Lär dig skriva – 7 smarta knep

Är du också sugen på att skriva? Oavsett om du vill skriva en bok, starta en blogg eller att arbeta med textskapande, så behöver du inte vänta. Ta del av 7 värdefulla tips!

1. Lär av proffsen

Vill du bli en skicklig skribent? Läs mer! Genom att läsa och analysera andra författares texter lär du känna olika uttrycksformer och berikar samtidigt ditt eget språkbruk. Läs och samla inspiration ur texter från de genrer du är intresserad av och lägg märke till författarens tonalitet, struktur, tempo och karaktärsbeskrivningar. Vad tycker du särskilt mycket om, och vad skulle du själv ha gjort annorlunda?

2. Öva öva öva!

Bestäm dig för att skriva en viss mängd text varje dag, exempelvis en A4-sida. Det kan vara i din dagbok, vid datorn eller med penna och papper på bussen. Skriv ner alla dina intryck och iakttagelser i just den stunden, skriv om ett särskilt ämne som du eller en vän valt ut, eller beskriv inlevelsefullt en särskild händelse – upplevd eller påhittad. Genom att skriva varje dag gör du det till en god vana och tränar samtidigt upp din skrivartalang.

Skriv som ett proffs – hitta din skrivarkurs här!

3. Skriv i rätt miljö

Är det lätt att fokusera på skrivandet där du sitter? Skriver du bäst i fullkomlig tystnad, med musik i bakgrunden eller föredrar du att sitta i en stimmig cafémiljö? Oavsett hur just du fungerar – välj din skrivplats med omsorg för att ge dig själv de bästa förutsättningarna att skapa. Glöm inte heller att använda en bekväm stol och ett bra tangentbord när du skriver så slipper du onödigt slitage på kroppen.

4. Skaffa dig en korrekturläsare

Vill du vässa din text optimalt? Låt den skärskådas av objektiva ögon. Det kan låta olustigt att lämna ifrån sig en text för korrektur, men det är en fundamental del av skrivprocessen som varje professionell skribent känner till och använder sig av. Välj ut en person med god erfarenhet av att författa texter och var öppen för konstruktiv feedback och nya infallsvinklar. För att lära sig skriva kan kloka synpunkter från kunniga skribenter lyfta din text och ditt författande till helt nya nivåer.

5. Använd smarta appar

Idag finns mängder av tekniska hjälpmedel som höjer och stimulerar ditt textskapande. Rättstavningsprogram som hjälper dig att skapa grammatiskt korrekta texter. Plattformar som samlar miljontals läsare och författare för att dela texter och ge varandra feedback och motivation. Appar som hjälper dig att strukturera din tid bättre och som tränar upp skrivhastighet och läsförmåga. För att på bästa sätt lära sig skriva, använd dig av alla hjälpmedel som finns, för att underlätta ditt skrivande.

6. Gå en skrivarkurs på distans

Med en kurs i skrivande får du kompetent och uppmuntrande handledning från professionella skribenter, författare och journalister medan du tränar din förmåga att skriva. Kursledaren sporrar och utmanar dig att våga skriva, att hitta ny inspiration och riktning i din text. Du kan läsa kursen i din egen takt och utvecklas som skribent medan du sitter bekvämt i hemmets lugna vrå. 

7. Gå en skrivarkurs i grupp

Genom en fysisk skrivarkurs möter du andra skribenter med olika bakgrund och erfarenhet av att skriva. Du får möjlighet att bygga upp ett stöttande kontaktnät av skribenter som delar samma dröm som du. Tillsammans hjälper ni varandra att bibehålla skrivarglöden och att vässa varandras idé och text. Idag finns det mängder av skrivarkurser med olika teman och inspirerande miljöer. Vad sägs till exempel om att träna ditt skrivande på Mallorca, i ett somrigt Smögen eller Österlen? 

Ta tag i din dröm – hitta en skrivarkurs här!


Annonser