Skriv din självbiografi och utvecklas under tiden

Vill du lära dig hur du skriver en spännande självbiografi? Ta del av våra tips! 

Genom att skriva en självbiografi kan du berätta din livshistoria och lära känna dig själv på ett djupare plan. Det spelar ingen roll om du inte är en författare i grunden – med våra tips kommer du förstå att det kan vara enklare och viktigare än du först anat att skriva om ditt liv.

Så, hur börjar du om du vill skapa en självbiografi och vad har den med personlig utveckling att göra? Jo, medan du författar din livshistoria får du en sällsynt chans att reflektera över viktiga händelser i ditt liv. Samtidigt kan du komma till insikt om hur livet du levt har format dig till den du är idag. Du ger dig själv chansen att upptäcka beteenden och mönster som du kanske vill bryta eller utveckla. Nedan kommer våra tips hur du kan skriva en självbiografi och utvecklas under tiden.

Hitta en skrivarkurs

Förarbete/research 

 • Samla dina minnen
  Tänk igenom alla perioder av ditt liv och punkta upp nyckeldelarna. Vilka umgicks du med? Vilka drömmar hade du? Vad var dina intressen? Vad gjorde du? Vilka vägval hade du framför dig? Finns det några situationer, positiva som negativa, som har stannat kvar och påverkat dig extra mycket?

 • Ta fram gamla foton, kalendrar och dagböcker
  Det är inte alltid lätt att minnas sin historia och framförallt inte hur man kände där och då. Ett riktigt bra tips för att väcka gamla minnen till liv är att titta på gamla foton, läsa igenom dina dagböcker eller bläddra igenom din gamla Filofax. 

 • Lita inte blint på dig själv
  Dina minnen kan spela dig ett spratt och oftast ser andra personer annorlunda på samma situation. Prata med berörda parter och försök att se hur de minns en tid, situation eller argumentation. Prata med dina familjemedlemmar, vänner och de som stått dig nära. Hur upplevde de olika perioder och situationer?

 • Distansera dig från dig själv
  Genom att se på ditt liv ur ett helikopterperspektiv får du möjligheten att granska dina handlingar mer objektivt. Vad ser du när du tittar på dina val utifrån? Vem vet, du kanske hittar egenskaper som du tidigare ignorerat. 

 • Bara skriv
  Den här delen handlar inte om research men är otroligt viktig att få med. Uppgiften är att sätta sig och bara skriva. Skriv helt utan plan eller krav på kvalitet. Fokusera istället på vad du har inom dig som du behöver få ut. Det kan handla om traumatiska upplevelser, känslor för människor runt omkring dig, lyckliga stunder eller perioder i ditt liv som påverkat dig. Texten kan du ha som grund till din självbiografi men du behöver inte värdera den litterära nivå i detta skedet. 

Skriv och strukturera

Nu har du samlat, bearbetat och avbildat ditt liv i stora drag. Nu är det dags att skriva och formulera boken, då kan du utgå från de här snabba tipsen. 

 • Välj din historia
 • Organisera
 • Skriv
 • Ha disciplin
 • Granska ditt arbete
 • Ta input
 • Revidera
 • Korrekturläs

Gå en kurs i självbiografiskt skrivande

Vill du lära dig mer om skrivande? 📝

I vår skrivguide lär du dig mer om olika skrivstilar. Du får också testa på olika skrivövningar för att komma igång med ditt skrivande. 

Ladda ner din skrivguide här

Viola Weinås

Viola Weinås

Digital Marketing Specialist (Visa mer)
Viola Weinås jobbar som Digital Marketing Specialist på kurser.se. Förutom att skriva artiklar studentum.se ansvar hon för paid marketing och grafiska design. Hon gillar en arbetsroll med stor variation men med fokus på kreativitet och analys. Då Viola gillar lättsamma och effektiva artiklar, vill hon försöka bidra med samma enkelhet till våra läsare genom att fram topplistor som gör det enklare att hitta inspirerande fritidskurser. Eftersom Viola är tokig i mat, vin och alla sporter som innefattar en boll skriver hon gärna om dessa ämnen. Nyligen har hon gått franskakurs och valpkurs men i smyg drömmer hon om att skapa musikvideos och därför skulle hon vilja testa några filmkurser. (Mindre)

Om

Viola Weinås jobbar som Digital Marketing Specialist på kurser.se. Förutom att skriva artiklar studentum.se ansvar hon för paid marketing och grafiska design. Hon gillar en arbetsroll med stor variation men med fokus på kreativitet och analys. Då Viola gillar lättsamma och effektiva artiklar, vill hon försöka bidra med samma enkelhet till våra läsare genom att fram topplistor som gör det enklare att hitta inspirerande fritidskurser. Eftersom Viola är tokig i mat, vin och alla sporter som innefattar en boll skriver hon gärna om dessa ämnen. Nyligen har hon gått franskakurs och valpkurs men i smyg drömmer hon om att skapa musikvideos och därför skulle hon vilja testa några filmkurser.

Annonser