Hitta din litterära röst – 6 tips på kreativa skrivövningar

Visst är det lätt att tänka att skrivande är något du antingen har fallenhet för eller inte alls. Låt oss slå hål på den myten direkt, kreativt skrivande kan du öva upp!

Först och främst: vad är kreativt skrivande? Det finns en tydlig definition: litterärt uttryck i olika genrer som inte är facklitteratur eller journalistik. Skönlitteratur är en form av kreativt skrivande, poesi en annan. Att komma igång med att skriva kreativt handlar inte om att lära dig alla skrivregler – vad som är korrekt och inte – utan mer om att hitta ditt eget språk och berättande. Din litterära röst. 

Måste jag gå en kurs i kreativt skrivande?

För att hitta ditt uttryck finns det några knep att ta till. Ett sätt är att gå en kurs. Kurser kan hjälpa dig att på ett strukturerat sätt utveckla ditt kreativa skrivande. Du får bland annat lära dig disponera text, hur du kan leka med karaktärsgestaltning och att skriva dialog. Fördelen med skrivarkurser är att de finns för alla. Det finns skrivarkurser på distans, för nybörjare, vana skribenter och inom olika nischer, som exempelvis dramatik.

På en kurs i kreativt skrivande är feedback en stor del av innehållet. Du får läsa, tolka och diskutera både dina egna och andras texter för att lära dig analysera text. Du får även göra olika skrivövningar som utmanar både fantasin och ditt nuvarande sätt att skriva. Skrivövningar kan du ägna dig åt helt på egen hand – det behöver du inte gå en kurs för att göra. 

Gå en kurs i kreativt skrivande

6 kreativa skrivövningar

Här får du tips på olika övningar som kan hjälpa dig få igång både fantasin och skrivlusten. Använd en övning för att komma igång, eller gör alla övningarna under ett par dagar – som en skrivutmaning!

1. Skriv utan stopp

Sätt en timer på 5–10 minuter. Under den här övningen ska du skriva utan paus tills timern ringer. Utmaningen är att inte stanna upp och tveka utan att låta alla tankar komma och skriva ner precis allt som poppar upp i huvudet. Till en början kan det kännas trögt, som att tankarna står still, men efter ett tag kommer du märka att det blir enklare och enklare.

2. Ett möte

Skriv om ett möte mellan två människor. Vilka känslor uppstår när deras ögon möts? Vilka tankar går genom huvudet? Vilka fysiska reaktioner sker i kroppen? Mötet kan vara mellan två människor som möts för första gången, mötet med en obesvarad kärlek, en antagonist eller sin egen spegelbild. Här övar du dig att gestalta tankar och känslor från olika perspektiv.

3. Be någon om ett tema

Fråga en vän, dina barn, en kollega eller någon annan om ett tema. Det kan vara ett ämne, början på en berättelse, en karaktär eller liknande. Skriv på, och om du kör fast kan du be samma eller en annan person om en fortsättning på temat. Här blir utmaningen att skriva om något du inte tänkt på från början.

4. Minnen genom dina sinnen

Skriv en berättelse kopplat till ett smak-, hörsel-, doft- eller känslominne. Berättelsen behöver inte handla om en sak – du kan skriva om ett minne och väva in beskrivningar av något du i stunden åt, rörde vid, vilka ljud du hörde och vilka dofter som var närvarande. Utmaningen är att skriva målande beskrivningar som inkluderar alla olika sinnen, och inte begränsa dig till enbart ett sinne.

5. Skriv varje dag

Utmana dig själv att skriva varje dag under en period. Syftet? Att göra skrivandet till en vana och att skriva trots att lusten kanske inte finns där från början varje dag. Förhoppningsvis blir din startsträcka kortare och du lär dig att skrivande till stor del handlar om att dedikera tid, snarare än att vänta på inspiration. Välj hur många dagar som passar dig och kör igång. 

6. Resan

Du står på en flygplats eller en tågstation och ska precis påbörja en resa. Vart är du på väg? Hur är stämningen på platsen? Är det en positiv eller negativ upplevelse? Här övar du dig i att bygga upp en stämning.

Hitta en skrivpartner

Det bästa sättet att utvecklas är genom feedback. Gå ihop med en vän eller en kollega som också vill utveckla sitt skrivande och lär er av varandra. Feedback är en viktig del av en kurs i kreativt skrivande, men när kursen är slut och du vill upprätthålla ditt skrivande kan en feedback-kompis vara värdefullt. Gör skrivutmaningar tillsammans, ge och få feedback och sporra varandra till att fortsätta utvecklas!

Gå en kurs i kreativt skrivande


Annonser