Det finns många anledningar till varför du borde plocka din egen mat ute i naturen. Förutom att det är roligt så är de ätbara växterna och bären obesprutade, säsongsanpassade, nyttiga och gratis. Många uppskattar även själva sökandet som väcker skattjägaren och den uråldriga samlaren i oss.
Bra att veta innan du plockar dina växter och bär
Viktigt att tänka på innan du beger dig ut i skog och mark för att plocka mat är att bara plocka växter och bär som du är säker på att du känner igen. Det finns en rad giftiga växter som du absolut inte ska äta. Även om de är ganska sällsynta och inte så lätta att hitta så är det viktigt att komma ihåg att det inte går att äta alla växter och bär.
Kom ihåg att alltid äta ”ovana” växttillskott med måtta och rådgör med läkare innan om du är gravid, har njurproblem eller annan sjukdom eller känslighet där kosten är viktig. Följ även allemansrätten och den gyllene regeln ”inte störa eller förstöra”. Det innebär att du till exempel inte får gräva upp rötter eller bryta av kvistar och måste ha koll på vad som är fridlyst. I parker och naturreservat får du inte plocka utan särskilt tillstånd.
5 ätbara växter och bär
🌼 Violer
Alla svenska violarter är ätliga och har en mild, syrlig smak. De passar även bra som dekoration på en tårta eller i en sallad. Alla violarter är luktlösa förutom luktviolen, som doftar viol och smakar svagt av lakrits.
🌼 Nypon
Alla nypon går att äta och har en syrlig och söt smak. Nypon är ett riktigt superbär som innehåller mer C-vitamin än något annat av våra nordiska bär. De innehåller även B-vitamin, antioxidanter, karoten, pektin, tanniner, mjölksyra och antiinflammatoriska substanser. I skogar, parker och trädgårdar finns flera sorters rosor som ger nypon. Vanligtvis trivs nyponbuskarna på soliga platser i kustlandskapet, i skogsbryn, gläntor och hagar. Av nyponen kan du förutom att göra nyponsoppa också göra saft, sylt, marmelad, chutney och ketchup.
🌼 Våtarv
Våtarv är en liten och spröd växt som dyker upp överallt i trädgårdslandet. Våtarven betraktas som ett ogräs, men går faktiskt bra att äta som grönsak! Våtarv innehåller både mineraler och C-vitamin och har en mild och fin smak. Hela växten kan ätas rå i en sallad, användas som spenat, tillagas i en soppa eller fräsas i lite smör tillsammans med citron.
🌼 Nässlor
Här har du en riktig näringsbomb! Nässlor innehåller järn, kalium, kalcium, magnesium, fosfor, zink, selen, klorofyll samt B, C och K-vitamin. Bladen har flera användningsområden och kan bland annat kokas till en soppa, användas i pajer, torkas och mixas till pulver i bröd eller som krydda på smörgåsen.
🌼 Kråkbär
Kråkbär är ett näringsrikt bär som innehåller lika mycket C-vitamin och antioxidanter som blåbär. Kråkbär hittar du oftast på hedar, hyggen, myrar, kalfjäll, havsstränder och i barrskogar. Kråkbäret har en sträv och syrlig smak och får ofta mer smak om de fått koka en stund eller fått ligga i frysen i ett dygn. Du kan med fördel använda kråkbär i smoothies, mustiga grytor och soppor.
Källor: naturskyddsföreningen.se, ica.se, slu.se