Bli din egen möbelsnickare

Slipp problemet med att leta efter nya möbler eller en snickare - du kan bli din egen möbelsnickare! I den här guiden får du tips på hur du snickrar, målar och tapetserar om dina gamla möbler.

möbelsnickare

Bli din egen möbelsnickare

Slipp problemet med att leta efter nya möbler eller snickare – du kan bli din egen möbelsnickare! I den här guiden får du tips på hur du snickrar, målar och tapetserar om dina gamla möbler. Ge dem nytt liv och få ett genuint hem som du själv varit med att skapa.

 Bli möbelsnickare

Skapa din egen inredning som möbelsnickare

Har du kanske ärvt gamla möbler som du inte vet vad du ska göra med? Eller har du möbler som är i behov av restaurering? Att kunna några trick för att fixa till sina möbler kan sätta ny färg på tillvaron. Om du är intresserad av möbelsnickeri och samtidigt vill få egentid för din hobby, då passar en möbelsnickeri kurs. Inför kursstart kan du ta del av våra tips:

Få ner idén på papper ✓
Innan du börjar med ditt möbelsnickeri så är det bra att göra en skiss på det du tänkt skapa. Det kanske är svårt att veta i vilken skala du ska rita i, men en skiss kan åtminstone ge dig en tydligare vision och ett mål om hur du vill att möbeln ska se ut.

Förstå materialet ✓
För att kunna arbeta med olika material är det viktigt att förstå dess beteende. Att arbeta med ett färskt trä jämfört med torrt kan te sig olika. Se till att ta reda på hur det fungerar med just det material du tänkt arbeta med innan du sätter igång.

Tillverka moment för moment ✓
Tänk ditt möbelprojekt i olika steg. Arbeta först på stommen som är grunden till möbeln. Därefter tar du tag i de mindre delarna som eventuellt kan vara ben till en fåtölj eller lådor till en byrå. Ett sista moment förutom hela sammansättningen är detaljer såsom handtag, knoppar och annan finslipning. Genom att dela upp i olika moment är det enklare att se en framdrift och ett färdigt resultat.

Arbeta med olika tekniker ✓
När du ska skapa en möbel så arbetar du med att sätta samman alla delar till en helhet en så kallad sammanfogning. Det finns olika typer av sammanfogningar eller metoder. En metod är gradering som är en fogning (kontaktytan mellan de delar du ska sätta ihop) och det innebär att det stycket du arbetar med kan skjutas in. Ett exempel är ett hyllplan i en hyllvägg.

En annan metod är sinkning där du sammanfogar trästycken i lådor. Du kan skapa öppen, hel- eller halvtäckande sinkning.

Något du också kan ägna dig åt som möbelsnickare är att göra bearbetningar när du skapar möbler. Det finns flera olika sätt att göra detta på och ett exempel är att slipa, lacka och polera en möbel. Du bearbetar den till den ser fräschare ut än tidigare.

Sätt färg på dina möbler

En möbel kan enkelt fått nytt liv genom att du målar om den i samma eller någon annan önskad färg. Att arbeta med möbelmåleri kan te sig på olika vis. Välj vilken nivå du vill lägga dig på. En bra början är att slipa bort gammal färg som flagnat, så du har en slät yta att börja måla på. Det görs med hjälp av till exempel sandpapper. Sedan målar du ett par omgångar så färgen blir fyllig. Använd en pensel eller roller. En skumgummiroller kan göra det enklare att få en jämn yta.

Kanske vill du därefter skapa olika mönster på en enfärgad bakgrund? Det finns flera redskap att använda för att enkelt göra önskade mönster. Ett enkelt knep är att använda tejp. Vill du få ännu fler tips och trix? Anmäl dig till en kurs i möbelmålning.

Möbeltapetsering

Ett annat sätt att lyfta din nuvarande inredning kan vara att tapetsera eller klä om dem. Du kan till exempel tapetsera en bordsyta i något roligt mönster eller klä om en sliten sittdyna på en pall. Med ett nytt tyg kommer den absolut se fräschare ut. En del möbler kan också behöva stoppas om för att fortsätta vara funktionella och mjuka. Lär dig ännu mer om att stoppa och klä om möbler på en kurs i möbeltapetsering. På de flesta kurserna får du ta med en egen möbel att arbeta på.

Grönt snickeri

I dagens samhälle är det viktigt att tänka på miljön, så även när du skapar möbler. Ett gott miljötänk har du redan när du tänkt återanvända möbler som finns i hemmet istället för att köpa nya varje gång du vill ha något nytt.

Men vill du tänka lite extra kan du börja med att se över det material du behöver köpa för att tillverka eller fräscha till dina möbler. Köp de som är miljömärkta och är mer miljövänliga än andra märken. Något som är viktigt att vara noggrant med är vart du slänger oanvänt material och överbliven färg. Gammal färg ska nämligen inte spolas ner i avloppet. Det är inte alls bra för miljön. Bra att komma ihåg är också att skydda din omgivning när du målar eller snickrar. Inte bara för att inte smutsa ner där hemma, utan för för att undvika att behöva tvätta och skrubba bort färg som sedan kommer hamna i avloppet. Visst känns det ganska bra att vara en miljövän?

Med det sagt hoppas vi att du nu fått inspiration till att bli din egen möbelsnickare.
Lycka till och spika på!


Gå kurs i möbelhantverk


Annonser