Vanliga svenska djur

Vet du vilka djur som breder ut sig i våra skogar och vatten? Älgen är en internationell kändis men vet du någon annan? I denna guide får du veta mer om våra vanligaste djur.

vanliga svenska djur

Har du länge funderat över vilka vilda svenska djur vi har i Sverige och vilket som är det vanligaste? I denna guide får du veta mer om de sju mest vanliga djuren i Sveriges skogar. Tycker du att djur och natur är det roligaste som finns? Hitta en kurs i jakt och fiske eller varför inte överlevnad i naturen? Vi har många spännande kurser för dig som djurfantast - men även för dig med enbart naturintresse. 

Kurser inom djur och natur

Räv

Räven - Den röda lurifaxen

Räven, eller rödräven, är en typ av hunddjur och mest utspridd bland världens rovdjur. Den finns i Europa, Nordamerika, Afrika norr om Sahara, Egypten, norra Sudan, Australien och norra delar av Asien. Rödvargens karakteristiska drag är dess röda päls, vita buk och svarta tassar. Den lever i skog som stadsmiljö och är allätare. Räven har välutvecklade sinnen.   

Varg

Vargen - Rödluvans nemesis

Vargen är släkt med Rödräven genom familjen hunddjur. Vargen är släkt med våra hundar som vi har hemma. Det hundbesläktade rovdjuret var nästan utrotad i Sverige på 1960-talet men har nu börjat öka i antal igen. Vargen är störst i storlek i hundsläktet och har väldigt kraftiga käkar och tänder. Djuret är mest utbredd i Nordamerika men förekommer i hela världen. 

Lodjur

Lodjuret - Katten som älskar renkött

Lodjuret är ett kattdjur som kännetecknas av sin prickiga päls, den korta svansen och sina svarta tofsar på öronen. Lodjuret, likt många katter, är ett ensamdjur. Den stora katten lever mest i skogen i mellersta Sverige. Deras favoritmat är rådjur men de äter även andra däggdjur som ren, hare och rödräv. Rödräven är Lodjurets värsta konkurrent i skogen. Likt andra katter är Lodjuret aktiv på natten.  

Björn

Björnen - Kungen av snooze

Björnen är stora och kraftfulla. Under senare årtionden har stora bamse börjat växa i antal i Sverige. Vår skandinaviska brunbjörn äter allting men är mestadels vegetarian och lever på rötter, gräs och örter. På sommaren är det bär som gäller för björnen eftersom den bidrar med viktiga fetter inför vinteridet som sker under vinterhalvåret. Under björnens tid i ide minskar hjärtslagen från 40 per minut till 10. 



Kurser för friluftsmänniskor

Älskar du att vara ute i naturen och känna den friska luften slå mot dina kinder? Vi har samlat olika kurser inom friluftsliv och överlevnad om du vill fördjupa dina kunskaper om vår svenska natur eller vill lära dig hur du gör för att överleva en eller flera nätter i det vilda. 

Friluftskurser för den hurtige

Bäver

Bävern - Den vattenlevande gnagaren

Bävern lever både i vatten och på jord. Djuret är del av gnagarsläktet och kännetecknas av sin bruna päls, kraftiga framtänder och platta svans. Under dagtid lever Bävern i vatten och får sin föda därifrån, på kvällen vågar sig gnagaren upp på land. När Bävern befinner sig under vatten lägger sig en tunn hinna över ögonen och en hudflik läggs över svalget och kan vara under vattenytan upp till 15 minuter.

Vildsvin

Vildsvinet - Skygg men social

Vildsvinet har funnits i Sverige i 8000 år men utrotades på 1600-talet för att sedan återkomma på 1970-talet. Den vilda grisen är stor och tung och kännatecknas av att ha ett framtungt uttryck med sluttande rygglinje och kort svans med nos som avslutas med ett tryne. Vildsvinet lever på växter, ekollon, potatis och insekter som sniglar, daggmaskar och insektslarver. De är sociala men trivs inte bland människor.  

Älg

Älgen - Skogens tunga kändis

Älgen är Sveriges största djur och känns igen genom sina stora ögon och mule, hakskägg och ståtliga horn. Djuret kan bli två meter i mankhöjd, kan väga 200-550 kg och pälsen är mörkbrun till svart. Älgen har blivit en symbol för det svenska skogslandskapet vilket har bidragit till en ökad turism. Många turister åker ut i skogen i hopp om att få blicka den stora konungen och köper hem älgvarningsskyltar som sovenir. 

Ta jägarexamen

Har du alltid närt en dröm om att lära dig jaga? Här hittar du kurser som hjälper dig fram till en jägarexamen. Under kursernas gång får du lära dig allt du behöver för att klara teoriprovet och tillräcklig träning för att kunna skjuta upp. 

Ta en jägarexamen


Annonser