Starta studiecirkel – så gör du

Visste du att du, tillsammans med vänner eller din förening, har möjlighet att starta en egen studiecirkel där ni kan utvecklas inom nästan vilket ämne som helst? Att starta en studiecirkel är en rolig studiefrämjande aktivitet. Vi på kurser.se förklarar vad som krävs och hur du kommer igång.

Studiecirkel – vad är det?

I en studiecirkel är en studiefrämjande aktivitet. Tillsammans med vänner eller nya bekantskaper träffas ni för att lära er något nytt. För många är det lättare att ta sig an nya saker om man har människor runt sig som hjälper till. Det är också lättare att ta dig själv i kragen när du vet att dina kamrater räknar med dig.

En del startar studiecirklar för att repa tillsammans med bandet eller teatergruppen, medan andra ordnar föreläsningar eller vanliga kurscirklar som går på djupet inom ett ämne. Fördelen med en studiecirkel är att ni själva bestämmer innehåll, hur ofta och under vilka förutsättningar ni ska träffas och vad målet med cirkeln är. Så vad längtar ni efter att lära er?

Starta en studiecirkel hos ett studieförbund

Det enklaste sättet att starta en studiecirkel är genom att kontakta ett studieförbund. De kan hjälpa till med att utforma en studieplan, sätta upp mål och föreslå relevant studiematerial. Om du startar en studiecirkel hos ett studieförbund kan de stödja cirkeln med viss ersättning. Hur mycket och vilken form av ersättning ni kan få varierar, bland annat spelar hur mycket ni träffas och vilken typ av cirkel ni har roll. Vanligtvis kan man bland annat få ersättning för:

  • Anpassat studiematerial
  • Lokaler att vistas i
  • Pedagogiskt stöd
  • Utrustning
  • Relevanta utbildningar
  • Marknadsföring

Hur går ni vidare?

För att komma igång skickar ni en ansökan som måste godkännas av det valda studieförbundet. För att få starta en studiecirkel behöver ni vara minst tre personer, varav en som har rollen som cirkelledare som blir kontaktperson och ansvarig över rapportering till studieförbundet. Ni behöver kunna redovisa minst tre sammankomster och nio studietimmar och ha en studieplan med ett definierat mål för cirkeln. Hos oss hittar ni flera av de största studieförbunden, som också har flera existerande studiecirklar att gå med i.

Hitta en studiecirkel

Senast uppdaterad: 26 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-05-20

Instagram för nybörjare

Är du nyfiken på hur Instagram fungerar men vet inte riktigt var du ska börja? Här får du tips på hur du kommunicerar med dina vänner genom att dela bilder och videos. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-06

Skapa enkla halloween kläder själv

Nu är det snart dags för halloween, få tips på hur du enkelt kan skapa dina egna halloweenkläder med saker du har hemma.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-28

7 sätt att väcka din kreativitet

Känner du att din kreativitet har falnat? Vi tipsar om 7 enkla saker du kan göra för att väcka kreativiteten till liv igen, för kreativitet är precis som motion – om du inte underhåller den så försämras den.

Läs mer
Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.