Topp 10 inom hantverk

Är du sugen på att gå en hantverkskurs och vill veta vilka kurser som toppar listorna? Vi har samlat kurser.se:s tio mest populära kurser inom hantverk – allt för att du ska hitta den perfekta kursen för dig.

På topplistan nedan hittar du hantverkskurser för alla smaker. Oavsett om du vill lära dig drejning, glasblåsning eller gå en kreativ kurs inom textil finns det något för dig som älskar att skapa med händerna. Kurserna leds av erfarna arrangörer och passar både dig som vill lära dig ett helt nytt hantverk eller som vill fördjupa dig i ett befintligt intresse.  

Sundberg akademi

📍    Plats: Distans

⏱️   Längd: 160 timmar (läs i din egen takt under ett år)

💰   Kostnad: 10 500 sek

💬   Rating: 5/5 (baseras på tre recensioner)

Om kursen

Denna grundutbildning till trädgårdsskötare passar dig som sköter om villaträdgårdar eller till exempel grönområden i bostadsrättsföreningar. Utbildningen är på distans och ger dig breda kunskaper inom trädgårdsodling samt fördjupad förståelse för trädgården som helhet.

Kursen leds av Piret Sundberg som är erfaren pedagog samt utbildad inom motiverande samtal och coachning. Hon utbildar i trädgård men också i entreprenörskap och bokföring. Utbildningen ger dig ett bra, hållbart förhållningssätt och boostar ditt kreativa skapande.

Ta reda på mer om kursen


Cecis Hantverk

📍    Plats: Stockholm

⏱️   Längd: 2,5 timme

💰   Kostnad: 310 sek

💬   Rating: 5/5 (baseras på en recension)

Om kursen

Denna kurs erbjuder drop-in keramik för både nybörjare och för mer erfarna på plats i Stockholm. På Cecis Hantverk kan du få tips och vägledning utifrån dina specifika behov. Kursen inriktar sig på stengods och det finns många olika engober och glasyrer. Under ett drop-in tillfälle kan du välja om du vill dreja, kavla, tumma, ringla eller skulptera och på plats finns det olika typer av keramik utställd för att du ska få inspiration till ditt eget alster.

För vuxna kostar ett drop-in-tillfälle 310 kr och 160 kr för barn. Du kan även välja att köpa klippkort för att kunna gå flera gånger.

Ta reda på mer om kursen


Folkuniversitetet Göteborg

📍    Plats: Göteborg

⏱️   Längd: Varierande kursstarter

💰   Kostnad: Gratis exklusive lera som kostar 70 sek per kilo

💬   Rating: –

Om kursen

Folkuniversitetets keramikkurs i Göteborg passar både dig som inte tidigare provat på keramikarbete och dig som redan har erfarenheter. Tanken med keramikkursen är att varje person får utvecklas på sin egen nivå och i sin egen takt, under ledning av kursens erfarna kursledare.

Under kursen får du möjlighet att släppa lös din kreativitet och testa på olika tekniker såsom kavling, ringling och drejning. Du får lära dig att arbeta med lera och du kan själv välja om du vill forma skålar, krukor eller varför inte din alldeles egengjorda kaffekopp.

Kursens undervisning består till störst del av praktiskt arbete där kursledaren finns tillgänglig för att handleda dig längs vägen. Det förekommer även gemensamma genomgångar i grupp.

Läs mer om kursen


Kosta Glascenter

📍    Plats: Kosta

⏱️   Längd: 2 dagar

💰   Kostnad: 2 800 sek

💬   Rating: –

Om kursen

En helgkurs i glasblåsning passar dig som vill få möjligheten att testa på hur det känns att själv få blåsa glas. Under en helg får du prova på samt lära dig grunderna i glasblåsning, bearbetning och dekor. Kursens ledare visar först för att sedan låta dig prova på några av de olika teknikerna. Du får bland annat prova på att:

  • Fånga glaset från ugnen
  • Styra det smälta glaset på glasblåsarpipan
  • Göra droppar på bäck
  • Blåsa i form
  • Blästra, gravera och slipa glas

Kursen ges i Kosta och i priset ingår kursledare, lunch, för- och eftermiddagskaffe samt glasen du blåser.

Ta reda på mer om kursen


Ulrika Brüderle Krukmakare

📍    Plats: Stockholm

⏱️   Längd: 1,5 timme

💰   Kostnad: 1–3 personer 2500 sek därutöver 550 sek extra per person

💬   Rating: –

Om kursen

Letar du efter en aktivitet att göra med dina vänner, familj eller kollegor? Då är en prova-på-kurs i drejning perfekt för dig. Kursen passar olika typer av grupper och funkar perfekt att ge bort som present till en drejintresserad vän.

Under kursen får ni fri tillgång till lera och ni får behålla allt som ni skapar. I ateljén där kursen utförs finns det moderna drejskivor och upplägget erbjuder er mycket individuell hjälp under kurstillfället.

