Så får du syn på 5 ovanliga fåglar i Sverige

Sverige har en stor variation av fågelarter i sina skogar och marker, och med lite tur kan du få chansen att se någon av de mer sällsynta arterna.

Kvinna i skogsmiljö med kikare

Oavsett om du redan har ett fågelintresse eller om du bara gillar att njuta av den friska luften ute i naturen så är fågelskådning en riktigt rolig och uppfriskande aktivitet. Och ju mer du lär dig om våra bevingade vänner, desto mer kommer du vilja ge dig ut med kikaren och kameran. Du kan lära dig att identifiera olika fågelarter på både läten och utseende, och visst är det väl extra kul att få syn på en riktigt ovanlig art? 

Här hittar du fågelskådarkurser 

Fågelskådning i Sverige 

I Sverige finns cirka 250 olika häckande fågelarter. En del lever här året runt, men de flesta är flyttfåglar som beger sig söderut när vintern är i annalkande. Över 500 arter passerar eller befinner sig spontant i Sverige, och de mest artrika regionerna hittar vi söderut i Skåne, Halland och på Öland. 
Fågelskådning har blivit alltmer populärt, med över 30 000 svenskar som är med i ornitologiska föreningar. Det är helt enkelt ett ypperligt tillfälle för gammal som ung att komma ut, koppla av och lära sig mer om djur och natur. Här är fem spännande och ovanliga fåglar och några ledtrådar på hur du kan lyckas se dem. 

1. Biätare

Den här färgglada fågeln är en riktig fröjd för ögat. Den trivs och häckar i varmt väder och där det finns gott om stora insekter. Varmare somrar i Sverige har gjort att de allt oftare tar sig hit från södra Europa och Afrika. I Backåkra i södra Skåne hade fåglarna till och med en offentlig häckningsplats 2022 – ett supertips om du vill ha riktigt stora chanser att se en biätare! Se bara till att du inte står för nära fåglarnas bon, det kan störa och hindra biätarna från att mata sina ungar. 

Biätare

2. Härfågel 

Härfågeln har ett nästintill kaxigt utseende med sina starka färgkontraster mellan orange och svart, sin långsmala näbb och med ståtliga huvudplym som den reser när den blir exalterad. Fågeln har tidigare häckat i Sverige men är numera mest här på besök. Det är möjligt att få syn på den i hela Sverige, men särskilt stora är chanserna på Öland. Härfågeln bygger ofta bo i trädhål eller stenmurar och letar föda på åkrar eller i hagar. Du kan också lokalisera härfågeln genom att lyssna efter dess karaktäristiska läte, som brukar beskrivas som ett “opp-opp-opp". 

Härfågel


3. Tornuggla 

Tornugglan är en elegant och ljusfärgad uggla med stora ögon och ett vingspann på uppemot en meter. Tornugglor trivs inte i kallt klimat, men det finns en typ av tornuggla du kan hitta i södra Sverige, främst i Skåne och på Gotland. Du har bäst chans att se tornugglan flygandes högt över öppna marker eller i skogskanten där den jagar. Men kom ihåg att den, precis som andra ugglor, är en nattaktiv jägare, vilket kan göra den klurig att upptäcka under dagtid. 

Tornuggla


4. Bändelkorsnäbb 

Bändelkorsnäbben tillhör finkfamiljen och är en vinterfågel som främst lever i norra Sverige. Om du vill se en bändelkorsnäbb är en bra start att leta efter lärkträd. Fågelns typiska korsade näbb är nämligen specialiserad på lärkträdets frön. Den trivs även i närheten av andra barrträd, där den också brukar bygga bo. Bändelkorsnäbben har ett charmigt utseende med sin speciella näbb, sin rödaktiga färg och dubbla vita vingband. 

Bändelkorsnäbb


5. Rallhäger 

Om du vill ha en riktig utmaning är rallhägern ett mål att sikta på. Fram till 2022 har fågeln bara setts ett tjugotal gånger i Sverige, däribland i Enköping och Jönköping. Rallhägern bygger oftast bo i närheten av insjöar och vattendrag och äter fisk och groddjur, men kan även leta föda i form av insekter på åkrar och betesmarker. Rallhägern är en liten häger med blåaktig näbb, korallröda ben och beigebrun hals i häckningsdräkt. Vinterdräkten är mer dämpad med gråstreckad hals. 

Rallhäger

Bli en riktig fågeldetektiv med en kurs i fågelskådning 

Källor: skof.se, wikipedia.org 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser