Bemästra skrivkonsten – lär dig 6 olika skrivstilar

Att skriva är något vi alla gör på olika nivåer och är en konst i sig. De flesta skriver i sin mobil, i sitt dagliga arbete och vid många andra tillfällen. Är du intresserad av att lära dig fler sätt att skriva på? Då ska du läsa den här guiden.

Berättelser har alltid varit viktiga i mänskliga kulturer. Myter, sagor, mysterier, det övernaturliga eller verkliga händelser – berättelser är allt från underhållning till lärdom och gemenskap. Genom att bemästra konsten att skriva öppnar du möjligheten till att föra just din berättelse vidare.

Vilken typ av berättelse vill du skriva? Oavsett om du har författardrömmar, vill berätta om ditt liv eller måla upp din fantasivärld med ord, så kan du hitta en skrivarkurs som passar. Här går vi igenom sex olika genrer som du kan ta dig an genom att gå en skrivarkurs!

Hitta en skrivarkurs

Novell

Novell betyder ”nyhet” och är en kortare skönlitterär text. Ni har säkert sätt en novellsamling som är en bok fylld med flera noveller av samma författare. Historiskt är novell av en underhållande form och är lätt framställd, medan dagens noveller liknar mer en saga och en osannolik berättelse.

✍️ Lär dig skriva en novell

Deckare

Att skriva en deckare handlar om att skildra ett eller flera brott. Ofta fokuserar en deckare kring en polis eller någon som ska lösa problemet. Läsaren vet oftast inte vem den skyldige är utan det uppdagas under berättelsens gång. Deckare kommer från ordet detektiv på grund av att huvudpersonen oftast är en privatdetektiv. En deckare kan finnas som roman och novell men även som serie eller film, till exempel Maria Lang, Beck och Wallander.

✍️ Hitta författarkurser

Drama

Drama eller dramatik är en berättelse som följer en eller flera personer. Ofta är drama något som utspelas på en teater, men många skriver också böcker där dramat mellan några personer är centralt. Dramatik kan skrivas både på prosa, det vill säga "vanlig" eller fri text, eller vers, alltså när texten genomgående följer vissa regler.

✍️ Hitta kurser inom dramatik

Fantasy

I fantasy befinner vi oss en avvikande verklighet där övernaturliga företeelser har stor betydelse. Fantasy är en fantasivärld som ofta är fylld med hjältar, monster, drakar, häxor med mera. Huvudkaraktären i en fantasy har ofta ett visst uppdrag och två världar att vandra mellan. Vägen till hur huvudkaraktären löser uppdraget är berättelsen – och den vi får följa i en fantasy. Är du sugen på att skapa din egen fantasivärld?

✍️ Lär dig att skriva fantasy

Tecknad serie

En tecknad serie är en följd av bilder som berättar en historia som förhåller sig i tid till varandra. Bilderna är antingen med eller utan text. Tecknad serie är något mellan litteratur och bildkonst. Att teckna serier slog igenom stort under 1900-talet och började bland annat dyka upp som ett återkommande inslag i dagstidningar. De flesta känner nog till några klassiska seriefigurer som Bamse, Stålmannen eller Snobben. Många är nog också bekanta med de japanska mangaserierna som blev oerhört populära under 2000-talet.

✍️ Lär dig att teckna serier

Ditt eget liv

Alla människor bär på en unik historia. Många av oss lever och har levt ett ganska händelserikt liv. Tänk bara vad de flesta hinner med på bara några år. Är du en av de som önskar samla det i en bok till dina barn eller till eftervärlden? Då är det perfekt att ta tag i att skriva en bok om ditt eget liv! Genom att gå en kurs får du en bra introduktion till att skriva ner dina livsberättelser.

✍️ Lär dig skriva din biografi

Vill du lära dig mer om skrivande? 📝

I vår skrivguide lär du dig mer om olika skrivstilar. Du får också testa på olika skrivövningar för att komma igång med ditt skrivande. 

Ladda ner din skrivguide här


Annonser