Kursbeskrivning

Drömmer du om egenodlade grönsaker men vet inte riktigt var du ska börja? Då är det här kursen för dig! En köksträdgård kan bestå av flera tunnland jord, eller några pallkragar – principerna för odling är desamma.
Innehåll
Det krävs inte så mycket för att börja odla, men för att få en odling att blomstra från år till år krävs en del planering, arbete och eftertanke.
Hur gör man egentligen – från frö till skörd? Hur får man en odling som är både vacker, praktisk och produktiv? Och bra för klimat och miljö? Vad kan man göra åt sniglar och larver?
Det är frågor du får svar på under den här kursen!
Några exempel på vad vi kommer gå igenom på kursen:
- Jord och kompost
- Växtföljd
- Näring – gödsel
- Grödor, ettåriga och fleråriga
- Skadegörare och nyttodjur
Upplägg
Vi träffas samma dag och tid varje vecka.
Förkunskap
Ingen förkunskap krävs för att delta på denna kurs. Vi lär oss tillsammans utifrån där vi befinner oss.
Kursledare
Kursledare är Stina Öman som är yrkesverksam trädgårdsmästare med en kandidatexamen inom kulturvård, med inriktning trädgård, från Göteborgs universitet. Inom utbildningen ingår många praktiska moment, såsom att vara med och odla en hel växtsäsong i köksträdgården. Dessutom arbetar Stina, sedan 2022, som säsongsanställd vid Uppsala linneanska trädgårdar i arbetslaget som främst arbetar med köksväxtodlingen.
Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.
Kursmaterial
En bok om köksvätodling är att rekommendera. Till exempel:
"Handbok för köksträdgården" av Lena Israelsson Utgiven: 2018-03-13, ISBN: 9789174247824
"Runåbergs fröer: grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar" av Johnny Andreasson. Utgiven 2013-03-25, ISBN: 9789127134638
Rabatter
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus. Läs mer under förmåner.
Kallelse/Faktura
Du får en kallelse skickad till angiven e-postadress ca en-två veckor innan kursstart. Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar.
Bra att veta
- Vi bjuder på kaffe och te i våra lokaler.
- Tillgång till mikro och kylskåp finns.
- Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
- Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.
Visste du att?
Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.
Medborgarskolan och folkbildning
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.
Kommande kursstarter
Intresseanmälan

Medborgarskolan i Mälardalen
Här hittar du alla kurser hos Medborgarskolan i Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Nyköping och andra städer i Mälardalen. Medborgarskolan är verksam med kurser och kulturaktiviteter i hela Sverige. Verksamheten är öppen för alla och här erbjuds kurser inom alla tänkbara områden. Medborgarskolans...