22 nov 2022

Lär dig skriva en deckare

Drömmer du om att skriva en bok? Sitter du på mystiska berättelser som du gärna vill dela med dig av till världen? Då har du kommit helt rätt! Att skriva en deckare är unikt på många sätt men med rätt verktyg kan det vara din deckare som blir nästa storsäljare.

När du skriver en deckare är det viktigt att skriva med målet att skapa en riktig bladvändare. Det handlar om att tidigt i boken få läsaren att fastna för den historia du berättar, för karaktärerna som handlingen bygger på och för brottet eller brotten som begås. 

Vad är en deckare? 

En deckare är en bokgenre inom populärkultur som huvudsakligen handlar om att skildra ett eller flera brott. Det är vanligt att man bygger upp en deckare så att läsaren inte får reda på vem den skyldiga är förrän en bra bit in i boken. 

Huvudpersonen kan vara en detektiv (som ordet deckare dessutom kommer ifrån) men det kan likaväl vara en polis eller en annan person med goda möjligheter att ta reda på vem den skyldiga kan vara, till exempel en präst eller journalist. I en deckare ska läsaren aktivt kunna söka efter lösningen och till slut hitta den – inte råka få reda på vad som hände av en slump under slutet.

Hur kommer jag igång? 

Oavsett om du är en van författare eller om detta blir din första bok, kan det vara svårt att komma igång. Är du dessutom oerfaren kan det vara särskilt svårt att veta i vilken ände du ska börja. Ett bra tips, för alla oavsett vilken genre du planerar att skriva inom, är att lägga upp en ordentlig och grundläggande plan för ditt projekt. Att rita upp en tankekarta över hur du föreställer dig din idé och berättelse, kan vara ett bra sätt att komma igång.

Hitta en skrivarkurs för nybörjare

5 tips på hur du lär dig att skriva en deckare

Även om det inte nödvändigtvis finns några rätt eller fel när man skriver en deckare kan det vara bra att ta lite hjälp på vägen för att undvika att trilla ner i någon av de klassiska fallgroparna. 

1. Bestäm dig för dina huvudpersoner

Inled processen med att skapa olika karaktärer som kommer finnas med i berättelsen. Vad heter huvudpersonen? Eller finns det flera huvudpersoner? Hur gamla är de? Vad heter skurken i din berättelse? Fundera noga på vilka dessa personer är – känner de varandra? Har de familj? Är det tydligt att skurken är en skurk eller smälter hen in bland de andra personerna i din berättelse?

Se också till att lära känna dina huvudpersoner ordentligt innan du börjar föra in dem i din berättelse. På så sätt blir det lättare för dig att ta nästa steg i historien och ju bättre du känner dem, desto lättare blir det att skriva om dem.

2. Sätt ett tidsperspektiv

Under vilken tidsrymd ska din deckare utspela sig? Händer allt under ett dygn, en vecka eller är berättelsen utspridd på flera år? Fundera också på om det är delar av berättelsen som du vill berätta ur olika tidsperspektiv.

3. Bestäm dig för ditt mysterium

Vad vill du att brottet ska vara? Det kan var allt från kidnappning, stöld, mord, rån eller inbrott. Ett bra sätt är att skriva ner alla brott du kan komma på om du inte redan är inställd på ett specifikt brott. Välj sedan ett eller två som kan passa till din deckare och glöm inte att just din deckare kan börja med ett brott men som sedan övergår i flera brott. Mysteriet behöver heller inte ha ett självklart svar eller lösning. Du kan skriva flera slut på mysteriet och komma på lösningen under skrivandets gång. 

Fundera också på hur dina huvudpersoner ska kopplas till brottet. Blir de själva drabbade eller känner de någon som råkar illa ut? Fundera också på hur huvudpersonen sedan löser mysteriet. Tänk också på att det bör finnas ett känt antal misstänkta och att skurken ska finnas bland dem. 

4. Placera ut flera villospår

En viktig del för dig som vill lära dig att skriva en deckare är att komma ihåg att placera ut minst tre villospår under berättelsens gång. Ett villospår är som en liten berättelse vid sidan av din huvudberättelse och finns för att lura läsaren att tro att det finns andra lösningar på gåtan.

Målet är att du ska få läsaren och ibland huvudpersonen i boken att tro att de har kommit på lösningen för att sedan längre fram bli övertygad om att det finns en helt annan lösning. Ett exempel på detta kan vara att det verkar vara andra personer som är misstänkta för brottet.

5. Förbered läsaren för en uppföljare

När du skrivit din första deckare är det inte helt osannolikt att du blir sugen på att skriva en till. Det kan därför vara bra att bygga upp slutet på ett sätt som öppnar för en uppföljare. Det kan du göra genom att se till att din deckare handlar om något mer än själva historien, till exempel genom att skapa något i dina karaktärers liv som ger mer innehåll att bygga vidare på. Det kan vara en romans, en personlig vendetta eller en händelse som gör att det finns fler gåtor kvar att lösa fast gåtan i din nuvarande berättelse redan har löst sig.

Hitta en skrivarkurs och kom igång med din deckare!

Senast uppdaterad: 22 nov 2022
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-01-26

Skrivguiden

Vill du bli bättre på att skriva? Då ska du fortsätta läsa. Här i skrivguiden har vi samlat artiklar som hjälper dig att hitta rätt skrivarkurs och som inspirerar och utvecklar ditt skrivande.  Oavsett om du drömmer om att bli författare eller vill börja skriva för din egen skull så finns en skrivarkurs för dig. Lär dig fängsla dina läsare med olika stilar, hitta din litterära röst och få kol ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-26

Skrivstilar inom skrivkonsten

Att skriva är något vi alla gör på olika nivåer och är en konst i sig. De flesta skriver i sin mobil, i sitt dagliga arbete och vid många andra tillfällen. Är du intresserad av att lära dig fler sätt att skriva på? Då ska du läsa den här guiden.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-26

Ge ut din bok – Guide till självpublicering

En guide för dig som vill skriva och lansera en bok genom självpublicering. 
Här hittar du information och tips för dig som vill ge ut din egen bok.

Läs mer
Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.