Odling för nybörjare

Drömmer du om att kunna hämta grönsaker till middagen direkt från din egna köksträdgård? Att odla sina egna grönsaker är bra för både plånboken och miljön. I den här artikeln får du tips på hur du kommer i gång med din grönsaksodling!

Plantor i krukor

Förr odlades nästan alla grönsaker på landet eller i växthus, men på senare tid har det blivit allt vanligare att odla på mindre ytor som altan och balkong. Att odla egna grönsaker har många fördelar och är en hobby för många. Egenodlade grönsaker är fria från gifter samtidigt som vi gör en god gärning för miljön. Vi kan dessutom spara en slant genom att odla eget!

Men hur går du bäst till väga för att komma i gång med odlingen och vilka grönsaker är lättast att ta hand om för en nybörjare? Det reder vi ut här!

Kurser inom odling

Lättodlade grönsaker

Om du är nybörjare på odling finns det många lättodlade grönsaker som du kan börja med. Här är tips på fem grönsaker som inte kräver allt för mycket arbete: 

🥬 Sallad

En busenkel grönsak att odla och som är en av de mest populära att odla inomhus. Plantera i större kruka, antingen i fönstret eller på balkongen, och skörda efter två till tre veckor. Därefter kan du fortsätta skörda hela säsongen.

🍅 Tomat

Det finns en rad olika sorters tomater att välja bland, till exempel busktomater och körsbärstomater. Det är viktigt att välja rätt sort utifrån var du har tänkt att odla dem. Tomater älskar vatten, ljus och näring.

🥒 Gurka

De flesta gurksorter trivs allra bäst i växthus, men det finns även sorter för utomhusodling. Gurkplantor är känsliga för kyla och mår allra bäst av att få vara på en varm plats med vindskydd. 

🌱 Squash 

En lättodlad grönsak som ger en rik skörd. Viktigt att tänka på är att squashplantor växer snabbt och bör omplanteras i större krukor allteftersom. Plantera heller inte ut squashen för tidigt, det ska vara minst 15 grader i jorden och frostnätterna måste vara förbi.

🍃 Grönkål

Grönkål är en rejäl grönsak som har en lång växtsäsong. Grönkål tål även svala temperaturer och lätt frost. Om du odlar grönkål från frö är ett tips att så fröna inomhus ungefär sex veckor före sista frostdatum där du bor.


Odla grönsaker hemma

Det viktigaste att tänka på när det kommer till planteringskärl är att grönsakerna får nog med utrymme och att det finns hål i kärlet som gör att överskottsvattnet kan rinna ut. Vanligaste kärlen att använda är antingen hinkar, planteringslådor och krukor. Om du odlar i till exempel en hink eller annat planteringskärl är det viktigt att jorden och den näring som används är av hög kvalitet. Grönsaker behöver mycket vatten och näring för att ge bra skörd.

Om du har ett trädgårdsland är det bra att förbereda jorden innan odling genom att rensa bort ogräs ordentligt. Någon eller några veckor före sådd bör du även gräva om jorden och blanda i någon form av jordförbättringsmedel och gödsel. Kratta ut jorden så att den är jämnt fördelad innan du sår och ta bort eventuella stenar och kvistar. För att få raderna raka och fina när du sår ut fröna kan du ta hjälp av två pinnar och ett snöre. Ju bättre förarbetet är desto lättare kommer det att bli i längden!

Bäst tid att odla

Frukt och grönsaker trivs bäst olika tider på året. Redan i februari kan du börja förodla de grönsaker som behöver sättas tidigt för att hinna växa upp i tid, till exempel purjolök. Grönsaker vars fröer är tåliga mot kyla kan planteras redan i mars, medan de flesta grönsaker mår bättre av att planteras i april eller maj. Juni till augusti är det dags att skörda flera grödor, med augusti som den riktiga skördemånaden. Annars ligger fokus under sommarmånaderna på att vattna och gödsla odlingen. I september och oktober har du förhoppningsvis kunnat njuta av alla goda grönsaker och rotfrukter du har odlat och nu kan du börja plocka upp det som är kvar för att frysa in till vintern.

                        Ta del av mer tips för hur du enkelt kommer igång med odling

Källor: Blomsterlandet.se, plantagen.se, landshypotek.se

Vanliga frågor

 • För att kunna odla inomhus är det viktigt med växtbelysning då de soltimmar vi har här i norden inte räcker till. Utan den belysningen blir plantorna taniga och rangliga. Alla ytor där du kan sätta en växtlampa ovanför, exempelvis fönsterbrädor och bord, går jättebra att använda för att odla inomhus. Exempel på grönsaker som är favoriter att odla inomhus är gurka, tomater och kål. 

 • Förodling innebär att du sår och driver upp plantor inomhus. En del grönsaker och växter måste förodlas på grund av att de har en lång utvecklingstid och riskerar att inte bli färdiga för skörd under sommaren om man sår direkt i jorden utomhus. När du kan börja förodla beror på var i landet du bor, hur känslig växten eller grönsaken är för kyla och hur lång utvecklingstid den har. 

 • Så fröna inomhus i en behållare med såjord. Såjord är en jordtyp utan mycket näring som passar bra när frö ska gro. Så i en behållare med hål i botten, exempelvis en kruka. Det går även utmärkt att använda överblivna förpackningar som mjölkpaket eller plastaskar för frukt från affären. De flesta frön gror vid cirka 20 grader. Efter groning vill plantorna stå svalt och ljust. 

 • Exempel på grönsaker som både är lätta att odla hemma samtidigt som de ger en god och riklig skörd är: 

  • Plocksallad
  • Mangold
  • Kålrabbi
  • Grönkål
  • Bönor
  • Ärter
  • Morötter
  • Lök
  • Purjolök
  • Rädisor
  • Kryddörter
Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på kurser.se. Hon älskar att det alltid går att lära sig något nytt och att nästa kurs bara är ett klick bort. Josephine har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Hon tycker om att skriva och att leda olika projekt. På fritiden hittar du henne antingen på gymmet eller i köket där hon gärna testar nya recept. Senaste kursen hon gick var en klättringskurs för att ta grönt kort. Näst på tur är antingen en kurs i spanska eller i kreativt skrivande. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på kurser.se. Hon älskar att det alltid går att lära sig något nytt och att nästa kurs bara är ett klick bort. Josephine har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Hon tycker om att skriva och att leda olika projekt. På fritiden hittar du henne antingen på gymmet eller i köket där hon gärna testar nya recept. Senaste kursen hon gick var en klättringskurs för att ta grönt kort. Näst på tur är antingen en kurs i spanska eller i kreativt skrivande.

Annonser