Visa kurser.se som: Mobil
Visar 1-20 av 24 träffar
12

Vanligaste företagsformerna i Sverige

När du ska starta eget företag finns det flera olika företagsformer att välja mellan. Vilken du väljer beror på vilket typ av företag du vill ha och vilken verksamhet du vill driva. Nedan ser du de vanligaste företagsformerna i Sverige och en kort förklaring till vad dem innebär.

Enskild näringsverksamhet (enskild firma)

Den kanske vanligaste företagsformen för dig som ska starta eget själv är enskild näringsverksamhet, även kallat enskild firma. Startar du en enskild firma är du som privatperson ensam ägare för företaget och dessutom ansvarig för ekonomin och eventuella ingångna avtal. Har företaget skulder är det alltså du som är ansvarig för att betala dem. Det vara en god idé att lära sig om redovisning och bokföring i samband med att man startar eget företag för att undvika eventuella ekonomiska problem.

Aktiebolag

Ska du starta ett aktiebolag behöver du ha en kapitalinsats på minst 50 000 kr, men till skillnad från en enskild firma så är du inte personligt ansvarig för skulder i bolaget då ett aktiebolag är en så kallad juridisk person. I ett aktiebolag är det möjligt för företag att ha flera delägare. Det är även möjligt att som ensamföretagare starta ett aktiebolag.

Handelsbolag

I ett handelsbolag finns det två eller flera delägare, såkallade bolagsmän, som tillsammans är personligt ansvariga för företaget. Det gemensamma ansvaret kallas för solidariskt ansvar och innebär att bolagsmännen tillsammans är skyldiga att betala eventuella skulder i företaget. En av flera bolagsmän kan alltså behöva betala hela handelsbolagets skulder, men kan i efterhand kräva övriga bolagsmän på deras andel.

Ekonomisk förening (kooperativ)

För att starta en ekonomisk förening krävs att ni är minst tre personer. Den här företagsformen är lämplig om ni har gemensamma ekonomiska intressen. Ett bra exempel på en ekonomisk förening är en bostadsrättsförening där medlemmarnas mål är att till exempel omvandla hyresrätter till bostadsrätter. Utmärkande för en ekonomisk förening är att där gäller rösträtt, rättighet att bli medlem och att eventuellt överskott delas ut till medlemmar.

Projektledning och eget företag

Ska du starta företag tillsammans med andra, eller drömmer du om at ha flera anställda som du kan arbeta tillsammans med i projekt? Gå en projektledning kurs för att få grundläggande kunskaper om projektledning, projektplanering och målsättning för specifika projekt.

Jämför kurser
Öppen dörr till jobb

"Det har varit en väldigt komplett och verklighetsförankrad utbildning", säger Magdalena Lundberg som utbildade sig hos Inredningskurser.se

Läs mer