Det här kan du plocka och äta i skogen

Naturens skafferi är fullt av matskatter. Här får du tips på växter och bär du kan plocka och äta i skogen och vad du bör tänka på när du är ute i naturen.

En kvinna plockar bär i skogen

Det finns många anledningar till varför du borde plocka din egen mat ute i naturen. Förutom att det är roligt så är de ätbara växterna och bären obesprutade, säsongsanpassade, nyttiga och gratis. Många uppskattar även själva sökandet som väcker skattjägaren och den uråldriga samlaren i oss.

Hitta fler naturkurser här

Bra att veta innan du plockar dina växter och bär

Viktigt att tänka på innan du beger dig ut i skog och mark för att plocka mat är att bara plocka växter och bär som du är säker på att du känner igen. Det finns en rad giftiga växter som du absolut inte ska äta. Även om de är ganska sällsynta och inte så lätta att hitta så är det viktigt att komma ihåg att det inte går att äta alla växter och bär. 

Kom ihåg att alltid äta ”ovana” växttillskott med måtta och rådgör med läkare innan om du är gravid, har njurproblem eller annan sjukdom eller känslighet där kosten är viktig. Följ även allemansrätten och den gyllene regeln ”inte störa eller förstöra”. Det innebär att du till exempel inte får gräva upp rötter eller bryta av kvistar och måste ha koll på vad som är fridlyst. I parker och naturreservat får du inte plocka utan särskilt tillstånd.

5 ätbara växter och bär 

🌼 Violer

Alla svenska violarter är ätliga och har en mild, syrlig smak. De passar även bra som dekoration på en tårta eller i en sallad. Alla violarter är luktlösa förutom luktviolen, som doftar viol och smakar svagt av lakrits.

🌼 Nypon

Alla nypon går att äta och har en syrlig och söt smak. Nypon är ett riktigt superbär som innehåller mer C-vitamin än något annat av våra nordiska bär. De innehåller även B-vitamin, antioxidanter, karoten, pektin, tanniner, mjölksyra och antiinflammatoriska substanser. I skogar, parker och trädgårdar finns flera sorters rosor som ger nypon. Vanligtvis trivs nyponbuskarna på soliga platser i kustlandskapet, i skogsbryn, gläntor och hagar. Av nyponen kan du förutom att göra nyponsoppa också göra saft, sylt, marmelad, chutney och ketchup.

🌼 Våtarv

Våtarv är en liten och spröd växt som dyker upp överallt i trädgårdslandet. Våtarven betraktas som ett ogräs, men går faktiskt bra att äta som grönsak! Våtarv innehåller både mineraler och C-vitamin och har en mild och fin smak. Hela växten kan ätas rå i en sallad, användas som spenat, tillagas i en soppa eller fräsas i lite smör tillsammans med citron.

🌼 Nässlor

Här har du en riktig näringsbomb! Nässlor innehåller järn, kalium, kalcium, magnesium, fosfor, zink, selen, klorofyll samt B, C och K-vitamin. Bladen har flera användningsområden och kan bland annat kokas till en soppa, användas i pajer, torkas och mixas till pulver i bröd eller som krydda på smörgåsen.

🌼 Kråkbär

Kråkbär är ett näringsrikt bär som innehåller lika mycket C-vitamin och antioxidanter som blåbär. Kråkbär hittar du oftast på hedar, hyggen, myrar, kalfjäll, havsstränder och i barrskogar. Kråkbäret har en sträv och syrlig smak och får ofta mer smak om de fått koka en stund eller fått ligga i frysen i ett dygn. Du kan med fördel använda kråkbär i smoothies, mustiga grytor och soppor.

Källor: naturskyddsföreningen.se, ica.se, slu.se

Vanliga frågor

  • I Sverige finns det flera giftiga växter i både trädgård och i det vilda. Fyra giftiga växter i naturen är bland annat odört, sprängört, bolmört och vildpersilja. 

  • Sveriges natur är öppen för alla tack vare allemansrätten. Det innebär att du obehindrat kan vistas i de flesta naturområden och i privatägd skog och mark. Det är naturligtvis viktigt att visa hänsyn mot markägare, djur, natur och andra människor. Det finns vissa begränsningar i allemansrätten, till exempel om du befinner dig i känsliga miljöer och nära privata bostäder.

  • Om du misstänker att du eller någon i din närhet har råkat äta en giftig växt ska du ringa Giftinformationscentralen som kan ge dig råd om nästa steg. Som första åtgärd, speciellt för små barn, rekommenderas medicinskt kol som binder giftiga ämnen i magsäcken och förhindrar på så sätt ämnen från att upptas i kroppen. 

  • Foraging, foragering på svenska, betyder födosamlande och innebär insamling av mat i skog och mark. Att plocka och äta svamp och bär har vi gjort länge, men den nya foraging-trenden tar det ett steg längre och inkluderar även örter, blommor, blad, skott och rötter. Foraging kan ses som ett tecken på en ökad medvetenhet om att vi måste använda oss av vad naturen har att erbjuda.

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på kurser.se. Hon älskar att det alltid går att lära sig något nytt och att nästa kurs bara är ett klick bort. Josephine har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Hon tycker om att skriva och att leda olika projekt. På fritiden hittar du henne antingen på gymmet eller i köket där hon gärna testar nya recept. Senaste kursen hon gick var en klättringskurs för att ta grönt kort. Näst på tur är antingen en kurs i spanska eller i kreativt skrivande. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på kurser.se. Hon älskar att det alltid går att lära sig något nytt och att nästa kurs bara är ett klick bort. Josephine har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Hon tycker om att skriva och att leda olika projekt. På fritiden hittar du henne antingen på gymmet eller i köket där hon gärna testar nya recept. Senaste kursen hon gick var en klättringskurs för att ta grönt kort. Näst på tur är antingen en kurs i spanska eller i kreativt skrivande.

Annonser