Visar 1-5 av 5 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar kurser i sökresultatet.
Visar 1-5 av 5 träffar
 

Mer om babysim och simskola

Har du barn och funderar på om det är dags för babysim eller simskola? Då har du hittat rätt! Det är aldrig för tidigt att lära sig mer om vattensäkerhet och få vattenvana. Babysim rekommenderas från tre månaders ålder. Att sedan lära sig simma är viktigt när barnet börjar bli större. Hos oss hittar du kurser både för bäbisar i form av babysim och simskola för ditt barn som är lite äldre. 

Vad är babysim?

Babysim handlar om att från tidig ålder skapa en vattenvana och att stimulera barnets motorik i vattnet utan prestationskrav. Att röra sig i vattnet och lära sig hur kroppen känns och beter sig skapar trygghet och självförtroende för små barn. Det är en fin upplevelse att se sitt barn ta sig an vattnet och fascineras av dess egenskaper. Förutom vattenvana ger det dig och ditt barn en mysig stund där ni knyter allt starkare band och tillit till varandra. 

När börjar man med babysim?

Det rekommenderas att börja med babysim från tre månaders ålder och upp till två år. Du kan välja att gå en termin för att sedan gå på fortsättningskursen och bygga upp vattenvanan samt se ditt barn utvecklas i vattnet ytterligare. Om din bäbis är liten vid start så kan det vara klokt att vara extra uppmärksam och vara medveten om att ni kanske behöver gå upp ur badet tidigare om krafterna tar slut. Det tar mycket energi att bada och hålla kroppen i sitt rätta temperatur. Förhoppningsvis kan barnet få en skön sovstund efter badet. 

Hur fungerar en kurs i babysim?

Vid första badtillfället kommer läraren att berätta mer om babysim. Läraren går igenom vad syftet är samt visar några olika grepp som hjälper dig att hålla ditt barn i vattnet. Kurserna kan ha olika upplägg där vissa är mer styrda till förutbestämda aktiviteter och rörelser medan andra lämnar mer frihet till barn och förälder att göra det som passar dem. Ofta inkluderas sånger med plask och stänk. När ni lärt känna vattnet kan det vara dags att vänja sig med att få små mängder vatten på huvudet. Denna mängd kan du öka var varje vecka och under processen lär sig barnet hålla andan. Till slut är ditt barn redo att göra sitt första dyk och det är en fantastisk upplevelse.

Här ovanför hittar du kurser inom babysim.

Vad är simskola?

Det är viktigt att redan som barn lära sig simma för att bli trygg i vattnet och känna frihet. På simskolan lär man sig hur man ska röra sig i vattnet för att flyta och simma, allt på ett lekfullt sätt. Beroende på barnens ålder anpassas lektionerna så att barnen lär sig på bästa sätt utifrån deras egna förutsättningar. I början läggs tid på att lära sig hoppa från kanten, få huvudet under vattnet och sedan ta sig upp igen.

De flesta tänker att det man lär sig först är klassiskt bröstsim men på simskolor idag brukar crawl stå först på schemat. Läraren är såklart med i vattnet och visar barnen hur man flyter, rör armarna och benen. När dessa kan sättas ihop så lär sig barnet förhoppningsvis att simma.

Det är viktigt att tänka på att alla barn är olika och tar olika mycket tid på sig för att lära sig simma. Se till att kolla vilka förkunskapskrav som finns så ditt barn hamnar i den mest lämpliga gruppen. När barnen lärt sig crawla är det dags att lära sig ryggsim och bröstsim. 

Jämför kurser