Ta reda på mer om kursen


Drejverkstaden Stockholm

📍    Plats: Stockholm

⏱️   Längd: 3 tillfällen (olika startdatum)

💰   Kostnad: 2 490–2 990 sek

💬   Rating: –

Om kursen

Under denna utbildning får du, under en helg, lära dig grunderna i drejning, beskickning, dekortekniker och glasering. Du får också lära dig hur man drejar exempelvis koppar, skålar, burkar eller tallrikar.

Kursen passar dig som nybörjare men även dig som har tidigare erfarenhet. Det kan vara bra att veta att undervisningen sker i form av praktiskt arbete under individuell handledning av kursledaren. Du får en egen drejskiva och gruppen är aldrig större än 15 pers.

Tanken med kursens upplägg är att du ska få låta tankarna vila över helgen, umgås med en vän eller med dig själv och ta möjligheten att utvecklas och prova på något helt nytt.

Ta reda på mer om kursen


Johanna van Eldijk keramik

📍    Plats: Göteborg

⏱️   Längd: 2 timmar

💰   Kostnad: 859 sek per deltagare (minsta gruppris är 3 400 sek) 

💬   Rating: –

Om kursen

En kurs för dig som vill prova på att själv skapa i lera. Oavsett om ni är en grupp kompisar, kollegor, familj eller grannar är kursen framtagen för att passa just er – en mindre grupp som vill skapa keramik under några timmar i Göteborg.

Under kursen får ni prova på att dreja, ringla, kavla och forma mer fritt. Tanken är att kursen baseras på er egen kreativitet och efter en introduktion får ni direkt komma i gång och skapa.

Kursen ges på plats i Göteborg och i tillfället får ni både fika och två brända samt glaserade alster. Kursen leds av Johanna van Eldijk som är utbildad keramiker och skulptör.

Ta reda på mer om kursen


Möbelhantverksgården

📍    Plats: Stockholm

⏱️   Längd: 2 dagar

💰   Kostnad: 2 200 sek

💬   Rating: –

Om kursen

I den här kursen får du, som är intresserad av hantverk och byggnadsvård, lära dig att renovera fönster. Att renovera gamla fönster kan vara belönande på flera sätt men framför allt eftersom gamla fönster ofta är charmiga och fyllda av karaktär – något som moderna fönster ibland saknar. Just därför kan det vara värt att lära sig hantverket och lägga jobb på att rädda gamla fönster.

Under denna kurs kommer teori och praktik varvas och du har även möjlighet att ta med dig egna fönsterbågar som du kan jobba på under kursen. Kursen sker på plats i Stockholm och löper över en helg mellan 10–16.

Ta reda på mer om kursen


Kursskafferiet AB

📍    Plats: Distans

⏱️   Längd: Egen takt

💰   Kostnad: 595 sek

💬   Rating: 5/5 (baseras på fem recensioner) 

Om kursen

Denna distanskurs passar dig som är nybörjare, men också dig som sytt innan och som vill få till ett ännu bättre resultat. Kursen är uppbyggd baserad på filmer och skriftliga instruktioner, allt för att du ska lyckas med dina projekt. Under kursens gång får du sy ett fodral, en väska, en tygburk och en kudde – samtidigt som du lär dig grundläggande tekniker.

Målet med kursen är att du ska få självförtroende och kunskap att genomföra dina framtida syprojekt. Du har tillgång till kursen i tolv månader och du kan titta på filmerna hur många gånger som helst. Du kan också välja att gå kursen med en eller flera kompisar, för att ha någon att arbeta med.

Ta reda på mer om kursen


Möbelhantverksgården

📍    Plats: Stockholm

⏱️   Längd: 2 dagar

💰   Kostnad: 2 200–2 400 sek

💬   Rating: –

Om kursen

Den här möbeltapetseringskursen passar dig som vill prova på hur det är att renovera en möbel. Det kan till exempel vara att du får renovera en stol eller mindre fåtölj. Fokuset ligger på att renovera gamla möbler på ett skonsamt och eftertänksamt sätt, samtidigt som du lär dig hur man behåller möbeln funktionell och användbar.

Kursen tar plats på Enskede Möbelhantverksgård i Enskede Gård som ligger strax söder om Stockholm. På plats finns allt material du behöver och kursen ges över en helg mellan 10–16. Kursen leds av en lärare som har lång erfarenhet av både möbeltapetsering och av att undervisa.

Ta reda på mer om kursen

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på kurser.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera fler att lära sig något nytt på fritiden. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. På fritiden gillar hon att sticka och hon har själv gått på flera drejkurser. Om hon fick välja att gå en kurs hade hon valt en matlagningskurs. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på kurser.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera fler att lära sig något nytt på fritiden. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. På fritiden gillar hon att sticka och hon har själv gått på flera drejkurser. Om hon fick välja att gå en kurs hade hon valt en matlagningskurs.

Annonser