Så sätter du smarta mål – självcoaching som håller

Har du en tendens att sätta mål som du inte lyckas hålla? Du är långt ifrån ensam. Här är fem tips om självledarskap, motivation och smarta mål!

Självcoaching med smarta mål

Självcoaching och att leda sig själv handlar till stor del om att hitta strategier som motiverar dig och att sätta smarta mål. Så, hur gör du för att ägna dig åt självcoaching som hjälper och hur sätter du mål som faktiskt går att uppnå? 

1. Identifiera och skriv ner de områden du vill förändra

Om du tänker att du önskar förändring inom ett område och det är en återkommande tanke – då kanske det är dags att följa upp den tanken? Identifiera vilka områden du vill förändra. Det kanske är solklart för dig vilka områden det gäller redan nu, men om inte kan du försöka tänka på om du har några återkommande tankar om saker du önskar vore annorlunda. Tänker du ofta tankar som “jag önskar att jag hade ett annat jobb”, “jag önskar att jag var en person som prioriterar att träna”, “jag önskar att jag kunde måla”? Bra! Där har du dina fokusområden. 

Lär dig självcoaching och personlig utveckling på en kurs

Skriv ner de områden du identifierar och bestäm dig för vilka du vill fokusera på när du coachar dig själv. Har du flera områden du vill ta itu med kan det vara lagom att fokusera på ett eller ett par åt gången för att förändringarna inte ska kännas övermäktiga. Skriv ner dina förbättringsområden så kan du komma tillbaka till dem om du tappar motivationen. Skriver du ner dem blir det även enklare att längs vägen reflektera över din process.

2. Sätt smarta mål

Smarta mål är avgörande för din personliga utveckling. SMARTA är en förkortning för Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbundet. Det är en beprövad modell som gör det lättare att både specificera och följa upp dina mål, oavsett om du väljer att använda dig av modellen eller inte kan du lära dig några viktiga faktorer av den.

Jämför till exempel dessa två meningar: “Jag måste röra på mig mer” och “Mitt mål är att gå 10 000 steg om dagen resten av året”. Den senare är formulerad som ett mål som du enkelt kan följa upp och utvärdera. Testa själv om du kan formulera några av dina förbättringsområden till smarta mål!

3. Ta hjälp av andra!

Att leda dig själv är fantastiskt när du lyckas! Det svåra ligger i hur påverkade vi kan bli i olika sammanhang på jobbet, i våra relationer och inte minst av sociala medier. Självcoaching handlar inte om att vara ensam och stark utan lika mycket om att kunna ta hjälp när det känns motigt. Forskning visar dessutom att stöd från andra är mycket effektivt för att lyckas ta sina mål.

Välj ut en eller ett par vänner eller en familjemedlem som du kan vända dig till när motivationen tryter. Berätta om dina mål och vad du strävar efter – mest troligt kommer de vilja stötta och peppa dig längs vägen! Ibland kan även någon utomstående, som en coach, vara värdefullt för att du ska få rätt verktyg för att kunna leda dig själv till förändring.

4. Var konsekvent och lär dig hantera motgångar

Långsiktiga förändringar kräver att du är bestämd och konsekvent. Det låter ofta enklare än vad det är i verkligheten, men det finns inga genvägar om du vill ha bestående livsstilsförändringar. Visste du till exempel att det tar 8–12 veckor för hjärnan att lära sig nya mönster? Är du konsekvent kommer du att se resultat.

Betyder det att allt är förlorat om du fuskat en dag? Inte alls! Bestäm i förväg hur du vill hantera eventuella motgångar. På så sätt kan du snabbt hitta tillbaka till din plan igen.

5. Belöna dig själv!

Mål är värda att fira – stora som små. Du satte ett mål och du tog det! Genom att fira dina framgångar ger du dig själv värdefull tid att reflektera över dina framgångar, vad som gick bra, vad du vill fortsätta fokusera på och vad som kanske kan förbättras i fortsättningen. Det kommer göra att du utvecklas och växer som person. Förhoppningsvis kan tillfredsställelsen av ett avklarat mål hjälpa dig på vägen mot nästa!

Kurser i självcoaching och smarta mål


Annonser