeaktivitet där ni tillsammans hjälps åt och skapar fina föremål. Ta med ditt barn, barnbarn eller syskonbarn och lär er grunderna i luffarslöjd. Antingen arbetar ni på ett gemensamt projekt där ni tillsammans kan göra en ljusstake, visp eller likadana armband till familjen, eller separata projekt efter ditt och barnets ålder och nivå. En rolig aktivitet som passar hela familjen!

Steg-för-steg

Om du är intresserad av att starta igång med luffarslöjd hemma innan du går en kurs finns det ett flertal böcker som guidar dig steg-för-steg. Du kan exempelvis läsa boken “Luffarslöjd och andra trådarbeten” skriven av Gert Ljungberg och Petronella Ljungberg, eller boken “Annorlunda luffarslöjd & trådkonst” skriven av Anne Vaivot.

När du sen känner dig redo finns det massor med kurser för dig att gå. En kurs i luffarslöjd ger dig inte bara grunderna i hantverket du får även träffa nya människor med samma intresse som du.

Du kanske också är intresserad av smyckestillverkning

När du väl har gått en kurs i luffarslöjd kanske en kurs i smyckestillverkning kan passa som nästa steg? Under en kurs i smyckestillverkning får du fortsatt arbeta med händerna och skapa smycken i olika material som silverlera, bronslera och glasfusing. Se alla smyckestillverkning-kurser här.

Jämför kurser