Visa kurser.se som: Mobil

Lär dig måla med akryl

Drömmer du om att locka fram din kreativa sida och vill testa på att måla med akryl? Oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren på målning är akryl ett bra val. När du läst denna artikel kommer du veta allt du behöver för att ta nästa steg in i målningens underbara värld!

Kurser i akryl

Vad är akryl?

Akrylfärg är en vattenlöslig färg som torkar snabbt. Du kan välja att antingen måla med färgen som den är eller blanda ut den med lite vatten för att få den tunnare och därmed ljusare och mer genomskinlig, liknande akvarell. Färgen står emot ljus och åldrande och behåller sin färg utan att bli gul och sprickig.

Hur målar du med akryl?

Som med all konst finns det få regler. Du bestämmer själv hur du vill gå tillväga för att hitta ditt sätt att måla. Vissa skissar upp en bild med blyerts medan andra går helt in i en känsla. Ett tips, om du exempelvis målar landskap, är att måla bakifrån. Börja med det som är längst bort, såsom himmel,sen skog och till sist ett djur. Så fort färgen torkat kan du måla på nästa lager utan att färgerna blandar sig.

Akrylmålning för nybörjare

Att måla med akryl passar utmärkt för dig som är nybörjare på målning. Färgerna är lätthanterliga och inga förkunskaper krävs. En fördel när du målar med akryl är att om det inte blir som du tänkt dig kan du vänta cirka 30 minuter (beroende på hur tjockt du målat) och sen kan du måla över när det torkat. Om du istället tycker färgen torkar för fort kan du spraya lätt med vatten för att förlänga torktiden. Ett bra nybörjarknep är att spä ut färgen med vatten först och se att motivet blir som du tänkt, för att sen fylla på med mer färg allteftersom.

Tekniker och material

Om du ska ta tag i ditt målarintresse och är nyfiken på akryl behöver du ha färg, duk och penslar. Utöver detta kan du vilja ha exempelvis ett staffli att ställa duken på samt en palett där du kan trycka ut de färger du ska måla med.

Akrylfärg

Akrylfärger finns i varierande kvalitet och prisklasser. Om du är nybörjare kan du med fördel välja den billigare färgen medan du som har mer erfarenhet och använder fler tekniker antagligen föredrar en dyrare variant. Oftast är den billigare färgen tunnare medan de dyrare varianterna har en tjockare konsistens.

Duk

Förutom färgen behöver du en duk att måla på. Det finns uppspända dukar som är redo att hängas upp eller enklare varianter som du själv kan rama in. Fundera på vad du vill göra med din målning när den torkat så du kan köpa den duken som passar dig. När det gäller akrylfärg går det även bra att måla på papper, masonitskiva, sten, trä eller annat. Det enda du ska undvika är ett oljigt underlag, då kan det nämligen vara svårt att få färgen att fästa.

Penslar

När du målar med akryl använder du lite styvare penslar som ofta är platta. Denna modell på pensel hjälper dig att skapa tydliga linjer och gör färgen mer följsam när du målar. Du kan även använda runda penslar när du vill få en mjukare känsla i målningen. Självklart finns det penslar i olika storlekar beroende på olika ändamål. Utöver penslar kan du också ta hjälp av exempelvis spatlar för att bre ut färgen och få fram andra effekter.

Är du intresserad av att gå en akrylkurs? Här hittar du kurser på distans!

Akrylmålning på distans

Senast uppdaterad: 22 mar 2021

Vill du inspireras?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få kurstips med spännande innehåll direkt i brevlådan.