Lär dig måla akvarell

Gillar du att rita och måla? De flesta har tagit steg ett i akvarellmålning redan som barn tack vare vattenfärger så varför inte ta steg två med dessa kurser? 

Gillar du att rita och måla och vill lära dig en ny teknik? Är du nyfiken på att måla akvarell men vet inte var du ska börja? Här har vi samlat tipsen för dig som vill lära dig mer om akvarellmålning.

Kurser i akvarell

Vad betyder akvarell?

Akvarell är en speciell målningsteknik där du använder en pigmentrik, vattenburen färg. Pappret som används är tjockt och har en sugkraft. Färgen målas i transparenta skikt och på så sätt kan du måla flera lager och få fram ett djup och en intensitet i målningen. Viktigt att tänka på är att börja med ljusa färger och sedan övergå till de mörkare.

Hur målar jag med akvarell?

Att måla med akvarell är enkelt och lätt att lära sig. Det är en låg tröskel och perfekt för dig som inte är en van målare. Det finns två delar i akvarelltekniken som är vått i vått där färgerna blandar sig på en våt yta medan vått i torrt innebär att du målar med våt akvarellfärg på en torr yta. När du börjar måla kan du bara måla på känsla, ha en inre bild i huvudet eller så skissar du upp motivet med blyerts först.

Akvarellmålning för nybörjare

För att komma igång med akvarellmålning gäller en sak – att börja. Ingen är född akvarellmålare utan det gäller att öva, öva och åter öva. Det finns en mängd butiker där du kan hitta lämpliga startkit för akvarellmålare för att enkelt komma igång hemma. För dig som vill lära dig grunderna av ett proffs kan du självklart gå en nybörjarkurs och sen fortsätta utvecklas på hemmaplan alternativt gå en fortsättningskurs. När du går en nybörjarkurs får du lära dig vilka papper, färger och penslar du behöver och hur du använder olika tekniker. Du kan få en introduktion till en viss typ av motiv och tips för hur du kan planera din målning.

Tekniker och material

När du ska skapa en akvarellmålning behöver du ha tillgång till vissa saker. Om du är osäker på exakt vad du ska ha kan du fråga i närmsta hobbybutik eller läsa på nätet vad som passar för dig som är nybörjare eller mer erfaren. Dessa saker kan vara bra att börja med:

  1. Akvarellpapper. Vanligt papper fungerar ej för att få det resultat du önskar med akvarellmålning. Akvarellpapper är lite tjockare och är gjort för att absorbera färgpigment och vatten.
  2. Färger. Det finns såklart en uppsjö med olika akvarellfärger i olika märken, konsistenser och kvaliteter. De vanligaste är den krämiga varianten på tub samt den fasta som du köper i kopp. Utöver det finns även akvarellpennor och fler varianter av färg.
  3. Penslar. Vilken pensel som passar dig beror på vilket motiv du vill måla och hur stor pensel du önskar. Penslarna ska vara för just akvarellmålning och det innebär att de absorberar vatten bra samt är mjukare än penslar som är för olje- och akrylfärg.

Förutom dessa tre grundsaker kan du även behöva palett, blyertspenna, suddgummi, vatten och torkpapper.

Lavering

Akvarelltekniken som går ut på att du målar flera tunna lager färg på varandra kallas lavering. Med hjälp av detta kan du uppnå olika effekter i målningen. Laveringen kan utföras på tre sätt:

  • Jämn: du använder lika stor mängd vatten på hela området
  • Graderad: du använder mer vatten på en del av området för att göra det något ljusare
  • Graderat färgbyte: den vanligaste laveringen som innebär att du tillsätter en annan färg för att få fram fler nyanser.

Är du intresserad av att gå en akvarellkurs? Här hittar du kurser på distans!

Akvarellmålning på distans

Sandra Callermo

Sandra Callermo

Marketing Project Manager (Visa mer)
Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare. (Mindre)

Om

Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare.

Annonser