Filtrera efter
Programmering för barn
Plats
Visa alla filter
Visar 1-4 av 4 träffar
Annonser

Fler kategorier inom Programmering för barn

Varför programmering för barn?

Som förälder eller lärare kan det kännas fel att ge barn mer skärmtid än vad de redan har. Det finns en generell uppfattning om att det är dåligt för barn att spendera för mycket tid framför datorn eller telefonen. Självklart behöver barnen en variation så att dator- eller mobilanvändandet inte blir skadligt men med det sagt kan skärmtid ha många positiva fördelar.

Programmering är idag obligatoriskt i grundskolan. Utvecklare är också ett stort bristyrke och enligt prognoser kommer det fortsätta vara så i många år framöver. Att barn lär sig programmering lägger en grund för fortsatta studier och jobb i framtiden.

Men varför ska barn lära sig programmering så tidigt?

Programmering för barn öppnar upp för fantastiska möjligheter på både kort och lång sikt. På kort sikt kan det stimulera kreativitet, problemlösning och förmågan att tänka i nya banor. På lång sikt kan kunskaper i programmering vara till nytta senare i skolan, eller till och med i arbetslivet.

Idag programmerar många barn från tidig ålder utan att de eller deras föräldrar är medvetna om det, genom olika spel på datorn eller i telefonen. Det finns specifika appar riktade till barn som lär ut enkla grunder i vissa programmeringsspråk, som Scratch eller Minecraft Code Builder som är en version av det populära spelet där barnen får skapa kod som sedan kan användas i spelet.

Hjälp ditt barn med programmering

Att ha ett intresse för teknik och datorer kan vara en förutsättning, men det är absolut inte ett krav för att ditt barn ska kunna lära sig att koda. Programmering behöver inte vara tekniskt svårt och enbart bestå av komplicerade koder som skrivs in i ett program. Det finns spel med visuella element som förenklar inlärningen av själva tankesättet i programmering, som tidigare nämnda Scratch som är perfekt för barn som vill lära sig koda. Tanken är att man under tiden som man leker sig fram i programmet lär sig grunderna i programmering. Vill du hjälpa ditt barn att komma igång med programmering kan det vara en god start att komma igång med Scratch tillsammans.

Andra vägar till att komma igång med programmering för barn

Minecraft Code Builder

Minecraft är ett omåttligt populärt spel bland barn och ungdomar. Nu finns Minecraft Code Builder som är perfekt om ditt barn redan tycker om spelet. Med Minecraft Code Builder är det möjligt att skriva kod som kan användas direkt i spelet.

Scratch

Med Scratch lär sig barn programmera med en app. Scratch är rekommenderat för användare i åldern 5+. Med appen skapar du olika narrativ med barnvänliga figurer. Med hjälp av visuella element får användaren ’drag and drop’ i en kodliknande sekvens.

Leksaker som främjar programmering för barn

Lego Mindstorms är exempel på leksaker där programmering är en del av leken. Barnen bygger först med lego och får sedan programmera med telefonen. Code & Go är ett annat exempel där barnen får leda en mus genom en hinderbana.